Атомна електроцентрала за свободата на българските медици?


Атомна електроцентрала за свободата на българските медици?
04 Май 2012, Петък


Списание „Енрок” твърди, че е получило достъп до поверителни дипломатически документи, които разкриват какво е било договорено през юли 2007 г., когато бяха пуснати медиците


Атомна електроцентрала за Муамар Кадафи срещу свободата на българските медици, задържани в Либия по обвинения за заразяване с вируса на СПИН на либийски деца.
Tакава тайна сделка е била договорена между Франция и полковник Кадафи през 2007 г., пише френското издание „Енрок", като се позовава на поверителни документи.

Разкритията се появиха по-подробно в печатното издание на списанието в сряда.
Те изваждат наяве тайна, която настоящият френски президент Никола Саркози укрива вече пет години.
По време на преговорите за освобождаването на българските медици, Саркози, който преговаряше за това с Кадафи, се оплакваше, че процесът е труден.
Въпреки това Саркози постигна свободата на медиците и това беше победа за него.

Но оттогава подозренията тегнат.
Мнозина си задават въпроса какво е обещал Саркози на Кадафи в замяна на хуманитарния му жест. Още в деня на връщането на медиците в България френските Зелени обвиниха Саркози, че е купил снизходителността на либийския лидер с опасна стока - атомната мощ, припомня списанието.

От пет години Саркози отвръща на тези подозрения все по един и същи начин - няма никаква тайна сделка, нищо не е предлагано скришом. „Саркози винаги е отричал твърденията за сделка в областта на ядрената енергетика с аргумента как ще даде той ядрена сила на един луд като Кадафи в замяна на дипломатически подарък?", пише изданието. Списанието твърди, че е получило достъп до поверителни дипломатически документи, които разкриват какво е било договорено през юли 2007 г., когато бяха пуснати медиците. Всички документи противоречат на версията на Саркози, който сега се бори за преизбиране.

По онова време Кадафи е знаел, че Саркози има нужда от победата от освобождаването на медиците, за да блесне на международната сцена. Той ловко поискал от французите оръжия и атомна централа. Документите разкриват, че Париж е приел да му ги достави, ако освободи медиците. Франция първа е предложила на Либия на 17 юли 2007 г. споразумение чрез посланика си в Триполи.

Текстът на това споразумение включвал въпросите, които Саркози и полковник Кадафи са обсъждали преди това по телефона, като борбата с тероризма, незаконната имиграция, сигурността и ядрената енергетика. Три дни след това Кадафи отговорил на френското предложение за споразумение, но качил мизата.
Той искал от Франция да подпише специални споразумения в областта на отбраната и на ядрената енергетика, включващи "доставката на атомна централа".

Либийският лидер пратил по този начин послание на Саркози, че иска ядрена енергия и ракети и че ако тези искания бъдат удовлетворени, това ще натежи в бъдещите договорки между двамата.

Париж приел посланието на 23 юли и решил да подпише меморандум за разбирателство в областта на ядрената енергетика, в което били включени либийските искания.
Меморандумът бил предпочетен пред споразумението, защото позволявал на френската дипломация да заобиколи международните споразумения в областта на неразпространението на ядрено оръжие.

Но Париж поставя едно условие пред ядреното споразумение - първо, Кадафи трябва да освободи сестрите. Френското министерство на външните работи иска от посланика на Париж в Либия да предаде в най-кратки срокове текста на меморандума на либийската страна, но само ако медиците са освободени.

Българските медицински сестри бяха освободени на 24 юли 2007 г. Успехът на преговорите е тотален. Кадафи приема медиците да бъдат върнати в България с френски президентски самолет.
На следващия ден Саркози каца в Триполи и неговият министър на външните работи Бернар Кушнер подписва с Либия военно споразумение и споразумението в областта на ядрената енергетика, посочва списанието.



Коментар

Ако фактите в тази публикация на „Енрок” се потвърдят, а по всичко изглежда, че това е истината, тези факти напълно обясняват защо Франция провокира и поведе западната коалиция на война срещу  Либия и защо Муамар Кадафи бе убит като куче, и защо САЩ проявиха нечувана въздържаност и не взеха пряко участие. Интересно е как сега „дърдорковците за демокрация” ще коментират суровата истина за една война, толкова прокламирана като „налагането на истинска демокрация” в Либия.

Оказа се, че хилядите жертви, милионите евро и долари, хвърляни във вид на бомби и ракети, са били използвани за чудовищна пиар акция на един обикновен негодник, докопал се до креслото на президент на Франция. Че цялата грозна и кървава дандания е била да се затвори устата на Кадафи. Историята наистина е препълнена с всякакви мерзости, но подобна еднолична арогантност в името на егото на един човек рядко може да се срещне. Да ви е честита демокрацията по френски.




В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки