Крепостта "Туида" става туристическа атракция


Крепостта "Туида" става туристическа атракция
Останките от крепостта „Туида“ край Сливен ще бъдат „облагородени“ с европейски пари и ще се превърнат в туристическа атракция
28 Май 2012, Понеделник


Проектът „Пътуване през времето, във времето и с времето“ е част от интегриран план за развитие на културно-исторически атракции в Сливен

Автор: Веселина Николова

Ранновизантийската и средновековна крепост „Туида”, която се извисява на хълма „Хисарлъка“ в североизточната част на Сливен, е оригинален археологически паметник, който води началото си от епохата на късната античност. От нея се открива неповторима гледка към величествените „Сини камъни” и към града на стоте войводи. Началото на системни археологически разкопки на този обект е поставено преди 30 години, като по време на тях са разкрити крепостните стени, ъгловите кули, северната и южна порти на укрепителното съоръжение, както и основите на жилищни, стопански и военни помещения, останки от славянски домове.

Изключителна стойност има разкритият в източната част на крепостта култов комплекс, състоящ се от трикорабна едноабсидна базилика с внушителни размери и уникалният шестконхален бабтистерий с писцина, който бил богато украсен със стенопис и мозайка. От научен интерес са и откритите при разкопките два епиграфски паметника, в които името на крепостта е упоменато като Туида и Суида.

В последно време сливенската общинска администрация упорито се е заела да превърне това място в туристическа атракция. Тя работи по проект, озаглавен „Пътуване през времето, във времето и с времето“, който се явява част от по-мащабен интегриран план за развитието на културно-исторически атракции и историческата инфраструктура в града. Стойността му е 6 милиона лева и е финансиран от ЕС.

Той предвижда в района на „Туида“ да се изградят паркинг, входна зона, летен амфитеатър, центрове за посетители, различни видове атракции, както и консервиране на крепостните стени и развитие на северната и западната оси на крепостта.
„Замисълът е този забележителен обект да се превърне не само в атракцион, а и в предпочитано място за отдих на гостите на града. В момента е обявена процедура за избор на строител по проекта. Очаква се в рамките на два месеца да стане ясно кой ще реализира тази идея. До този момент вече 3 фирми са закупили документи за кандидатстване“, каза пред репортер на „Десант“ Румен Стоилов, заместник кмет по Европейските проекти в Община Сливен.

През  2009 г. теренът под археологическия обект бе деактуван като държавна собственост и негов стопанин стана общината. Това развърза ръцете на тогавашното ръководство на града за осъществяването на редица проекти и намерения, свързани с консервацията и социализацията на крепостта. Именно тогава бе внесен и този проект по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Очаква се обновената и осъвременена историческа забележителност да посрещне първите си посетители в началото на 2014 г.


В категории: Забележителности , Българските крепости

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки