Джон Лоутън представя Стара Загора и Чепеларе


Джон Лоутън представя Стара Загора и Чепеларе
Джон Лоутън ориса в местността Богородична стъпка двумесечния Карим да стане рок звезда като него
05 Юни 2012, Вторник


Роклегендата снима как се прави бира в Града на липите и какви са експонатите в Музея на ските

Автор: Гергана Господинова

Стара Загора предлага огромно разнообразие от много културни и исторически паметници, заради които всеки турист – българин или чужденец, си струва да посети. Така обобщи своите впечатления от Града на липите вокалистът на легендарната група „Юрая хийп“ Джон Лоутън, който неотдавна гостува в него за снимките на поредния филм от документалната поредица на телевизия СКАТ „Джон Лоутън представя…”.

Посещението на рок звездата в Стара Загора съвпадна с абитуриентските балове и типичната им помпозност – нещо, което не остана тайна за англичанина, превъплътил се в старозагорски туристически гид. По-смелите младежи не се притесниха да застанат пред обектива и да разкажат как планират бъдещето си от този значим момент нататък и дали харесват живота в родния си град и държава.

И тъй като е логично, когато човек е в чужда страна да подражава на местните нрави, то и Джон Лоутън научи в кръга на шегата да брои до 12 като абитуриентите, след което да казва „Ура!”.

Освен срещите с красиви млади хора, по време на снимачния процес Джон Лоутън се оказа и доста зает с даването на автографи и снимането за спомен с десетките свои почитатели, които разпознаха по старозагорските улици любимия си музикален идол. Иначе той остана особено очарован от атмосферата на античната улица в Регионалния исторически музей и античния форум, който е разкрит зад съдебната палата в града. Според него това е много подходящо място за изнасяне на концерти.

Парк „Аязмото”, който отдавна се е превърнал в емблема на Стара Загора, също влезе в дългия списък с любими места на звездата. Най-вече заради неговите забавни преживявания в зоологическата градина, където едно новородено лисиче вече носи името на легендарния изпълнител.

В красивия парк Джон Лоутън се възползва от възможността да опита водата на свещения извор, вграден в стената на параклиса „Свети Теодор Тирон”, която се пие за здраве и дълголетие. В наситената програма по заснемането на забележителностите на поредната българска община бе включено и посещение на Старозагорските минерални бани, където се намира местността Богородична стъпка.

Въпреки дъждовното време, там екипът на СКАТ завари десетки посетители, които палиха свещи в храм „Свето успение Богородично”. Тук Джон Лоутън влезе в ролята на кръстник на двумесечния Карим, като ориса момченцето от смесения брак между българка и сириец да стане рок звезда като него. След това малчуганът беше изкъпан ритуално с вода от „богородичната стъпка” – природен феномен в скалите, където според легендата водата никога не пресъхва.

На изпроводяк бе заснет и финалът на четиридневната визита на музиканта в Стара Загора, който бе особено вълнуващ за Джон, тъй като стана свидетел на нещо, което вижда за първи път. А именно какъв точно е процесът за производството на бира –
любимо питие и на българи, и на англичани.

След тези незабравими преживявания, зареден с много настроение, легендарният вокалист на „Юрая Хийп” пристигна в Чепеларе, където се включи в майските празници и зарадва жителите и гостите на града с вълнуващите си концертни изпълнения. В красивия родопски град се състоя и премиерата на документалния филм от поредицата на СКАТ „Джон Лоутън представя“ – в случая община Чепеларе.

От лентата може да се научи всичко за природните и културни забележителности в региона и за богатството на местните традиции. Тя разказва още за бита и древните поселища по тези земи, а също така разкрива очарованието на града като една от най-ценените ски дестинации у нас, славеща се с качествени и добре поддържани писти. Тук се намира и единственият на Балканите музей на ски спорта, където се съхраняват експонати чак отпреди век.

Филмът разкрива и какви са стъпките в процеса на производството на ските. Зрителите ще могат да споделят също емоциите и вълнуващите преживявания на Джон Лоутън в село Забърдо, където той се качи на родопската любовна въртележка, считана от местните за първообраза на виенското колело. В село Орехово пък водещият бе въвлечен в своеобразен кулинарен експеримент – да се научи да прави тукашните традиционни катми, както от години ги  приготвят местните жители.



И малки, и големи старозагорци разпознаха Джон Лоутън и го наобиколиха, за да си направят снимки за спомен с него

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки