Създадоха публичен регистър и го скриха


Създадоха публичен регистър и го скриха
Странни неща се случват в Община Хасково
07 Май 2012, Понеделник


Йезуитско решение да създаде публичен регистър, който обаче да не бъде публикуван, взе на последното си заседание


Автор: Асен Петров

Общинският съвет в Хасково. Приемайки изцяло нова наредба за общинската собственост, ОбС отдели в нея цяла глава, посветена на даренията на общината. Според текста се създава публичен регистър, в който ще се вписват видът и размера на дарението, имената на дарителите, както и волята им какво да бъде неговото предназначение.

От опозицията предложиха този текст да се допълни с изречението, че  публичният регистър се публикува на официалния сайт на общината. Кметското мнозинство обаче отхвърли тази идея и така се стигна до парадокса – публичен регистър, който няма да се публикува.

Председателят на Общинския съвет Иван Иванов обясни в почивката след гласуването на наредбата, че регистърът все пак ще бъде публичен, защото ще се съхранява в отдел „Общинска собственост” и всеки, който желае, може да отиде там да го види. Достъпът до общинската администрация обаче е труден за обикновения гражданин, защото на входа има портиер, който се интересува къде отивате и ви пуска, само след като е получил съгласие от съответния чиновник. И така действително дарителският регистър се превръща в засекретен документ.

Най-парадоксалното в тази история е, че още в предишния мандат бе гласувано подобно решение, но след обжалване в административния съд от страна на градоначалника то бе отменено. Забележете – тъкмо с мотива, че проектът за решение не е публикуван в официалния сайт на общината в изисквания от закона 14-дневен срок преди датата на сесията.

Тогава опозицията споделяше подозренията, че въпросните дарения, които следва да бъдат регистрирани, не са съвсем доброволни, а събрани насилствено. Тъй като е обществена тайна, че много фирми и граждани биват изнудвани да направят дарение, ако искат да получат административна услуга или да спечелят търг за обществена поръчка.

С приетите сега правила в общината на практика се дава право на кмета на  Георги Иванов еднолично да се разпорежда с даренията в Хасково и това да става на тъмно. Според наредбата градоначалникът ще може да приема сам суми до 100 000 лева. А това е доста странна възможност, тъй като досега няма данни общината да е получавала дарение в такъв голям размер.



В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки