Паметник за героя от Априлското въстание


Паметник за героя от Априлското въстание
„Перущице бледна, гнездо на герои, слава, вечна слава на чадата твои!“ (Иван Вазов)
20 Май 2012, Неделя


В Перущица се канят да издигнат внушителен монумент в цял ръст на революционера Петър Бонев

Автор: Георги Ваташки

Родолюбиви българи от Перущица подеха инициатива за изграждане на паметник на героя от Априлското въстание Петър Бонев. Идеята е достолепният монумент на предводителя на перущенските априлци да се извисява на видно място в центъра на сгушеното в подножието на Родопите градче. Иначе засега в памет на видния революционер е издигната само скромна паметна плоча с барелеф в двора на историческата църква „Св. Архангел Михаил“.

Петър Бонев е участник в Първата българска легия, където се запознава с Васил Левски, Стефан Караджа и прочутите войводи Панайот Хитов и Ильо Марков. В прекараните с тях месеци той живее с мечтите, вълненията и патриотичните възторзи от подготовката за освобождението на отечеството.

При завръщането си в България, Бонев става учител в родната си Перущица. Там той   открива вечерно училище за възрастни, сред които вдъхновено пропагандира революционните идеи, като постепенно успява да увлече в подготовката на бъдещото въстание цялото местно население.
През 1869 г. Бонев и Левски полагат в града основите на революционния комитет, а на следващата година перущенецът става един от основателите на революционния комитет и в Пазарджик.

Когато избухва Априлското въстание, Бонев получава Кървавото писмо и дава сигнал за началото на бунта в Перущица, като организира отбраната на градчето. В разгара на бойните действия срещу противниковите войски, многократно превъзхождащи въстаналите българи, на 30 април 1876 г., след кратка и неравна престрелка, Петър Бонев загива, покосен от вражески куршум.

Тази година се навършват 175 години от неговото рождение. В тази връзка признателните му съграждани се надяват да видят реализирана идеята за издигането на достоен монумент на един от най-бележитите участници в националосвободителното ни движение. Предложението вече е гласувано и одобрено от местния общински съвет. Предстои да се осигурят необходимите за начинанието средства.



Петър Бонев   Барелефът на героя в двора на  църквата „Св. Архангел Михаил“

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки