Българи по улиците на Вечния град


Българи по улиците на Вечния град
Нашите „римляни“ от „Скития Минор”
03 Май 2012, Четвъртък


Добруджанци възкресяват спомена за древните римляни и траки



Автор: Пламен Николов

Възстановчици от добричкия клуб за исторически реконструкции „Скития Минор – ІV легион Скитика” обраха най-бурните овации по време на тържествата по повод 2765 години от основаването на Древния Рим. Честването се проведе на 22 април в италианската столица. Участниците от българския клуб минаха по улиците на Вечния град в пълно бойно снаряжение на римски легионери.

Сънародниците ни, превъплътили се във воини на древната империя, бяха бурно аплодирани от над 30 000 зрители.
Клубът за исторически възстановки е създаден през септември 2010 г. Малка Скития (или „Скития Минор“ на латински) е античното наименование на днешна Добруджа – степите южно от делтата на Дунав. В тази територия е бил разположен ІV-ти римски легион, получил названието „Скитика”.

Затова и добричкият клуб е избрал именно това име – за да бъде в унисон с историческите факти. Географското понятие „Скития Минор” се употребява в продължение на 8 века, до появата на Дунавска България. Областта е била част от римската провинция Мизия.

Клубът обединява 15 ентусиасти от Добрич и София. Те са на различна възраст и с разни професии, но са обединени от интереса към римската история и култура. Със собствени средства те са закупили или финансирали направата на необходимото снаряжение и бойни доспехи. Основната част от него (колани, апликации, ками, мечове, шлемове, щитове, копия, легионни знаци и символи) е изработена от самите членове на клуба с максимална точност, достоверност и автентичност.

За прототипи са използвани съхранените изображения по барелефи, находки на римско военно снаряжение и литературни източници за  периода от началото на І век. Изработена е необходимата екипировка за оформяне на легионна контуберния (група от 10 човека) като вече има напълно оборудвани центурион, аквилифер (орлоносец), сигнифер (знаконосец), имагинифер (носещ портрета на императора), корницен (тръбач) и шестима легионери.

Ентусиастите от клуба са се захванали и с пресъздаването на адекватно тракийско въоръжение за периода от ІV до ІІ век преди Христа. Някои са обхванати от идеята да пресъздадат и хоплитско снаряжение от времената на Гръко-персийските войни.
Председателят на клуба Радостин Колчев споделя, че целта не е само да се пресъздава римската военна история, но и да се възкреси споменът за цялостния културен живот по нашите земи във времената на доминацията на Древния Рим.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки