Пазар на животни за... празника


Пазар на животни за... празника
Преди две години във Велики Преслав все още празнуваха така
24 Май 2012, Четвъртък


На фона на фанфарите и приповдигнатото тържествено настроение, съпътстващи празника на светите славянски

Автор: Яна Славянска

първоучители и повдигащи патриотичния дух на българите, че и те са дали нещо на света, смайващо кощунствено във Велики Преслав точно на 24 май, и то на спортната площадка на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, се провежда... „пазар на декоративни гълъби, кокошки, зайци, птички и всякакви животинки“.

При това Денят на славянската писменост и на българската просвета и култура от години е избран и за празник на града – някога прославена столица на България и център на знаменитата Преславска книжовна школа. Тъжно, но факт! Векове след това негово достолепие, днешните му жители стават очевидци как връчването на общинската награда „Златен век“ и награждаване на отличниците от випуск 2012 е озвучено от кукуригането на екзотични петли и скимтенето на кутрета, продавани като на едновремешен пазар за роби. Ей на това му викат панаир!

А само преди две години на 24 май преславските дечица пуснаха към небето пъстроцветни балони със закачени върху им български буквички от прекрасната азбука, сътворена от Кирил и Методий. Но, разбира се, пърхането на гълъби, па макар затворени в клетки и без буквички в човките, е далеч по-атрактивно от някакви си балони. И ако след живите „експонати“ на животинската стока се срещаше и някое агънце, най-малкото можеше да се разчита, че поне някой любознателен малчуган ще да научи буквичката „А“.  



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки