Избори до дупка


Избори до дупка
Алексис Ципрас
11 Май 2012, Петък


● Гърция
Шансовете за правителство в Гърция са минимални -



все по-голяма е вероятността за нови избори през юни, пишат гръцките вестници
Нова демокрация не успя да сформира коалиционно правителство. Лидерът на спечелилата парламентарните избори в неделя партия Андонис Самарас държа в ръцете си мандата, даден му от президента Каролос Папуляс, само за шест часа.

Той се срещна или разговаря по телефона с лидерите на другите политически сили, които влизат в парламента, но не успя да договори участието им в коалиционен кабинет. Така мандатът премина в ръцете на Алексис Ципрас, чиято коалиция на радикалната левица СИРИЗА стана втора на изборите.

Неуспехът на Самарас засилва чувството за безвластие, появило се след резултатите от изборите в неделя и прави по-голяма вероятността от нови избори след около месец, коментира в. "Катимерини". Ако има решение, което да предотврати нов вот, най-вероятно то ще бъде взето на среща на политическите лидери под председателството на държавния глава, отбелязва изданието като допълва, че такава среща ще има след като и третата партия - социалистическата ПАСОК, получи мандат за правителство.

ПАСОК приема идеята за сформиране на правителство, начело с премиер от лявото политическо пространство, пише в. "Етнос". Лидерът на социалистите намекна за това на среща с Андонис Самарас и се очаква да го направи при разговора си с Алексис Ципрас.

Според в. "Адезмефтос типос" надеждите за сформиране на правителство са минимални, тъй като всички поставят условия. Възможни са повторни избори на 10 юни, пише изданието.
За нови избори, но на 17 юни, пише и в. "Авриани", а заглавието на "Врадини" по темата е "Трескави преговори с поглед към избори".

Европа очаква решение и настоява Гърция да изпълнява условията по кредитното споразумение, коментира от първата си страница в. "Нафтемборики". Според изданието Брюксел дава време на политическите лидери в Гърция да търсят решение за излизане от създалата се безизходица. Берлин предпочете да изпрати по-остро послание до Атина като остави ясно да се разбере, че няма да се дава възможност за предоговаряне на условията на новото кредитно споразумение, посочва вестникът като допълва, че Международният валутен фонд не е направил конкретен коментар.

Пазарите в Гърция и чужбина са изправени пред кошмар, след като повече от всеки път в последните две години страната е застрашена от фалит и пълна катастрофа, пише в. "Кердос".
Какво казват политиците?

Тъй като нито една политическа сила не е получила необходимото мнозинство, за да състави самостоятелно правителство, лидерът на консерваторите Андонис Самарас излезе с предложение да бъде сформиран кабинет на националното единство. Но при две условия: първото, според него, е Гърция да остане в Еврозоната, а второто, да бъде коригирана политиката, предвидена в меморандума за икономии, с мотива, че така ще бъде постигнат растеж и ще бъде облекчено гръцкото общество.

Евангелос Венизелос, водач на претърпелите истинска катастрофа социалисти от ПАСОК, призова за "сформиране на проевропейско правителство на националното единство с участие на всички сили, които декларират европейската си ориентация независимо от позицията по отношение на меморандума и кредитното споразумение".

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, за която се предполага, че е обрала гласовете на двете партии и на тези, които в последния момент са се колебаели за кого да гласуват, обяви, че ще уважи мандата, даден й от гръцкия народ и ще се опита да бъде сформирано правителство на левицата, което да денонсира кредитното споразумение и меморандума.

Ръководителят на партията "Независими гърци" Панос Каменос заяви, че няма да си сътрудничи с "Нова демокрация" и ПАСОК и че ще представи в парламента програма, по която ще иска да се произнесат депутатите.

Комунистическата партия категорично отхвърли предложението на СИРИЗА за коалиция. Лидерката й Алека Папарига каза, че "народът няма нужда от такава Комунистическа партия".
Председателят на Демократичната левица Фотис Кувелис изрази задоволство от изборния резултат и най-общо обяви, че "ще уважи доверието на избирателите и ще го превърне в сила за страната и обществото".


● Румъния
Лидерът на социалдемократите Виктор Понта получи мандат да сформира ново правителство, след като дясноцентристкият кабинет на Михай Ръзван Унгуряну беше свален с вот на недоверие на 27 април
Румънският парламент гласува вот на доверие на новосъставеното правителство на Социаллибералния съюз с премиер Виктор Понта, съобщиха румънските медии.

Вотът за встъпване в длъжност на новия кабинет беше подкрепен от 284 парламентаристи от 370-те гласували. За одобрението му бяха необходими 231 гласа.
Сред задачите на новия кабинет е да организира местните избори, планирани за началото на юни, и парламентарните, които са насрочени за ноември тази година.

"Предлагам днес една краткосрочна управленска програма, но не крия намерението Социал-либералният съюз да спечели следващите избори и да получи четиригодишен мандат", заяви Понта по време на парламентарното заседание преди гласуването на вот на доверие на новото правителство.

Според проучванията Социаллибералният съюз, който обединява Социалдемократическата, Национално-либералната и Консервативната партия, има подкрепата на около 50% от гласоподавателите.

Съюзът обаче е крехък алианс на три партии от различни части на политическия спектър и остава да се види как ще се справят отделните му компоненти, докато са на власт.
Понта заяви, че ще се придържа към ангажиментите, поети от страната в рамките на споразумението от предпазен тип в размер на 5 милиарда евро, което Румъния сключи с Международния валутен фонд, Европейския съюз и Световната банка миналата година.

Той обеща, че ще възстанови заплатите в бюджетния сектор, които бяха намалени с 25 процента през юли 2010 г. съгласно предишно споразумение с МВФ за заем от 20 милиарда евро.
През уикенда представителите на МВФ и ЕС, които са на посещение в Букурещ за оценка на споразумението, се съгласиха от юни заплатите в бюджетния сектор да бъдат увеличени с 8%.

"Вълнувам се, защото съм убеден, че днес можем да започнем една фундаментална промяна на съдбата на Румъния. Аз съм първият човек, предложен за премиерския пост, който е отпразнувал пълнолетието си след 1989 г. Аз израснах в демокрацията", каза преди гласуването 39-годишният лидер на социалдемократите.


● Сърбия

Социалистите на Милошевич се завръщат - след изборите в неделя Социалистическата партия на Сърбия вече е неизбежен коалиционен съюзник
Общите избори в Сърбия в неделя изстреляха бившия вицепремиер Ивица Дачич и неговата Социалистическа партия на Сърбия (СПС) до позицията на неизбежен коалиционен съюзник.
Заедно със своите два коалиционни партньора СПС удвои броя на местата си в парламента от 20 до 45 мандата, което я направи единствената партия, която е сигурна във всяка бъдеща коалиция.

Изборният резултат на партията, основана от бившия югославски лидер Слободан Милошевич, бе увеличен от ефективния и гъвкав националистически популизъм на сегашния й лидер.
Дачич, който направи име в политиката през деветдесетте години като близък съюзник на Милошевич, започна да критикува Европейския съюз и Международния валутен фонд, дори когато той бе част от правителството, опитващо се да сключва споразумения с двете институции.

Сега той възнамерява да иска поста премиер в замяна на своята подкрепа.
Неговите основни цели са Демократическата партия на Борис Тадич и вероятно Сръбската прогресивна партия на Томислав Николич.

Сръбската прогресивна партия спечели изборите в неделя, получавайки 73 мандата, следвана от Демократическата партия с 68 мандата, според данните на следящата изборите агенция „Цесид”. Изключвайки голяма коалиция, възможност, която вече бе пренебрегната от главните играчи, нито една от двете най-големи партии не може да формира правителство без СПС.
Политическите договорки започнаха още в нощта след изборите като повечето наблюдатели оценяват, че Дачич още един път ще партнира на Тадич.

Във всеки случай коалицията се нуждае от само още една партия и вероятно ще включи и гласовете на малцинствените листи.
Част от пазарлъците са във връзка с втория тур на президентските избори на 20 май, в които досегашният президент Тадич и Николич са почти изравнени. И двамата кандидати търсят подкрепата на аутсайдери с цел да прескочат 50-процентната бариера. И отново Дачич, който участва в първия кръг и който излезе трети с около 15%, може би държи ключа.

Потенциалните партньори включват коалицията, водена от Либерално-демократическата партия, която има 20 места, и Обединени региони на Сърбия - съюз, воден от партията Г-17, който бе част от коалицията около Тадич през 2008 г. , който има 16 мандата.
Либерално-демократическата партия и Обединени региони на Сърбия отхвърлиха възможността за съюз с Николич и Сръбската прогресивна партия.

Демократическата партия на Сърбия на бившия премиер Воислав Кощуница, която има 20 мандата, е дисквалифицирана да формира коалиция с проевропейските партии заради гръмогласната си съпротива на членството в ЕС.
Преговорите за следващото правителство се очаква да продължат седмици наред.

Крайният законов срок е 90 дни.
След това Сърбия спешно ще трябва да сложи ред във финансите си, за да започне реформи, които имат за цел да намалят разходите до устойчиви нива, както и да продължи да нормализира отношенията си с бившата провинция Косово с цел да осигури начало на присъединителни преговори с ЕС.



Виктор Понта Ивица Дачич

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки