Болести на движението и височината


Болести на движението и височината
17 Май 2012, Четвъртък


Много често, когато пътувам с автобус, ми прилошава. Вече не смея да тръгна на някъде заради това мое състояние.


 Изписваха ми хапчета, но все пак не се чувствам комфортно. Може ли да дадете повече разяснения за това състояние?
Ивелина Борисова, Варна


Това наистина е едно неприятно заболяване. А с настъпването на летния сезон хората масово взимат отпуски и тръгват на път. Трябва да знаем, че на мнозина им прилошава, когато се наложи да се придвижват с плавателни съдове и развиват „морска болест“, на други им става лошо в самолета – това е „въздушна болест“, а на трети в автомобил или друго превозно средство.

Леката форма се характеризира с бледа, покрита с пот кожа, обилно отделяне на водниста слюнка, болки в корема, гадене, повръщане. В началото се появява диария, а след това запек, главоболие, обща отпадналост, хипотермия. В някои случаи налице са хипотония, силно виене на свят и апатия. В други – сърцебиене, повишено кръвно налягане, неспирно повръщане и безсъние. Тежката форма се характеризира със силна обща отпадналост, дехидратация, колапс.

Лечение
Състои се в пълен покой на легло със затворени очи. От околната обстановка се отстранява всичко, което може да действа неприятно на болния.

Диета
При упорито повръщане първия ден се дават само парченца лед и се забранява приемането на каквато и да било храна. На втория ден, освен лед, се дават и сокове от плодове и зеленчуци – често, но в малки количества.
През следващите дни болният се захранва с топъл бульон от месо, с бисквити и сухар.
С подобряване на състоянието постепенно се преминава към обикновена храна, но в малки количества.

Профилактика
Преди пътуването е добре да вземем очистително и да ядем малко, като избягваме спиртните питиета, тлъстите и грубите храни. Един час преди да потеглим на път е добре да изпием една антихистаминова таблетка. По време на пътуването се препоръчва да участваме в разговори и занимания, които ангажират вниманието ни.

Ако пътуваме с кораб, добре е да изберем каюта в средната му, по-ниска част, и да прекарваме колкото може повече време на открито. При пътуване с влак или автомобил препоръчително е да се сяда в средата на превозното средство. Очите трябва да бъдат защитени с тъмни очила.

Малко по-сложно стоят нещата при пътуването със самолет. За него има медицински показания и противопоказания, които в някои случаи трябва да бъдат определени от лекар. Въздушният транспорт не се препоръчва на хора с белодробни заболявания, които протичат с дихателна недостатъчност. А също така – с активна форма на белодробна туберкулоза, фиброзна белодробна туберкулоза със склонност към кръвоизливи, с травматично отваряне на гръдния кош и др.

Пътуването е противопоказно при възпалителен процес в областта на назофаринкса, тъй като при едно по-силно хлътване на тъпанчето възниква аероотит, който е силно болезнен.
Летенето е опасно за хипертониците с налягане над 200/120 mm. Особено когато е придружено с атеросклероза, инфаркт на миокарда – до 12 месеца след него, пристъпи на стенокардия, декомпенсирани сърдечни заболявания и остър миокардит – до 6 месеца от нормализирането на ЕКГ. Както и при сърдечни и бъбречни заболявания с промени на очните дъна.

Анемиите с хемоглобин под 50 процента, прекалено увеличеният далак, хеморагичната диатеза, бъбречните заболявания с албумин и хематурия също крият сериозна опасност, в случай че решим да ползваме въздушния транспорт. Същото се отнася и за болните с активна пептична язва при стомашно-чревни операции – до 10 дни след тяхното извършване, и за болните с големи хернии, които не могат да бъдат прибрани с бандаж – поради опасност от заклещването им.

Болните с нестабилен диабет или с различни видове психоза могат да пътуват със самолет само ако бъдат придружени от лекар. При инфекциозни и туморни заболявания разрешение за пътуване с въздушен транспорт може да се даде едва след щателна преценка на общото състояние на болния.

Консултациите със специалистите осъществи
доц. д-р Гео Нешев, д. н.



В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
caniyikgut
01.09.2012 21:43:38
0
0
9rIyo3 , [url=http://zrrfxfzpkjvf.com/]zrrfxfzpkjvf[/url], [link=http://dcwzscftgzmb.com/]dcwzscftgzmb[/link], http://nroxpfpegagw.com/
4
jxriigozyb
01.09.2012 08:12:17
0
0
KezkZ2 <a href="http://hcgkykzxwirx.com/">hcgkykzxwirx</a>
3
dbuxvlnjeye
30.08.2012 20:18:27
0
0
34djZt , [url=http://lkosaqyhhhab.com/]lkosaqyhhhab[/url], [link=http://ahioqgzgdjkx.com/]ahioqgzgdjkx[/link], http://nvauovksoaow.com/
2
njerkkkxvx
30.08.2012 13:20:56
0
0
brrCXe <a href="http://kfferrlekvbb.com/">kfferrlekvbb</a>
1
Qari
29.08.2012 23:49:18
0
0
Arcitles like this make life so much simpler.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки