Берлинска стена с Турция или Шенгенско море от имигранти


Берлинска стена с Турция или Шенгенско море от имигранти
05 Май 2012, Събота


Влезем ли в Шенген, ставаме външна граница на ЕС с всички рискове от това. Тогава ли ще почнем строежа на стена по турската граница?

Автор: Велизар Енчев

Това, което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола, гласи древна сентенция и във века на глобализма е по-актуална от всякога. САЩ и Израел могат да издигат Берлинска стена с Мексико и Палестинската автономия, за да се пазят от имигранти, контрабандисти и терористи, но България не бива да охранява границата с Турция заради Соросовата доктрина „Европа без граници“. Щом Берлинската стена е символ на тоталитаризма, защо ли новата Римска империя плати 3 милиарда долара, за да спре нашествието на хиляди гладни мексиканци към обетованата земя?   

Когато Борисов се завърна от Турция, където двете правителства проведоха първото си съвместно заседание, попитах какво получихме и какво дадохме на южните ни съседи. Съдейки по официалната информация, доскоро бях убеден, че България даде на Турция само два армагана: декларацията на парламента от 11 януари т.г., обявяваща т.нар. Възродителен процес за етническо прочистване,  и мълчаливият отказ от турския дълг към тракийските бежанци. Оказа се, че има и трети подарък за Ердоган – отказ от строеж на телена ограда по българо-турската граница.

На 18 април правителството  отмени решението си от април 2011-а за изграждане на защитна стена между България и Турция. Преди година кабинетът реши да изгради 180-километрова защитна мрежа поради епидемията от шап. Първоначално заразата бе открита в село Кости, където животните бяха светкавично унищожени, след това шапът стигна в Граматиково и Резово. Притиснат от протести, земеделският министър Мирослав Найденов обеща телената ограда с Турция да бъде възстановена, пояснявайки че възстановяването  на загражденията ще е за сметка на държавния бюджет, ако Европейската комисия не отпусне средства за тях.

Тогава дирижираните от Ердоган медии нарекоха опитите да пресечем разпространението на шапа, както и гръцките гранични заграждения срещу имигрантите, „изграждане на стена между християнството и исляма“. А шефът на  правителствения Център за стратегически анализи Синан Оган предупреди: „ЕС строи Берлинска стена между Турция и Европа, шапът в България и нелегалните имигранти в Гърция са удобно оправдание“.

След като ислямисткото правителство порица стената, на 18 април нашият кабинет се отказа от теленото заграждение. Източници от МВнР категорично твърдят: турската страна оказала невъобразим натиск върху Борисов, позовавайки се на обещаната подкрепа за турското еврочленство. Изнесени в две дипломатически ноти, мотивите на турците звучат заплашително:

„Ако София построи  стена, Анкара ще реагира по адекватен начин в гранично-пропускателния режим. Издигането на Берлинска стена означава, че България се възприема като външна граница на ЕС в дългосрочен план и Брюксел не гледа сериозно на влизането на Турция в ЕС“...

Но от стенограмата на правителственото заседание научихме друго: стената отпадала по финансови съображения,тъй като цената на съоръжението за трите области - Бургас, Ямбол и Хасково, възлиза на 28 млн. лв., като тази сума превишава четири пъти одобрената през 2011 г. стойност. Освен това били необходими допълнителни средства за обезщетение на собствениците на отчуждени имоти, както и пари за поддържане и контрол на защитната стена.

Последното звучи комично, защото всяко гранично съоръжения изисква поддръжка. Още по-комично става, когато премиерът взема думата на правителственото заседание и казва това. "Похарчихме милиони, за да направим тунелчета и сега е важно какви пътни знаци трябва да има за преминаване на вълци, мечки, костенурки, прилепи“ – възкликна министър-председателят, след което Симеон Дянков го допълни: „Такава стена пречи на пътя на кафявите костенурки и на четири вида зайци...“

Много култови глупости е изрекъл Борисов, но тази с вълците, мечките, костенурките и прилепите те оставя без дъх. Такова кръчмарско говорене – днес едно, утре – друго, може да си позволи само гьонсурат. Който си е повярвал, че е Господ, комуто е позволено всичко и всеки негов поданик сляпо трябва да следва диктуваните му от Турция решения.

По казуса със стената Борисов жертва не само националните, но и европейските интереси. Защото, когато влезем в Шенген, България става външна граница на Европейския съюз и е длъжна да осигури защитата на границата с Турция. И огромният имигрантски поток от Близкия изток и Африка, който сега нахлува в Гърция откъм турска територия, моментално ще се пренасочи към турско-българската граница.

Колко време ще ни трябва тогава, за да изградим солидна телена или бетонна стена, спираща вълните от бежанци?  Способна ли ще е Гранична полиция да удържи  наплива от хиляди отчаяни хора, щурмуващи от турска територия нашата граница? Както тези тълпи сега помитат преградите по турско-гръцката граница, за да стъпят в шенгенската зона. 

Че Бойко Борисов и Цветан Цветанов не знаят накъде духат европейските ветрове, се видя от обявеното на 21 април съобщение в Париж и Берлин. В писмо до Европейската комисия от 17 април вътрешните министри на Германия и Франция Ханс-Петер Фридрих и Клод Геан искат правомощията да могат, без официално одобрение от Брюксел, временно да връщат граничния контрол, когато страни от ЕС не успяват да охраняват външните си граници.

„Предотвратяването на заплахите за държавната сигурност и ред е въпрос на национален суверенитет. Той не може да бъде преотстъпван", посочват двамата министри и поясняват за такива като Борисов: „В случай че една страна не изпълнява задълженията си по правилата на Шенген, останалите трябва да имат правото да възстановят граничните проверки по вътрешните граници до 30 дни".

Напрежението по граничния въпрос се засили миналата година – поради имигрантския наплив в Гърция и спора между Франция и Италия за хилядите имигранти от Арабската пролет. Германско-френското искане тепърва ще се обсъжда  на срещите на вътрешните министри на ЕС и нищо чудно един ден да бъде прието.

Дни преди втория кръг на президентските избори във Франция Никола Саркози призова за по-строго защитени граници и по-силна национална идентичност, обвинявайки съперника си Франсоа Оланд в мекушавост по съдбоносен за страната въпрос. В речта си в град Тулуза, окървавен от атентатите на алжирски ислямист, Саркози използва думата „граница" десетки пъти и твърдо заяви: „Без граници няма нация, няма Република, няма цивилизация".

Българският отказ от телена стена с Турция има и добра страна. Може би Брюксел най-после ще прогледне, че ни управляват зависими политици и е наложително ФРОНТЕКС да поеме българо-турската граница. От 2005 година тази европейска агенция наблюдава граничната охрана на ЕС, координира оперативното сътрудничество, обучава гранични полицаи и май само тя може да дисциплинира превзетото от мутри българско МВР.

Липсата на оградата по турската граница говори и друго - че сме без шансове за скорошно влизане в сухопътния Шенген, поради което Борисов си позволява такъв щедър жест към Ердоган. Неслучайно Цветанов повтаря като латерна, че през есента ще влезем само в морския и въздушния Шенген. Но при условие че Холандия вдигне ветото си за българите и румънците.
И друго съмнение ме гложди – че босовете на контрабандата нямат интерес от 180-километрова бариера на турската граница. Как иначе ще пренасят тонове цигари по контрабандните канали, как ще се пълни черната каса на ГЕРБ?

Бедни ми Борисов, защо не си остана прост охранител? Кой те излъга, че си годен да управляваш България и пазиш нейните граници?


Анализирай това
Дни преди втория кръг на президентските избори във Франция Никола Саркози призова за по-строго защитени граници и по-силна национална идентичност, обвинявайки съперника си Франсоа Оланд в мекушавост по съдбоносен за страната въпрос. В речта си в град Тулуза, окървавен от атентатите на алжирски ислямист, Саркози използва думата „граница" десетки пъти и твърдо заяви: „Без граници няма нация, няма Република, няма цивилизация".



В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки