Преброяването на белите щъркели


Преброяването на  белите щъркели
Гнездата на щъркелите на покрива на училището Снимка: „Зелени Балкани“
23 Май 2012, Сряда


Имаме си европейско село на... дългокракия пришълец от юг



Автор: Диана Славчева

Преди години по Първа пролет ми гостуваха семейство англичани. Когато дворът на  извънградската ми къща се засенчи от ято пристигащи от юг щъркели, пустите му британци така възторжено се развикаха и размахаха ръце, че от несдържания им екстаз дори не можах да разбера в първия момент какво толкова ги разтърси, та така спонтанно зарязаха спазването на невъзмутимото си благоприличие.

От пелтечещия им словесен поток обаче сварих да отделя думата „щъркел“ (изречена на английски, разбира се – т. е. stork). Бре, викам си, какво им стана на тези хора – взех да се притеснявам аз за психичното им здраве. Причината за това вдетиняване на приятелите ми от Албиона бързо се изясни, след като отмина емоцията им. Оказа се, че у тях такова животно нема! Изключая в приказките, естествено затова те се радваха на ятата като на извънземни..

И излезе вярно, че наистина този хвъркат жаботерминатор е изчезнал от местната фауна – не само в Англия, но и в редица други европейски страни. И то – няма да повярвате – още преди повече от... 200 години.

Да си плюем дружно в пазвите – слава Богу, у нас все още се навъртат около 12 000 двойки в цялата страна. Но най-голяма е щъркеловата колония на... покрива на СОУ „Гео Милев” в пловдивското село Белозем. Само там може да видите цели 20 гнезда, инсталирани право върху керемидите на школото. Останалите 14 „крилати“ фамилии са се настанили

върху двата селски храма – православния и католическия
(местното население е съставено от близо 1000 католици и 4000 православни). Наесен, точно на празника на свети Пантелеймон (казано иначе Пантелей пътник), от тук отлитат в южна посока към тропическа Африка повече от 150 хвъркати, като с всяка година техният брой се множи.

Вече 6 години всяка пролет в Белозем се организира Фестивал на белия щъркел. Нищо чудно – населеното място през 2005 г. се сдоби с титлата „Европейско село на белия щъркел“ и е включено в мрежата от селата на Стария континент, удостоени с тази чест.
Тазгодишната фиеста, която ще се проведе на 25 и 26 май, за първи път ще е със статут на международен форум. В него ще вземат участие представители от всичките 11 страни, които могат да се похвалят с щъркелово селце – Хърватска, Германия, Испания, Румъния, Унгария, Полша, Австрия, Словения, Швейцария...

Родната столица на щъркеловото царство отстои на 2 часа път от столицата и на 15 минути от Пловдив. През землището й вие снага магистрала „Тракия“ (май този участък от нея не е строен от Бойко Борисов) и жп линията София-Бургас или Бургас-София (въпрос на гледна точка).

А околностите му тънат в оризища и следователно изобилстват от многочислени жабешки популации. Които пък изобщо не се стряскат от ежегодно провеждащия се по Гергьовден Авиофест на местното летище, в който взимат участие пилоти на мотоделтапланери, мотопарапланери и свръхлеки самолети от цялата страна.

Не случайно вметнахме това за магистралата. Щото – нали си спомняте какво стана преди десетина дни на магистрала „Хемус“ край гара Яна. Там, оказа се по думите на премиера, че тъкмо белите щъркели бавят строителството на аутобана и докато гнездещите в близката горичка „пилци“ не излюпят щъркелчетата си, в този участък няма да се работи.

Все пак, въпреки благосклонната към Белозем съдба, дарила селото с такава „безплатна“ и привличаща туристи атракция, никой от местните не иска върху къщата му да гнезди защитения от закона бял щъркел. Тук е редно да се попитаме защо пък е наречен бял, след като перата по крилете му са черни, пък клюна – кървавочервен, но няма кой да ни отговори, затова да се съсредоточим върху народното поверие, според което, ако върху дома ви се появи щъркелово гнездо, това предвещава бедност за стопаните.

Но пък ако имате любовни неволи, само дългокраката птица може да ви помогне. Е, не точно с доставката на бебе, както вярват, че става сдобиването с братче или сестриче излъганите от възрастните подрастващи. В случая иде реч за онези моменти, в които либето ти вземе, та си хване пътя. За да си го върнеш, казват изкушените от окултното, е достатъчно да вземеш клечка от гнездото на щъркел и да я метнеш на двора. Остава само да чакаш изгората ти да доприпка обратно в най-скоро време. Пък след това може да последва и друга доставка „по въздуха“ от щъркеловата куриерска служба... 

Иначе фестивалът се очаква да е традиционно забавен. И отново Белозем да се изпълни – освен с естествените си пернати обитатели, и със стотици дечица, пременени като жаби и щъркели. За любителите на обектива пък има обявен и фотоконкурс за най-хубава снимка на белия щъркел, а също и фотопленер в околностите на селото.



Белоземски щъркел, заснет през 2009 г. в местността Кисимови дупки, където по традиция се провежда фотопленер за „улов“ на дългокраките птици През миналата година в Белозем бе открит и паметник на щъркела Щъркелът присъства и в герба на населеното място Най-много в дните на фестивала се забавляват децата

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки