Отсечени дървета блокират туристи


Отсечени дървета блокират туристи
Отрязаните дървени трупи са блокирали пътя към туристическите обекти
14 Май 2012, Понеделник


„Пещерата на Раковски” в Котленския Балкан е вече недостъпна заради недомислици на горските чиновници


Автор: Диана Славчева

Българската гора вече не мирише на младост.  Ароматите, които се разнасят из нейните шубраци, са на моторно масло и пресни дървени стърготини. Поголовната сеч, която се вихри из балканските дебри, започва да прилича на Баташко клане. Така нашият лес продължава, както е в песента, да вселява в сърцата ни „само скръб и жалост”. Макар че Любен Каравелов е имал друго предвид в този текст.

Поредният случай за горска касапница се разкрива пред очите на десетки туристи, предприели поход към местността Злостен край Котел. Няколко наши читатели ни сигнализираха, че пътят към това райско място е буквално блокиран от натъркаляните трупи на изсечени дървета.

„В гората се навлиза с много техника, трактори, моторни резачки и камиони, които – в допълнение към безочливата сеч – рушат и горските пътища и пътеки, променяйки коренно пейзажа. В момента районът на сечището, който преди беше много харесван туристически маршрут, е почти недостъпен за човешки крак. На мястото на пътеките зеят ровове и кални дерета” – пише ни Нора Гавазова, която неотдавна е минала оттам.

Злостен е карстов район, в който се намират 11 пещери, които се посещават от пещерняци от цялата страна, а и от чужбина. Тук е и „Пещерата на Раковски”, в която през 1854 г. видният писател и революционер започва да пише своята книга „Горски пътник”.
Пътеките, които днес са затрупани от отрязаните дървета, водят и към археологическия обект „Римското кале”. Някога тук е имало и крепост, но от нея вече нищо не е останало, след като е взривена от иманярите.

Защитената местност изобилства от красиви гори с 30-метрови буки и дъбове и карстови падини. Доскоро тук е имало туристическа маркировка и табели, от които сега не е останал дори спомен.

В началото на март Държавно горско стопанство издава позволително на фирма „Леспром” ЕООД да извършва „отгледна и възобновителна сеч” в района, която трябва да продължи до края на август т. г. От разговор с управителя на дървосекачите Радостин Мокрев разбрахме, че складирането на отрязаните трупи право върху пътя става по указание на Горското стопанство.

Очевидно горските изобщо не се интересуват от това, че блокират туризма в този край – още един пример за лоша координация между различните институции.
Иначе Мокрев обясни, че се секат само маркирани дървета, които са болни, съхнат или са повредени от страшния снеголом, който тази зима наистина потроши огромни масиви гори в целия Балкан. Очевидци обаче твърдят, че „покрай сухото, гори и суровото”, т.е. голяма част от повалените буки са читави.

А що се отнася до обвиненията, че се изсичат вековни дървета, управителят на „Леспром” поясни, че те по-скоро са... столетни! Оставяме на читателите да преценят каква е разликата.
По-любопитното е къде ще отидат нарязаните трупи. От Радостин Мокрев разбрахме, че те са предназначени за преработка, като част от тях ще се продадат от Софийската борса, а другите ще поемат пътя към местните преработвателни предприятия.

По ирония на съдбата най-голямото от тях в района е фабриката „Демет паркет”, която произвежда дъбов и буков паркет и се намира точно срещу Горското стопанство на пътя до с. Тича. И виж ти – неин собственик е скандалният кмет на Котел Христо Киров, известен с това, че повечето си време прекарва в Германия, където върти успешен бизнес за сметка на занемаряването на кметските дела в общината. Неговото предприятие е включено в черния списък на унищожители на българската природа и досега е „преработило” немалка част от девствени гори в Котленския Балкан.

Така, заради нездрави икономически интереси, един атрактивен туристически район остава напълно откъснат от света. А обикновеният българин ще продължава да жалее, че не може „да изтлее” под горските сенки.



По-малкият и по-високо разположеният вход на „Пещерата на Раковски”

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки