Да освободим женското начало у себе си


Да освободим женското начало у себе си
12 Май 2012, Събота


Преди подобни експерименти задължително преминете преглед при психиатър

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Най-сетне обърнах внимание на сериозните забележки, че изобщо не позволявам на женското начало в моята природа да се проявява и така да бъда в хармония със себе си, както повеляват далекоизточните мъдрости. „Ин”* и „Ян”* трябвало да освобождавам едновременно, а не само „Ян”, понеже било дърварско, сексистко и изобщо не в унисон със съвременната метросексуална мода.

Затова  реших да освободя за малко (за повече ме беше страх, да не би неусетно да мина от другата страна) женското начало с гледане на сутрешни магазинни предавания, с каквито мощно изобилства родният телевизионен ефир. Приятелка ме светна, че най-качествените били в събота и неделя сутрин, затова се насочих най-вече към този часови пояс, през почивните дни. Разбира се, когато можех, гледах и предиобед през  делниците, да уважа и женското начало, та барем „Ин” у мен да миряса.

Поради естеството на моя занаят, трябва да се става раничко, пък и от едно време насам се хванах мощно да освобождавам „Ян” с едни щанги. Та рано-рано съм сколасал да започна деня и към 10 часа, когато по повечето телевизионни канали приключва дуднещата логорея, наречена „сутрешен блок”, вече съм шен и с дистанционно в ръка прескачам с интерес насам-натам.

Сега вече напълно ми се изясни защо по това време на предиобеда, за което в учебниците пише, че човек е най-работоспособен, започват такива предавания. Много ясно – за туширане на работната агресия и успокояването  й до нормални граници, чрез „Ин” – женското начало. И им се получава!

Руса водеща, с напевен, преливащ от доброта глас и премрежен поглед на стелна крава, отнася неспокойното ми съзнание, раздразнено още по тъмно с просташки занимания в залата, съвсем над нещата от живота. Говори за доброта, прошка, човечност, всеопрощаване и все такива хубави неща. Сексапилът – премерен, личи си, но чак да блика не!

Тази телевизия гледат повечето възрастни хора на България, ще вземе някой мераклия с по-слабо сърце да сдаде багажа, после отиде на кино рейтингът. От време на време в това предаване се появяват и сурови теми, като хора, болни от рак или бездомни млади майки с бебета на ръце, но като цяло то не се занимава с такива пошлотии като живота на улицата.

Понеже съм бир парче медиен анализатор, следя паралелно и друго такова предаване. Ха! И другата водеща руса! Обаче тя говори по-нахакано, нейният изказ е по-момичешки, дори когато камерата я хваща в много близък план, изобщо не си личи, че има синини на китките от бутане на годините назад. И тук има положително мислене, и тук бъка от жизнерадостен „Ин”, но работата е доста по-така.

Всекидневно в предаването се разискват в детайлни подробности такива страхотни сутрешни теми, като взимане на цитонамазка от шийката на матката, как най-ефективно да преборим гонореята или „Бялото течение – враг на съвременната жена”. Разбира се, нали е магазинно предаване, успоредно с пълното разнищване на белите течения, гонореите и цитонамазките, се готви. Я баница, я мусака, я нещо по-завъртяно, от някоя екзотична национална кухня.

Мислил съм си аз, че няма да видя нищо по-особено. Да, да! Едно магазинно предаване видях, което води не жена, а мъж. Силно казано такъв, но все пак с панталон. Отдалеч си личи, мама му стара, че оттук лъха на стил и светски чар повече, отколкото на онази тъпа суетня, наречена „Нощта на Оскарите”. Ако сте се затъжили по новини къде последно са арестували Линдзи Лоън мъртвопияна, в коя точно полицейска кола е повърнала и на колко дни общественополезно бачкане са я осъдили – това е вашето предаване.

От него ще научите и най-новото относно майчинството на Карла Бруни – булката на вече бившия френски президент Франсоа Саркози. Съвсем естествено, в горепосочения важен новинарски поток се вливат и хитовите клюки и слухове за местните хайлаф величия. Коя показала на концерт (разбирай – в таверна, пред 30 оскотели от пиене получовеци) зърно щедро, млекодайно. Коя си турила още найлон в бюста и за най-новите творчески тежнения на един с боядисана в бяло брада, дето си показва гъза наляво и надясно.

Виж, съботно-неделните магазинни предавания, насочени към неудържимо проявяване на женското начало, са нещо малко по-друго. И в тях има от гореспоменатите родни и международни звезди, но някак си по-успокоено, по-уикендско. Ъгълът на представяне е по-друг, няма го този задъхан темп на работния ден, няма го новинарският хъс.

Тук се говори лежерно, крехката душевност на съответната модна българска поп-икона се вади с памук, почвайки от най-ранно детство. Характерен трик в едно такова предаване са шокиращи включвания на роднини, стари аверчета от махалата или ухилени колеги, които дават сериозни задачки на поканения: да изиграе едно Еленино хоро, да нарисува небето над Добруджа или просто да направи десет лицеви опори от едно падане.

Най-умилителни са въпросите на двете позитивни водещи „Кога за пръв път Х. се наака?” или „Тя като малка наистина ли много биеше момчетата в училище?”

Две водещи са просто прекрасна предпоставка за оптимизъм и ведрост. Ако мислите, че от това повече няма накъде, ви препоръчвам едно с четири такива. И там темите са сложно-драматически, с определен афинитет към обществено-политическата обстановка у нас – „Цуца има нов мъж”,  „Жените в парламента са не по-тъпи от мъжете” и „Поп дивата на България осинови порче от софийския зоопарк”.

Гледах изумен това ранно шоу в почивния ден без да имам подръка уред, но в най-жизнерадостните моменти от него, уверявам ви, децибелите далеч надвишават часа пик на всеки уважаващ себе си анадолски битпазар. Квалитет съвсем присъщ на навалицата от водещи, коя от коя къде-къде по-известни в модния и светския живот на републиката.

За да бъда съвсем справедлив, има още едно шоу, което води дама. То, обаче, в никакъв случай не може да бъде причислено към гореописаните, макар че е много ранносутрешно. Защото там изобщо не става въпрос за апотеоз на женското начало, изобщо не става въпрос за „Ин”. Скоро близък мой приятел нарече водещата „председател на клуб „Раздвоен език”, а нейното цялостно излъчване – „енциклопедия на климактериума”.

Ако и вие искате да сте уравновесени, какъвто съм вече и аз, изберете дамските магазинни предавания. И в делник, и празник те са с вас.
И тогава, ех тогава... до всяко добро същество ще застане поне още едно.


* „Ин” – пасивен елемент, смятан за изразител на женското начало
„Ян” – активен елемент, отъждествяващ мъжкото начало в китайските вярвания



В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки