За слона и зографа


За слона и зографа
30 Май 2012, Сряда


Какво общо може да има между един непалски слон и видния възрожденски иконописец Захари Зограф? На пръв поглед – нищо.


Автор: Яна Славянска

Връзката е много индиректна наистина, но все пак съществува. И е осъществена от българския скулптор Михаил Симеонов. Той е автор на прословутия паметник на зографа пред музея в Самоков (сн. 1).

Същият бронзов монумент, който след емигрирането на твореца през 1966 г. в Града на голямата ябълка зад Океана, тутакси е свален от пиедестала и захвърлен в някакво хранилище. Цяло чудо е, че не е бил разфасован и предаден за скрап. Така изкарва в прахоляка настъпването на демокрацията, когато самоковските музейни работници го излъскват и го връщат към втори живот, поставяйки го отново в центъра на града.

Емигриралият в САЩ Симеонов по някое време отива в Африка, където с помощта на кенийското правителство упоява един мъжки слон и му прави отливка в цял ръст. В края на 90-те години на миналия век слонската скулптура е подарена от името на Кения, Намибия и Непал на ООН и е поставена пред централата на световната организация в самия център на Ню Йорк (сн. 2). 

Българинът и тук успява да скандализира обществеността – този път с естествения размер на слонския полов орган. След дълго умуване как да се прикрият срамотиите на непалския гигант, най-сетне е решено около него плътно да бъдат засадени храсти, за да не се вижда анатомията му.




В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки