Първите икони на славянските просветители


Първите икони на славянските просветители
Фреска на св. Кирил и Климент в охридския храм „Св. София“ от около 1045 г.
24 Май 2012, Четвъртък


Захари Зограф налага образеца, в който Кирил държи в ръката си свитък с азбуката

Автор: Диана Славчева

Ликовете на светите братя Кирил и Методий са едни от най-често изографисваните в българската иконография. Смята се, че осъзнаването на необходимостта от запазването на образите на двамата равноапостоли, на които дължим азбуката си, възниква още по времето на византийския император Василий ІІ Българоубиеца, когато Българската църква загубва своята автокефалност.

Тогава архиепископията в Охрид се заема с ревностното запазване на славянската духовна традиция и наследството на Солунските братя и ученикът им Климент Охридски. По тази причина и най-вероятното първо тяхно изображение е фреската от ХІ в. в охридската църква „Св. София“. За голямо съжаление този стенопис днес е твърде силно увреден. 

Извън славянския свят техните образи се появяват и в базиликата „Св. Климент“ в Рим.  Те също са датирани от ХІ в. и са свързани с това, че по време на мисионерското си пътуване при хазарите, братята успяват да се сдобият в Херсон с мощите на римския папа Климент. На стените на римския храм е изобразена точно сцената с пренасянето на тези мощи от Кирил и Методий.

Този сюжет се среща и в миниатюрите, илюстриращи житията на светците и информацията за паметните събития в църковната  история, украсяващи знаменитата Ватиканска минология, изготвена за император Василий ІІ Българоубиец,
Интересен е и един чешки литературен паметник от Х век, известен под условното заглавие „Легенда за Кристиан“, чието повествование започва с разказ за дейността на светите братя, похристиянчили населението на Велика Моравия (св. Кирил) и Чехия (св. Методий).

Забележителна е фреската на равноапостол Кирил, запазена в малката църква край драгоманското село Беренде, която вероятно е правена някъде през ХІV в., в периода от началото на царстването на Иван Александър до завоюването на Търновското царство от турците-османлии.

Все пак трябва да се отбележи, че първите икони на Кирил и Методий у нас започват да рисуват самоковските братя Захари и Димитър Зографски. Дотогава в храмовете и църковната книжнина се използват руски образци на техните изображения.
Нещо повече. Захари Зограф първи налага композиционната формула за изписване ликовете на славянските първоучители като св. Кирил държи свитък с азбуката. След него всички зографи се придържат към този модел и той се утвърждава като най-масовия в кирило-методиевата иконопис.



Икона от Захари Зограф на светите братя в Троянския манастир „Успение Богородично“ от 1848 г. Св. Кирил. Стенопис от базиликата „Св. Климент“ в Рим от IX в

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки