ГЕРБ монополизира „зелената вълна“


ГЕРБ монополизира „зелената вълна“
Предложението на Валентин Касабов от НФСБ (вдясно на първия ред) за облекчаване на трафика беше отхвърлено
25 Май 2012, Петък


Всяка година щом започнат празници или настъпи летният сезон, придвижването с кола в големите курортни градове

Автор: Георги Ваташки

се превръща в ад. За справяне с нарасналия автомобилен поток и зачестяващите задръствания в тези населени места по това време не е нужно тепърва да се открива топлата вода.

В „белите“ страни този проблем е решен отдавна  по удобен и ефективен начин, чрез така наречената „зелена вълна“. Тя не само помага за разтоварването на тежкия трафик, но и прави щастливи еколозите, като чрез нея се намалява количеството на изгорели газове в атмосферата, отделяни при честото спиране и потегляне на автомобилите, съгласно светлинните сигнали на светофарните уредби.

Решаването на проблема с натовареното улично движение е една от важните задачи и на Бургас. „Зелената вълна“ ще помогне не само на жителите на морския град, но и на хилядите туристи, които прииждат в него от цялата страна или пък само преминават транзит през уличната му мрежа през лятото.

Очевидно кметът Димитър Николов е осъзнал това и на 30 април заяви, че ще бъде изградена „зелена вълна“ и автоматизирано управление на пътния трафик. Нещо, което се предвижда да е част от прословутия проект за интегриран градски транспорт на Бургас. Само че докато той говори в бъдеще време, подобно на своя ментор Бойко Борисов, часовникът тиктака неумолимо. Лятото и туристите вече чукат на вратата, а нужните стъпки за облекчаване на автомобилния поток по улиците още не са предприети.

Затова водачът на групата бургаски общински съветници от „Национален фронт за спасение на България“ Валентин Касабов внесе докладна записка да се започне работа по изграждането на „зелената вълна“. Това изненада неприятно мнозинството от ГЕРБ. Властимащите се оказаха с много къса памет и забравяйки какво обещаваше кметът, без да му мислят много отхвърлиха предложението на НФСБ.

Идеята на патриотите беше посечена на 16 май от Комисията по безопасност на движението към бургаския общински съвет. Носейки вода от девет кладенеца, герберите намериха разни недостатъци на проекта за синхронизация на светофарите. „Зелената вълна“ е невъзможна според тях, защото, видиш ли, била подходяща само за кръстовища без пешеходни пътеки.

Особено абсурдно прозвуча доводът им, че ще се наложи да се сменят лампите на светофарите с по-модерни. Нима тези технически подробности не бяха известни на кмета-слънце Николов, като си правеше преди време пиар със същата идея пред услужливите медии. Очевидно причината сега тя да бъде отхвърлена е, че от ГЕРБ са се подразнили дето, докато градоначалникът се нахвали,  патриотите от НФСБ вече действат за подобряване на градското движение.

„Зелената вълна“ ще стане реалност не само в Бургас, но и в цялата страна. В това няма никакво съмнение, защото това е бъдещето. Сегашните управляващи обаче, за да трупат някакви въображаеми дивиденти, най-безотговорно слагат спирачки пред едни такива безспорно положителни инициативи. Явно мотото на Бойко Борисов и компания е: „Важното е да се хвалим, че само ние го можем, а не толкова да го направим“.



В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки