Хрян за захарна болест и подагра


Хрян за захарна болест и подагра
31 Май 2012, Четвъртък


Наричан е още рян и рен. Принадлежи към семейство Кръстоцветни

Автор: проф. Христо Мермерски

Хрянът действа и се прилага пикочогонно, жлъчогонно и апетитовъзбуждащо. Той притежава противобактериални свойства, възбужда стомашната секреция и улеснява разграждането на мазнините. Това се дължи главно на съдържащия се гликозид синигрин (който под въздействието на фермента мирозин се превръща в алилсинапено етерично масло), както и на съдържащите се в него аналози на синигрина.

Употребява се при хроничен хепатит, възпаление на жлъчката и жлъчните пътища, като отхрачващо средство при кашлица, като предпазно средство при грип.
Нашата народна медицина употребява билката при умствена и физическа умора, водянка, пясък в бъбреците и пикочния мехур и като противоревматично средство.
Използва се и като полововъзбудително средство при страдащи от подагра.

Кои болести лекува?
Хрянът възбужда апетита, усилва секреторната функция на стомашните жлези, в резултат на което се подобрява разграждането и усвояването на мазнините от приетата храна. Установено е при опити с животни, че той намалява нивото на захарта в кръвта. Тези данни се потвърждават и в практиката при болни от захарен диабет. Многогодишни изследвания на наши специалисти показват, че хрянът притежава противомикробно действие, което е със сравнително широк спектър.
Най-широко приложение намира в хранително-вкусовата промишленост като консервант.


Как да се лекуваме с хрян
Външно: Накиснати корени в силна ракия (в съотношение 1:10) – за мазане при ревматизъм, ишиас, радикулит; за лапи при гнойни рани и язви; за компреси при лунички и петна по лицето и др.
Употребява се и като отвара – 1 супена лъжица се вари в 500 мл вода. Взима се по 1 кафяна чаша преди ядене, 4 пъти дневно.
Билката не трябва да се приема от хора, които са болни от нефрит, гастрит с увеличена киселинност. Да не се взема в големи количества, тъй като има токсичен ефект.

За шипове и синузит: Настъргват се наситно корени от хрян. След това с брашно и оцет се меси малка питка. Тя се поставя на врата или колената, като местата, където се апликира, предварително се намазват с олио, за да не изгаря кожата. Превръзката се държи не повече от 20 мин., през което време болката преминава. Ако след време отново заболи, рецептата се повтаря.

Против магарешка кашлица: Корен хрян, настърган на каша, се слага в мед. Взема се 3 пъти на ден по 1 супена лъжица.
При гнездов косопад: корен от хрян се настъргва и изстисква. Сокът се втрива в кожата на главата. За всяка процедура се приготвя пресен сок.

Против ракови образувания: Едно от най-ценните качества на хряна е, че той има съставки, които унищожават раковите клетки – такова откритие са направили английски учени. В резултат на серия от опити, те са успели да отделят от това растение молекула, която дели раковите клетки на отделни частици и ги унищожава. На учените отдавна е известен друг растителен фермент – антиканцерогенен, станал известен с името „Ай-Ей-Ей“.

Той помага на растенията да се ориентират към слънцето, а вкаран в човешкия организъм, спомага за изработването на вещества, които убиват раковите клетки, но само тогава, когато те предварително са разбити на малки частици. Във Великобритания вече се изпробва ваксина на основата на хряна.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки