Уорлик няма какво да проверява на българска земя


Уорлик няма какво да проверява на българска земя
Чак на 26 април в с. Бисер официално стартира изграждането на първите 10 къщи за пострадалите от наводненията. Тогава в светлината на прожекторите беше Цветан Цветанов, сега е ред на Уорлик. Иначе парите събра БЧК
25 Май 2012, Петък


На 22 май посланикът на САЩ Джеймс Уорлик провери напредъка на строителните дейности в село Бисер,


Автор: Ани Петрова

съпроводен от председателя на БЧК Христо Григоров. Формално новината е с източник пресцентъра на БЧК, но иначе победоносно шества по всички български медии именно с глагола „провери“.

Има нещо изключително смущаващо, когато чужд чиновник, та макар и дипломат, „проверява“ каквото и да е на българска земя.
Да, може да приемем, че има грешка в точността на изказа. „Проверява“ е любимата думичка на ведомствените пресцентрове и верноподаническите медии, когато Борисов, Цветанов, Павлова или Фандъкова се разхождат по някоя магистрала или градинка с разкопан плочник, за да градят имидж.

В случая, обаче, грешката идва в повече. Станалото можеше да се подмине със снизходително мълчание, ако не ставаше дума за Уорлик, който от началото на мандата си се държи като генерал-губернатор и коментира под път и над път вътрешните работи на страната ни, прави се на кинозвезда и т.н.
Джеймс Уорлик няма какво да проверява нито в село Бисер, нито в което и да е друго българско селище, институция или организация.

Формално или не, България е държава със свой суверенитет и предполага се – със свое достойнство.
Какво от това, че Уорлик от името на правителството на САЩ е дарил 50 000 долара за пострадалите от наводненията жители на село Бисер?

Правителството на Бразилия също е дарило 50 000 долара, но никой техен дипломат не е хукнал да позира по разбитите и неоправени улици на пострадалото село. А и надали някой друг, освен Уорлик би бил придружаван от областния управител и от председателя на БЧК.

Между другото, българските граждани дариха за село Бисер многократно повече, отколкото всички чужди държави, международни организации и тем подобни.
И какво от това – възстановяването върви със скоростта на незапочната магистрала, а хората продължават да търпят последствията от бедствие, причинено от бездействието на отговорните български институции.

Впрочем – всяко зло за добро! Не може да отречем, че научихме много интересни неща за българските политици и мафиоти от грамите на бившия посланик на САЩ Джеймс Пардю, макар и чак след публикуването им от „Уикилийкс“.
Може и видяното при „проверките“ на Уорлик да донесе някой ден полза.



Джеймс Уорлик в обичайна ситуация и на обичайно място – в централата на ГЕРБ

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки