Търновци видяха „Цар Книга“


Търновци видяха „Цар Книга“
Любознателните младежи не откъснаха очи от уникалните томове с цена 205 000 евро
21 Май 2012, Понеделник


Великотърновци успяха да зърнат за един ден книгата, създадена за руския владетел Иван Грозни.


Автор: Здравка Христова

Изданието, известно като „Цар Книга“, се именува „Лицевият летописен свод“ и е сътворено в периода 1560-1580 г. в един-единствен екземпляр. То няма аналог в цялата световна култура. Това е най-грандиозното по обем летописно произведение, представящо библейските събития от сътворението на света до Рим и Византия, а също и осветяващо историята на Русия в продължение на четири столетия и половина от 1114 до 1567 г.

В него широко е осветена и историята на балканските народи.„Цар Книга“ има близо 10 000 ръкописни листа с над 17 500 ярки цветни миниатюри. Създадели на уникалната книга са 10 руски художници и 15 калиграфи, професионално владеещи похватите на книжната графика, получили особено развитие в руското изкуство от ХVI век.

Те обаче са спрели да работят скоро след смъртта на Иван Грозни през 1584 г. и ръкописът е останал незавършен. Дълго време това творение е било съхранявано в Кремъл като отделни листове. Днес „Цар Книга“ е пресъздадена във фототипно издание. „Лицевият летописен свод“ е с ръчно изработена подвързия от естествена кожа, украсена със златни реплики на руски орнаменти за царски книги. Изданието съдържа 19 факсимилни тома и 11 научни приложения със сведения за историята на съставяне на ръкописа.

Еталонното факсимилно издание е изработено в ограничен тираж от 30 комплекта, от които са налични 12. Цената на единия от тях е 205 000 евро.



В категории: Отблизо , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки