Цигани поругаха българско гробище в Звъничево


Цигани поругаха българско гробище в Звъничево
Според българската полиция на Цветан Цветанов тази перверзия е детска невинна игра
04 Май 2012, Петък


Според родната полиция обаче ставало дума за „невинен облог“ между младежи

Автор: Камен Христов

Зловеща фотосесия на цигани, които поругават българско гробище, взриви социалните мрежи не само в България, но и извън страната тези дни. На серията от снимки, качена във „Фейсбук” от единия участник в престъплението, се виждат четирима мургави вандали, които се кривят в дивашки танци и тъпчат гробове в пазарджишкото село Звънчево. Издевателствата им с паметта на починалите предизвика вълна от негодувание и остри реакции от страна на националистически и патриотични организации. Част от отвратителните кадри са пред гроба на починалия през 2003 г.

Сталин Кафеджиев, като на един от тях върху издълбания в мрамора портрет на покойника циганите са сложили слънчеви очила. Друг пък е запечатал следния момент - трима от ромите са се покатерили върху гроба на Грозданка Йовчева, погребана през 1989 г. Мургавите показват с жестове мястото. На един от фотосите се вижда циганин, стъпил гордо върху надгробен паметник. „Зверски паляци, тия нормални ли са? Как ще се подиграват така? Бойко, гледай какво става, искате да ги търпим, ама друг път! В утрешния ден техните деца ще подскачат на нашите гробове! Българи, осъзнайте се!“, гласи един от коментарите под снимките.

„На сапун, мръсна сган миризлива!“,
гласи постингът на вбесен друг потребител на Фейсбук. „Всеки, който "общува" с починалите по този начин, го застига мъртвешкия гняв много скоро! На циганетата не им блазосвам!“, изказва се трети. „Ние не приемаме това поведение и го смятаме за провокация срещу българския народ. Това деяние трябва и очакваме да бъде наказано от съответните контролни органи по чл. 162, чл.163, чл.164, чл.165 и чл.166 от Наказателният кодекс“, пише в становището на гражданско сдружение „Сила“, което от началото на седмицата обикаля из медиите.

Националистическа организация от Перник също използва случая да се афишира и напълни сайта си с публикации за скандала. „Основният въпрос е що за извратено същество трябва да си, за да се забавляваш като поругаваш български гробове?! Според нас това е още едно доказателство за различието между етносите ни. Може би в този случай има и нотка на религиозен конфликт“, коментират активистите на движението.

Междувременно Районната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинения за хулиганство и непристойно поведение срещу четиримата цигани. Двама от тях с инициали Е. Б. (полицията отказа да огласи имената им, но единият от тях със сигурност се казва Емил Балабанов – научихме го от негов личен профил в интернет, където сам беше качил всичките потресаващи снимки) и Ц. Я., които са 19-годишни, са задържани, а другите двама, непълнолетни момчета на 14 и 15 години, са освободени след разпит.

До ареста им се стигна в късния следобед във вторник, 1 май, след като полицията бе сезирана за публикуваните фотоси в мрежата и множеството коментари за поругана памет на мъртъвци.
Полицаите открили младежите по снимките на надгробните паметници, на които ясно се виждат издълбаните на тях имена на покойници. Справка в масивите на МВР показала, че починалите са от Звъничево и кадрите най-вероятно са заснети на селското гробище.

При разпитите циганите заявили, че отишли на гробището, за да докажат на техни приятели, че не ги е страх и се снимали за доказателство. Освобождаването на двама от ромите породи нова вълна на недоволство.
Потребители на социални мрежи реагираха остро срещу нелепите обяснения на МВР за „безобиден облог между млади хора“.

За пореден път полицията се опитва да потули циганско престъпление. Българи, много сме тихи и мълчаливи, властта няма да ни чуе така! МВР не успя да свърши работата си! Явно ти трябва да я свършиш вместо тях, призовават възмутени нашенци в интернет и искат организирането на нови протести против циганската престъпност.

За разлика от полицията, форумците реагираха на престъплението на секундата и за по-малко от час успяха да открият авторите на отвратителното престъпление и да посочат имената им - Александър Помаков, Боби Савов и Йоско Куртев. Както и Балабанов, който в интернет се подвизавал с никнейм Велчо Тексас.



Част от фотосесията на циганите е правена пред гробищната стена с некролозите

В категории: Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
уффф....
25.04.2020 18:29:54
1
0
аушвиц биркенау.....би трябвало да работи...
2
уффф....
25.04.2020 18:29:52
1
0
аушвиц биркенау.....би трябвало да работи...
1
Венцислав Иванов
07.05.2012 06:05:01
1
0
Време е за линч! Живеем в страна в която малцина говорят за истинските проблеми , поклкон за вестник Десант.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки