Началото на Македонската църква тръгва от нашата Патриаршия


Началото на Македонската църква тръгва от нашата Патриаршия
В края на април руският патриарх Кирил лично посети страната ни. На богослужението му в т. нар. руска църква „Св. Николай Чудотворец“ в София обаче не бяха допуснати български журналисти и граждани, които преди време писаха писма и изказаха съмнения, че с
05 Май 2012, Събота


Миналата седмица председателят на отдела за външни отношения на Руската патриаршия митрополит Иларион направи скандално


Автор: Доц. Пламен Павлов

 изказване, в което изтъкна, че най-важното за Македонската православна църква е да се върне в каноничното поле, като преди всичко въпросът за нейното бъдеще „трябва да се решава в диалог със Сръбската църква, която се е отделила от нея”.

Реакция на тези негови думи от страна на Българската патриаршия обаче не последва. Което е напълно необяснимо. А би трябвало с един любезен сестрински тон тя да обясни на руските представители как точно стоят нещата.

Ако разгледаме въпроса от гледна точка на генезиса на днешната Македонска архиепископия (която твърде самонадеяно се нарече Охридска, отричайки истинския характер на Охридската Българска архиепископия), тя може да се върне към канонично общение с Българската православна църква.

Аз не мога да приема, че това, което е станало през 1967 година, и което окончателно стана след 1991 г. – отделянето на днешната Македонска архиепископия от Сръбската патриаршия – почива на някакви сериозни исторически основания.

То почива на една огромна историческа несправедливост – заграбването на тези земи от Кралството на сърби, хървати и словенци, известно най-вече като Югославия, наследено след Втората световна война от Комунистическата федерация Югославия. Отделянето на една древна църква от една много по-млада църква, каквато е Сръбската, за мен е някакъв исторически нон сенс.

Нека да припомним, че след като беше публикуван Ферманът на османското правителство в Османската империя, в тези земи беше направен един режим на плебисцити и в крайна сметка те свободно направиха своето волеизлеяние като българи и станаха неизменна част от Българската екзархия.

Неин наследник е сегашната Българската патриаршия с предстоятел Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Максим. Ако трябва да има някакво общение, и някакво канонично общуване (което е много важно за една самостоятелна автокефална църква, каквато би желала да бъде Македонската), то трябва да бъде с Българската Патриаршия.
Нейна Църква – майка в никакъв случай не е Сръбската патриаршия; нейна Църква – майка е Българската.

Ако трябва да се търсят някакви канонични връзки, те са преди всичко с Българската патриаршия – Преславската патриаршия, Търновската патриаршия и не на последно място – с Охридската архиепископия (призната от император Василий ІІ още в 1018 – 1019 година и съществувала до 1767 г.), и също така – с Българската екзархия. Най-големите епархии, които днес съставляват Македонската православна църква, са бивши епархии на Българската екзархия.

Не искам да давам уроци по история на митрополит Иларион или на Руската православна църква, която дълбоко уважавам, но историческата истина е тази, че в каноничен, в исторически и в чисто народностен план днешната Македонска православна църква има връзки единствено с Българската православна църква и с никоя друга.

Що се отнася до съвременните интерпретации и до злоупотребите с влияние, които Сърбия се опитва да прокарва по този начин – чрез Русия, не мисля, че Сръбската патриаршия има някакви канонични и исторически права върху днешните православни християни в Македония.

Тези земи бяха в състава на Българската екзархия до 1913 година или – до 1918 година, а след това несправедливо бяха отнети от България, като бе нарушен процесът на националното единство и поругани правата на местното духовенство и на местните християни.

 А с този коментар на митрополит Иларион на практика  Руската патриаршия защитава една огромна историческа несправедливост, извършена върху православни християни.
По-лошото в случая е, че Българската патриаршия не предприема нищо, за да защити българския национален интерес така, както са го правили нашите велики духовни водачи като Иларион Макариополски, Екзарх Антим, Методий Кусев и тези, които са дали началото на съвременната православна църква.

И ако трябва да се отстояват каноните и Светото православие – нека Македонската църква се върне към Българската, в крайна сметка – екзарх Йосиф беше последният законен духовен глава на тези хора.



В категории: Вяра , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
20.10.2013 07:05:07
0
0
До makedonec za navek:
Защо се срамиш (или не можеш, защото си сърбин?) да пишеш на кирилица? И на черквите ви пише на български и тази изтина не можете да я изтриете с повтаряне на лъжи и нападки срещу историята и братята си българи.
3
makedonec za navek
30.11.2012 21:50:28
0
1
kako be gospogho vo momentot se pisuvale makedonci i bile makedonci e sega ti velis deka se bugari,a da ne e greskata vo tebe-pa ti da si odnarodena makedonka,pa sega i decata ke si gi lazes deka ne se makedonci tuku bugari,pa zarem i so tie dokazi sto samati si gi imas ne mozes da vidis deka si makedonka,kako vi gi isprale mozocite neznam
2
Ангел
29.07.2012 14:44:50
0
0
Българската Екзархия не е била канонична, била е в схизма над 70 г. и при това положение официалната Църква изобщо не я има предвид.
Имало е по двама владици - патриаршист и екзархист в редица епархии...
Няма да задълбочавам, но тук трябва да се наблегне на правото в теологията. Иначе емоцията подсказва - само България!!!
1
българин
28.07.2012 05:27:30
0
0
Здравейте!
Статията много ме развълнува.
Аз съм потомка на род от Егейска Македония.Родословното дърво на баща ми е в Гърция ,а на майка ми в Пиринска Македония.
В рода на майка ми се предава една църковна книга,отпечатана 1870 г. в Цариград от К.А.П.Шапкаревъ.В момента пазител на тази книга съм аз.След време ще я предам на моята дъщеря.
Тази църковна книга е написана на "старо-български/църковно-славянски/ и е преведена на ново-български"./Описвам ви дословно написаното от книгата/.
В тази книга са описани всички родолюбивьІтъ спомоществователи/или хората които са дали дарение /за издаването на тази книга още преди освобождението на България от ТУРСКО РОБСТВО.В нея са вписани хора от Пиринска Македония ,дали пари за издаването и./ОКРЖГЪ КУКУШКЬІЙ,ОКРЖГЪ ОХРИДСКЬІЙ и каазите и селата в тези окръзи/.Тези хора в момента се наричат македонци.Но дори и църковните им книги са написани на църковно-славянски или ново-български.
Затова моето мнение е,че трябва да престанат да се делят от България,защото ТЕ СА БЪЛГАРИ.Цялата история,дори и църковната е БЪЛГАРСКА.
КОЛКОТО И ДА ГО ОТРИЧАТ ТЕ СА БЪЛГАРИ.

Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки