Вместо адвокат, наемете си прокурор


Вместо адвокат, наемете си прокурор
Валентин Бонев се надява оплетеният случай с кораба “Олимп” да заинтригува разследващите власти в България
28 Май 2012, Понеделник


Услугата я има само в България и си струва всяка стотинка. Защото гарантира спасяване на кожата

Автор: Севдалина Пенева

През 2007 г. втори помощник капитан на моторен кораб „Олимп“ Валентин Бонев от Бургас едва ли подозира, че краят на едно 6-месечно плаване ще се превърне в началото на 6-годишна съдебна одисея. Която, освен всичко останало, в годините става все по-оплетена и изходът от нея още не се вижда.

На пръв поглед казусът е елементарен. Корабособственикът фирма „Комсул“ ЕООД дължи на Бонев две заплати, но не иска да му ги даде. Бонев пък отнася спора в съда и предизвиква прокурорска проверка. Не е за двете хиляди долара, за които отдавна е пил една студена вода, полага усилия да се бори с вятърни мелници заради принципа.

Собственик на „Комсул“ е Христо Батилов Комсулов. Неговата битка каква е, не е ясно, но от документите по случая, предоставени на „Десант“ от съпругата на Валентин Бонев – Янка, е видно, че е готов на всичко, за да не се издължи. Дори с цената на престъпление, като фалшифицира официални книжа, твърди г-жа Бонева, като представя доказателства за твърденията си.

Преди седем години

Бонев сключва 6-месечен трудов договор с „Комсул“ на 26 август 2006 г., който през март 2007 г. е подновен за още половин година. Корабът почти непрекъснато извършва рейсове, основните му товари са дърва и селскостопанска техника, а дестинациите – Средиземно море, Русия, Турция, Либия.
Някъде в открито море изтича и вторият договор на помощник капитана, както и тези на част от членовете на екипажа, а датата е 23 септември 2007 г. Следват няколко спирания в различни пристанища, в които мъжете настояват за смяна или поне за яснота, какви са правоотношенията им с фирмата корабособственик и изобщо има ли такива.

На 19 декември същата година отговор от Христо Комсулов още няма, затова Бонев слиза на първото турско пристанище, на което спират да разтоварят. Но не напуска „Олимп“ самоволно, а след прокурорско разпореждане, издействано от съпругата му Янка Бонева. Жената е в течение на цялата драма и движи документите на съпруга си на сушата, докато той е в неведение в морето.

„Когато се върна в България, първата му работа бе да потърси разговор с Комсулов и да си поиска парите за двата месеца принудително задържане на кораба. Изненадващо обаче, собственикът на фирмата го прати да се обърне към турското дружество „Марман шипинг енд трейдинг инк“, с което той имал подписан договор за беърбоут чартър и вече не отговарял за „Олимп“.

Според международния кодекс на търговското корабоплаване подобен тип чартиране се третира като един вид аренда. Условно казано, корабособственикът не се отказва нацяло от правата си върху плавателния съд, получава наем за стопанисването му, а всички разходи по поддръжката на коритото, таксите, както и заплатите на моряците са за сметка на чартьора.

Даже Комсулов твърди, че от името на Валентин Бонев вече има подписан договор за работа с турците, въпреки клетвите на Бонев, че не е слагал параф под такъв документ. Впрочем, оригиналът му и до ден днешен никой не е видял. По време на досъдебното производство от „Комсул“ са представили само копие. Междувременно, сменено е името на съда, който вече са казва „Мода“, както и флагът му. Регистрацията е извършена в Молдова с фалшифицирани документи. В последствие регистрацията в молдовската дирекция по корабоплаване е заличена, защото има данни за извършено престъпление.

Бонев така и не успява да открие мистериозните турци, зад които стоят офшорни фирми и завежда дело срещу Комсулов. Цялата документация по случая е дадена на Районна прокуратура-Бургас, заедно с жалбите на помощник капитана и още двама души от злополучния екипаж на моторния кораб. В кориците на делото са сигналите за извършените фалшификации. А случаят е разпределен на прокурор Георги Дуков, който в момента е заместник шеф на районната прокуратура в Бургас.

С днешна дата
След 6 години съдебни перипетии, веднъж изгубен давностен срок за водене на дело, жалба до Върховна касационна прокуратура, връщане на разследването от начален етап, излишно издирване на турците чрез Интерпол по искане на Дуков, призоваване и изслушване на несъществени свидетели, провеждане на абсурдни очни ставки между Бонев и лица, които нямат отношение към скандалния случай, прокурорът постановява: отказва да търси наказателна отговорност от фирма „Комсул“ и Христо Батилов, защото намира, че... няма данни за извършено престъпление.

Дуков е отхвърлил и доказателството за фалшифициране на трудовия договор, въпреки че за него има решение на Районен съд-Бургас, че е подправен. Определението на магистратите е придружено със съответната графологична експертиза, подписана от назначени от съда вещи лица.

Въпреки че решението на БРС е влязло в сила в края на 2011 година, Георги Дуков пише в мотивите си за отказ, че още чака въпросното решение „да излезе“ и официално да му бъде препратено. В свободен текст той е обяснил и защо не приема фалшивия договор като доказателство за извършено престъпление. Защото липсвал (удобно) оригиналът, а заключенията на графолозите нямали стойност, защото работили върху ксерокопие. 

Тези дни ще изтече напълно и окончателно давностният срок за водене на дело от страна на Бонев. Той и съпругата му се опасяват, че собственикът на фирма „Комсул“ няма да си понесе последствията, а машинациите на турските офшорки (ако изобщо има такива, разбира се) с кораба „Олимп“ ще бъдат покрити завинаги.

„Десант“ ще продължи да следи случая и ще предостави възможност на Окръжна прокуратура-Бургас за официален отговор, ако пожелае да даде такъв.  



Офисът на “Комсул” се намира на ул. “Антим I” в Бургас. Фирмата някога разполагаше с два кораба, които даваше под наем на БМФ, спомнят си хора от бранша. Каква е съдбата на плавателните съдове към днешна дата никой не знае

В категории: Разследвания , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
pensioner
14.07.2012 03:17:22
0
0
Съдя го от 3 години,загубих делата на варненска територия,където той е силен.Спечелих във ВКС и каква полза,той успя да ликвидира собственоста си и сега няма какво да му взема.ЗАКОНА СПАЗЕН - ДЖОБА ПРАЗЕН!
2
Експерта
09.07.2012 20:49:38
0
0
Не си прав пенсионере! Съди го и съдът ще го осъди! Не бързай да говориш,като не си опитал! Покажи договор, дай свидетели и хоп!
На слука![bouncing]
1
pensioner
30.05.2012 03:37:03
0
0
Позната история,небезизвестния корабособственик Станчо Савов от Варна ми дължи заплата за половин година,както и на още двадесетина колеги.Пред прокуратурата признава че съм работил при него и ми дължи пари,но престъпление няма.Навсякъде по света неплащането на трудово възнаграждение е престъпление,но в финансово стабилна България е обичайна практика.Няма законова база,като по този начин държавата застава зад престъпниците и им позволява да ликвидират собственоста си и да оставят работниците с празни ръце.Интересно защо работодатели,които плащат заплати и данъци ги убиват,а неизправните платци ги покриват?Може би редовно си плащат вноските в някакви други каси и затова не ги ловят законите?Бандитска държава!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки