Ягодата унищожава вирусите и предотвратява рака


Ягодата унищожава вирусите и предотвратява рака
10 Май 2012, Четвъртък


Ягодата спада към сем. Розоцветни. Днешната градинска ягода е сложен хибрид между трите европейски диворастящи разновидности


Автор: проф. Христо Мермерски

горска, мускатна и планинска и двата американски вида – вирджинска и чилийска.

Поради ценните си съставки плодовете и листата на ягодите намират широко приложение в лечението на различни заболявания. Отварата от листа има запичащ, противовъзпалителен и диуретичен ефект. Препоръчва се за компреси при мокри и кървящи рани. Прилага се при висока температура, маточни кръвоизливи, неврастения. В козметиката пресният ягодов сок се употребява за премахване на пигментни петна, лунички и при екземи.

Вкусният продукт има и пикочогонно, противовъзпалително, затягащо действие, което се дължи на съдържащите се в него танини и флавоноиди. Употребява се при нервни припадъци, безсъние, гастрит, бронхиален задух, подагра, умствена и физическа умора. Народната медицина предписва листата на ягодата при неврастения, хистерия, хемороиди, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, гастрит, колит, малокръвие, маточни кръвотечения, склероза, високо кръвно налягане, кожни заболявания.

Външно ягодата се прилага за бани при екземи, гнойни рани, при потене на краката. Плодовете на растенията пък се използват при маточни кръвотечения, атеросклероза, високо кръвно налягане, колит, стомашна язва, подагра, жлъчни и бъбречни камъни. Те са общо усилвателно средство поради съдържащите се витамини, фосфорни соли, органични киселини.


Какви лечебни качества има?

Освен отличен вкус и високото съдържание на витамини и минерални соли, ягодите имат силен терапевтичен ефект при множество заболявания. Едни от най-силните ефекти е унищожаване на вирусите и намаляване на възможността за заболяване от рак.

Според проучвания на канадски учени ефектът от ягодите е по-голям, когато те са смачкани на каша, тъй като в този вид по-добре унищожават полиовирусите, ековирусите, реовирусите и херпес симплекс вирус. Колкото по-голямо е количеството на ягодите, толкова по-силно е тяхното действие.

Учените смятат, че влияят добре на сърдечносъдовата система.
От осем изследвани плодове при 1271 възрастни американци от Ню Джърси ягодите са се показали 3 пъти по-ефективни против развитието на рак.
Страдащите от белодробни заболявания или от анемия при консумиране на този полезен и вкусен плод бързо се възстановяват. Те са много полезни за болни от атеросклероза и кръвно налягане.

Чрез усилено консумиране на червения плод и при спазване на диета според проф. Ташев може да се лекуват някои заболявания на бъбреците, пикочния мехур, жлъчката и черния дроб.
Този продукт е много полезен за хора, боледуващи от хепатит, ревматизъм, подагра, при нарушена обмяна на веществата, против затлъстяване и за подобряване на съпротивителните сили на имунната система.

Отлична храна е за бременни жени и подрастващи, тъй като спомагат за добрия растеж и развитието на костната система.
Лечебното действие на ягодите се дължи на това, че те съдържат цветни вещества – антоциани, предпазващи плода от увреждащи клетките субстанции и от бактерии.

Дъбилните вещества (катехини) действат противовъзпалително и антибактериално. Заедно с това свързват тежките метали в червата. Облекчават храносмилателните проблеми като метеоризъм и диария.

Фолиевата киселина и желязото се съдържат в значително количество в ягодите и допринасят за образуване на кръв и за клетъчен растеж.
Витамин С също е в голямо количество и с това подпомага имунната система.
Действа добре при пролетна умора, при скорбут и при прекалено тежко заболяване.

Ягодите са богати на манган. Той е минерал, необходим за обмяната на веществата, за костите и кръвта, за нервите и мозъка.
Нужен е за кожата и косата, за производство на хормони от щитовидната жлеза.

Калциевите соли имат диуретичен ефект, като отделят излишните течности и соли на натрия от човешкия организъм. Така косвено го предпазват от хипертония и атеросклероза. Подобряват дейността на сърдечни мускул.

Органичните киселини повишават апетита. Подобряват обмяната на веществата, улесняват храносмилането. Пектиновите вещества и семенца са полезни при лениви черва и стомашно-чревни заболявания.


Противопоказания
Ягодите са вредни за хора с повишена кръвна захар, а също така и при дебело черво, в което има дивертикули, тъй като в тях се натрупват семки. При болни от диабет са вредни и мармалад и конфитюр от този плод.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки