Сливналии почетоха цар Борис – Покръстител


Сливналии почетоха цар Борис – Покръстител
Отец Йоан по време на богослужението в чест на храмовия празник на 2 май т. г.
04 Май 2012, Петък


Новият и дългоочакван сливенски православен храм „Св. цар Борис – Михаил Покръстител“ за пръв път отбеляза своя празник.


Автор: Веселина Николова

Десетки християни почетоха датата, на която срещаният още като  Богор или Богорис  владетел, наложил християнството и въвел славянската писменост в България, умира през 907 г. Проявите започнаха още на предния ден с Бдение, Петохлебие и Акатист и продължиха във втория ден на май със Света литургия от 9 часа и Водосвет.

Средствата за изграждането на най-новата църковна придобивка в града под Сините камъни са събрани  от дарители – предимно потомци на тракийски българи. Проектът е дарение от арх. Мария Енчевска, а иконостасът е изработен по проект на Александър Дойчинов.  Стенописите пък са изографисани от Живка Иванова-Вълкова.

Драматична е историята по изграждането на скромния параклис. Строителството му започва през 2001 г. по инициатива на Тракийско дружество „Лазар Маджаров”.
В разгара на градежа обаче набраните средства се оказват недостатъчни и по-нататъшното му изграждане е спряно.
Недовършената сграда остава на произвола на съдбата и през годините осветеното място се превръща в сборище на бездомници, наркомани и криминални лица.

Близо десетилетие по-късно, на 9 декември 2010 г., Младежки културно-информационен център „ИХТИС” организира обществено обсъждане за бъдещето на недовършения параклис. По инициатива на Центъра в края на м. г. Сливенска митрополия отправя писмено искане до Община Сливен да й дари сградата.
За щастие управата на града няма нищо против този вариант и след като това става факт, с решение на Епархийския съвет на Сливенска митрополия сдружение „ИХТИС" получава правото да стопанисва и духовно да обгрижва храма. По това време изоставеният му строеж вече е в окаяно състояние. Липсва и строителна документация.

Поради тези причини още същата година започва нова дарителска кампания и със събраните средства ремонтните дейности се възобновяват. Сградата е възстановена, а следите от кощунствата и некачествения строеж заличени. За довършителните работи спомагат щедрата лепта на фондация „Плиска“ и средствата, дарени от православни християни в града.
Така в края на януари 2011 г Сливенският митропилит Иоаникий освети този прекрасен нов храм, носещ името на славния ни владетел „Св. цар Борис-Михаил Покръстител“.

Сега той събира всяка седмица пред олтара си десетки сливналии, идващи тук да запалят по свещица и да изслушат християнските беседи на отец Йоан Петров. За   миряните, които през деня са ангажирани на работните си места, се извършва вечерна служба от 18 ч.



В категории: Вяра , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
panta rey
16.05.2012 07:38:17
0
0
Лесно се църква строи /не скромно праклисче/, особено когато е построена. Чрез Десант, като десантчици младите дойдоха и започна новото летоброене. Неглежираха се дългогодишните усилия на тракийци да изпълнят поетия пред Бог обет за построяване на Божия храм.Съвсем в духа на новото време - отричане и сриване на миналото, историята и себеизтъкване на особенните заслуги. Не е вярно, че не е имало строитена документация и не се е водила отчетност за всяка стотинка, дарена целево за съзиждането на храма, не е вярно, че поради липса на средства не са полагани грижи за незавършения строеж - довършителни работи, но тава е друга тема. Тракийци сме изстрадали строежа на храма и затова сега с умиление го посещаваме и сме готови да помагаме с каквото можем за възраждане на православната вяра. Слава на БОГ, отец наш!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки