Кост от незнаен гроб гони сушата


Кост от незнаен гроб гони сушата
Тази Пеперуда се доближава най-много до традицията. Снимката е предоставена от директора на историческия музей в Средец Красимира Костова. В материала са използвани и нейни разяснения за запазените обичаи във Факия и Момина Клисура
15 Май 2012, Вторник


Магическите ритуали „Пеперуда” и „Герман” са известни в цялата страна, но се практикуват до днес основно в Странджа


Автор: Георги Ваташки

Вседмиците след Гергьовден лятото напомня за себе си. И за сушавите дни, които биха съсипали реколтата, ако не се вземат някои превантивни мерки. За да омилостивят природата, старите българи са изпълнявали от незапомнени времена няколко обреда, в които се преплитат езически представи за света и християнски традиции. Носят звучните имена „Пеперуда”, „Перперуда”, „Перунига”, „Пеперуга“, „Додола”, „Дудул” или „Вай-дудула“, според етнографския район. Както и да се казва обаче, целта на обичая е една – да се измоли от небето дъжд.

Много изследователи откриват в него остатъци от култа към славянския бог на небесните мълнии и дъжда Перун. Даже се счита, че названието му е свързано с името на съпругата на бога – Перперуна. В различните части на България той се изпълнява между Великден и Гергьовден, на някои от Великите четвъртъци или на летните празници, посветени на светиите Атанас и Никола. Разбира се, и винаги, когато настъпи суша.

Дай, Боже, дъжд във Факия и Момина Клисура
В тези две странджански села традициите са съхранени до днес. В ритуала участват деца и девойки под ръководството на възрастни жени вдовици. Подбират се 12 - 13-годишни момичета, водени от „пеперудата“. Тя трябва задължително да е сираче, при това да е още „чиста“ (девица). Момите се събират в нейния дом, тя ги посреща босонога. Боса води после и шествието.

Ако в селото няма девойка, която да отговаря на условието да е сираче, срещата се нарича в къща на произволно избрано първородно, или на последно родено дете в семейството. Вярва се, че точно такова момиче може да повлияе на боговете и светците, от които зависят дъждовете.

Обличат девицата в стара женска риза на голо, покриват тялото й със зелени клонки от бръшлян, бъз или букова шума така, че да заприлича на храстче. Главата й покриват с було и сватбен венец, на който закачат умъртвена жаба и кост от незнаен гроб – два символа на водата и плодовитостта.

Така натъкменото девойче - Пеперуда, представлява невеста или жрица на небесното божество на дъжда. Мястото, където се „забърква“ древната магия, трябва да е близо до вода (река, езеро, дори поточе върши работа).

Ключова роля в ритуала играе и един бурен, наречен „вайдудула“, който расте по поречието на реките. На главата на отрупаното със зеленина момиче се поставя венец. Основата му е от същото влачещо растение, а в него вече се вплитат красиви цветя.
Цялата група с нагиздената Пеперуда тръгва из селото с песни и влиза във всяка къща. Девойките повтарят обредни напеви, като отправени молитви до Господ за дъжд:

“Пеперуда летяла, над вода се мятала: Дай, Боже, летен дъждец, Да се стори житото, житото и пшеницата.”
Стопанките на домовете ги посрещат с менче с вода и поливат Пеперудата обилно, а тя се тръска и размахва ръце встрани, сякаш е птица, която ей сега ще полети. После я посипват с брашно през сито, като благославят: “Както се сее брашното, тъй да се изсипе дъждът!”

После търкулват ситото и ако то се захлупи, казват, че годината ще е много плодородна. Когато момичетата „пеперуди“ ходят по къщите, гледат да откраднат нещо – лъжица, метла или бухалка. Особено се стараят да вземат парцала, с който се чисти пещта.
Краде се само от дом, в който жената и мъжът са минали под венчило един път. Ако не успеят да откраднат нищо, те изливат вода в нощвите.

Целта е да се ядоса стопанката.
Колкото е по-сърдита тя, толкова повече дъжд ще навали. Девойките, участнички в обреда, получават като дар брашно, мас, боб, но никога яйца. Тази забрана се свързва с предпазване от градушка.

Пеперудата и дружките й обхождат селското землище - кладенци, извори, чешми и накрая се отправят отново към реката, край която са наскубали вайдудула и са набрали красивите цветя.
Там хвърлят зеленината и другите обредни украси, накрая изкъпват и Пеперудата. Всички се пръскат една друга, нагазили във водата и си пожелават скоро да завали. Обредът завършва около празнична трапеза до реката или кладенеца, където са наредени получените дарове.

В някои райони се спазва изискването масата да нарежда стара жена, бременна или кърмачка.Тя всъщност е една от „старшите“, които ръководят отстрани целия ритуал от началото до самия му край. И докато момите обикалят къщите, те изпичат “пеперудников хляб”, “пеперудник” и баници.
Още на същия или от следващия ден ритуалът преминава в друг обред – „Герман”, който да послужи за молебен за дъжд преди идващите Горещници.
 
Девойките пеперударки и жените вдовици приготвят от кал или глина гола фигура с ясно изразен фалос, наречена Германча. Така се подчертава оплодителната способност на мъжкия бог, от който ще се родят плодородието и влагата.
Куклата се прави от дърво, парцали и най-често от метла. Тя обаче трябва да е от тези, по-рано откраднати от шествието на Пеперудата.

Фигурата, изобразяваща Герман, се полага върху керемида или в сандъче, подобно на ковчег. Скръстват ръцете му отпред на гърдите и в тях забождат запалена свещ.
Погребват символа на мъжкото начало край реката или в нивата, а върху гроба поставят малък дървен кръст. В обреда не се допускат мъже.

Нерядко върху фигурката или в нейния корем се поставя жаба - лунарно същество, символ на дъжд, изобилие и нов живот. С влажната си кожа на земноводно, тя е противопоставена на сушата, носеща смърт.

В отделни случаи Герман е окичен с червена чушка, пак символ на мъжката полова сила. Жените плачат над него при погребението, което имитира църковния ритуал. Цялата нощ се будува и се пази куклата, за да не я прескочи котка или кокошка, защото се вярва, че Герман ще вампиряса. Тоест, ще стане дракус, таласъм, гробник, хидия. Шествието продължава на следващия ден с погребение, на което момичетата носят Герман в ковчег или на дъска, като го оплакват с думите:

Умрел Герман от суша,
От суша за киша,
Млогу здраве да носиш!
Германе, Германе!

На този празник е забранена полска работа, не се впрягат воловете в колата, за да не пострада селото от градушка. Ако все пак някой наруши тази забрана, другите му счупват колата на парчета. Ако през деня се зададе голям тъмен облак, всички от селото излизат и викат:

„Германе, големи празнико! Пренеси я /градушката/ в пусти гори тилилейски, дето брадва не сече, дето петел не пее, дето колак /хляб/ се не меси!“

В момента на погребението всички трябва да плачат силно, много жалостиво, като най-много трябва да викат сираците. Всеобщо е убеждението, че Бог чува най-напред техния плач, той ще се смили над тях и ще изпълни молбата им за дъжд.

На 3-я и 9-я ден правят помени, които съответно се наричат третина и деветина. Няколко стари жени отиват рано сутрин на гроба, палят свещи, преливат го с вода и го кадят с тамян. Ако през следващите дни завалят поройни дъждове, момите отиват на нивата, изравят от гроба глинената фигура и я хвърлят в реката, за да спрат пороите.



И това е вариант за пеперудината окраса, ако наблизо няма река с пълзящи бурени Символът на мъжката полова мощ отива дълбоко под земята Снимка Регионален исторически музей – Бургас Спомен от Добруджа. Снимката е правена през 1950 г.

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки