Гърците ще гласуват пак на 17 юни


Гърците ще гласуват пак на 17 юни
18 Май 2012, Петък


Банкерите вече обсъждат възможността за „контролирано излизане“ на Гърция от Еврозоната чрез „развод по взаимно съгласие”


Новите парламентарни избори в Гърция ще са на 17 юни. Това, което почти никой не каза гласно е, че повторението е следствие от желанието на СИРИЗА да удвои гласовете си и да състави лява коалиция.
Председателят на Държавния съвет и глава на Върховния административен съд Патайотис Пикраменос ще оглави временното правителство, което ще има за задача да организира изборите.

Гърците ще трябва да гласуват отново за парламент, след като преговорите за съставяне на кабинет след изборите на 6 май се провалиха.
В отдавнашната среща, организирана от гръцкия президент Каролос Папуляс, участваха лидерите на 5 от 7-те политически партии, които влязоха в парламента в резултат на изборите на 6 май.

Веднага след разговорите лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос първи призна, че ще бъдат организирани нови парламентарни избори.
Миналата седмица лидерите на първите три политически сили – Нова демокрация, СИРИЗА и ПАСОК – не успяха да съставят кабинет и върнаха получените мандати.

Според социологическите агенции при произвеждане на нови избори левите партии, които настояват за предоговаряне на условията с кредиторите на Гърция, могат да получат не само предимство, но и абсолютно мнозинство.
МВФ обяви, че няма да обсъжда отпускането на друг транш от заемите за Гърция, докато в страната не бъде съставено правителство.

Наблюдатели преценяват, че е твърде вероятно Гърция да остане без финансови средства от средата на юни до края на юли.
Причината е, че на практика няма достатъчно време след повторните избори през юни да бъде съставено правителство и в страната да дойде тройката кредитори - ЕС, ЕЦБ и МВФ, за да извърши необходимия одит и да бъде изплатен следващият транш от заемите.

Шефката на МВФ Кристин Лагард заяви, че фондът е подготвен и че проучва всякаква вероятност във връзка с Гърция, в това число и за възможно оттегляне на страната от Еврозоната. Кристин Лагард спомена в интервю за френската телевизия „Франс 24” възможността за "контролирано излизане" на Гърция от Еврозоната. "Ако ангажиментите не бъдат спазени, трябва да се направят съответните преразглеждания.

Това означава или допълнително финансиране и допълнително време, или механизми за излизане, което в случая би трябвало да е контролирано", заяви Лагард. Това нещо би било изключително скъпоструващо и съдържащо големи рискове, но то е част от варианти, които сме длъжни да разгледаме технически, допълни тя.

Междувременно и членовете на борда на Европейската централна банка публично заговориха за възможното излизане на Гърция от Еврозоната. Те изразиха надежда, че ще успеят да поставят този процес под контрол, за да не допуснат по-нататъшен разпад на Еврозоната, пише "Файненшъл Таймс".
"Мисля, че разводът по взаимно съгласие – ако такъв въобще се наложи – е напълно възможен. Но аз все пак ще съжалявам, ако това се случи", заяви пред ФТ президентът на Белгийската централна банка и член на борда на УС на ЕЦБ Люк Коен.



В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки