Забраната за тютюнопушене е удар срещу дребния и среден бизнес


08 Юни 2012, Петък


Република България е най-бедната страна на територията на ЕС.



Държавата се намира в тежка икономическа и финансова криза, генерираща висок ръст на безработицата. В навечерието на летния туристически сезон управляващите от ГЕРБ предприеха поредната безумна мярка за забрана на тютюнопушенето в закритите обществени места.

В ЕС тази мярка е наложена само в две държави. Интересно е да отбележим, че в Европейския парламент е разрешено пушенето, както и в нощните барове и заведения на Брюксел.
Възникват няколко сериозни въпроса.

В чия услуга се прави това и защо се налага този удар върху и без това немощната ни икономика? Ясно е, че с тези действия ще бъдат съсипани заведенията, чрез които дребният и средният бизнес оцелява. Много от тях ще бъдат закрити и на улицата ще излязат хиляди безработни.Правителството удобно забрави, че няколко години поред задължаваше собствениците да инвестират в обособяване на помещения за пушачи и непушачи. Днес тези лоялни граждани практически са наказани от държавата за своята коректност.

Това е пореден тежък удар върху туристическия отрасъл, и то точно в навечерието на новия летен сезон. Вместо да подпомага дребния и среден бизнес, държавата го унищожава.По същество промените в Закона за здравето обслужват туристическия отрасъл и икономиките на съседните държави - Гърция, Румъния, Македония, Словения, Хърватия, Сърбия и др. Там такива забрани няма.

От друга страна, контрабандата на цигари в България надхвърля 60 процента, закриляна и мълчаливо поощрявана от властта. Буди недоумение и разликата между налаганите глоби спрямо пушачите и санкциите за извършване на контрабанда на цигари. Нещо повече - продажбата на незаконни тютюневи изделия се извършва почти безнаказано във всеки цигански квартал и по всички пазари.

Като националноотговорна партия НФСБ настоява за спешни мерки в защита на средния и дребен бизнес в България:
-Изплащане на обезщетения на търговците за извършените разходи по преустройството на заведенията и за покриване на бъдещите загуби от оборота чрез създаване на фонд за стимулиране на дребния и средния бизнес.

НФСБ предлага сумите за обезщетения да бъдат осигурени от следните източници:

1. Налагане на сурови глоби за контрабанда и незаконна търговия с цигари;

2. Прехвърляне на голяма част от субсидията в размер на 73 милиона лева, давана на тютюнопроизводителите към Фонд за обезщетение и стимулиране на дребния и средния бизнес. Сега тези средства се използват за политически цели и залъгване на електората на антиконституционната партия ДПС.

3. Драстично увеличаване на размера на санкциите срещу големите замърсители, като „Лукойл-Нефтохим”, тецовете, ОЦК-Карджали, циментовите заводи и др. В момента глобите за тези замърсители са съизмерими с глобите, налагани на едноличните търговци.

Дори и всички пушачи на цяла Европа не могат да замърсят въздуха така, както всеки един от изброените заводи. По този начин ГЕРБ доказа, че България е държава на олигархията, но не и държавата на редовния данъкоплатец. В нея дребният и средният бизнес е подложен на репресии.

Въпреки че е за ограничаване на тютюнопушенето, НФСБ категорично настоява за отмяната на поправките в Закона за здравето, забраняващи тютюнопушенето в закритите обществени места. Настояваме тези мерки да бъдат въведени след преодоляването на икономическата криза.

1 юни 2012 година
Съпредседатели:
Валери Симеонов
Данчо Хаджиев
Валентин Касабов



В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ник
08.06.2012 17:55:35
0
0
На Вашето внимание господа! Ето ви цитат:

*** Контрол над съзнанието (Mind control)…
Евтината дрога, цигари и алкохол, рок музиката(в последствие изместена от чалгата) в началото на прехода трябваше да тушират стреса и народното недоволството катаклизмите в икономическата и финансова сфера, които съвсем нагло и гласно нарекоха „шокова терапия” под давление на новия гуру - финансовия спекулант Сорос. И за съжаление успяха.. ***

http://eltimir.ucoz.ru/news/muzikata_i_narkoticite_jakin_i_boaz_na_mind_kontrola_na_iljuminati_vrkhu_blgarija_sled_kultovata_data_09_11_1989g_prva_chast/2012-06-08-3032

Така че, не бъдете популисти! Защото ефтината защита на тютюнопушенето е примерно плода по който се познава дървото. Вие имате други претенции. Д а не би да сте против българите ? Защото народът отдавна се е произнесъл за „ползата” от алкохола и цигарите.А, Атанас Буров е питал директно,:”Пушиш ли?” И при утвърдителен отговор- е отказвал работа! Алкохолът и тютюнът са наркотици,особено сега!
И не противопоставяйте каквато и да било част от народа на България-дребна,средна,бизнес и пр. на самия народ!Ако търговците са ЗА, наркотиците,нека загиват!Това не е БЪЛГАРСКА позиция!


Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки