Не така


Не така
03 Май 2012, Четвъртък


Това е сцена в залата на български дом на културата. А мероприятието – организирано от българско читалище.



Надписите са на турски, а българчетата – облечени в шалвари, защото концертът е посветен на Деня на детето – 23 април, който традиционно се чества в... Турция. Както писахме в предишния брой на „Десант“, от две години той се отбелязва и в Кърджали. Във вторник лично генералният турски консул у нас Рамис Шен награди с лаптопи и дигитални фотоапарати победителите в проведения по този повод конкурс за есе... на турски език на тема „Моят празник“.

Не си тръгнаха с празни ръце и всички останали участници в литературната надпревара. Те получиха детски книжки от световни класици – естествено на турски език, както се изразяват организаторите: „за да развиват майчиния си език“! Всички тези скъпи и щедро пръскани на мероприятието подаръци, както всеки може да се досети, са осигурени от спонсори от страната и чужбина – разбирай от Турция.



В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ЧИТАТЕЛ
03.05.2012 10:37:54
0
0
СРАМНО! ПОЗОРНО!Наши читалища стават центрове за протурската пропаганда на ДПС
Огнян Стамболиев

На площада в Кърджали начело в дните на „Орфеева лира“ се вее турското знаме
Докато вече двайсет години нашите управници нехаят за културата и просветата, турската национална доктрина от времето на Ататюрк системно и целенасочено корозира българската държава и след като безпрепятсвено нахлу в икономиката и политиката, отцепи цели райони от страната, стигна и до културата, при това до най- българското в нея – българските народни читалища. Тези наши светилници от епохата на Възраждането и национално-освободителната борба. Една уникална българска институция, съхранила духовността ни през годините на петвековния варварски геноцид, без аналог в културна Европа.

В „Крепостта на Доган” – доминирания от ДПС вече небългарски град Кърджали (с истинско, българско име Жерково, което кой знае защо още не е възстановено, а носи това срамно, грозно и обидно за всеки българин име!) традиционно се провежда среща на писатели от Балканите, организирана от някаква си „академия за европейска култура“, назована гръмко... „Орфеева лира”! Всъщност, в това жалко подобие на фестивал участват предимно писатели от Турция, Косово, Албания и Македония, но не и от другите балкански славянски страни.
Преди време един луд турски държавник писа, че Омир бил... от турски произход и всъщност се казвал... Омер! Сега пък турски „писатели” и „културни дейци“ под егидата на тракийския певец на Родопа – Орфей правят нескопосан и нагъл опит да обединяват писатели от полуострова, макар Турция да не е страна от Балканите и Европа, а от Азия, и въпреки че няма участници от всички страни в региона. На мястото, където тя се провежда, на преден план се вее турското знаме с полумесеца!
И всичко това се прави с пари на българските данъкоплатци – от фонда на общината / с кмет – скандалния Хасан Азис!/, казионния Съюз на българските писатели / с председател полк. Николай Петев/ и , за съжаление, и от Министерството на българската култура, което субсидира българските народни читалища и изобщо не е в състояние да спре тази ужасяваща турцизация.
При това в грубо, драстично, антиконституционно нарушение на Закона за българските читалища, според който тези уникални институции трябва да служат на българската култура.
Пак в Кърджали, България, без разрешението на нашите безхаберни управляващи, Република Турция проведе „международния си конгрес по турски език”! Не в Анкара, Измир или Цариград, а в българския град Кърджали?! Наистина, турската „културна” експанзия, финансирана щедро от Анкара, набира сили и вече дава горчивите си плодове, докато нашето правителство, премиерът и президентът нехаят.
Повечето от читалищата в Кърджалийския регион / може да се нарече вече „вилает”!/ са вече напълно турцизирани. Те носят все още имената на великите българи Вазов, Ботев, Каравелов, Славейков, но ако влезете в тях, ще установите, че са напълно турски. С турци – секретари и директори, управителни съвети с по един-двама българи, купени от противоконституционната партия ДПС и с дейност, свързана почти изцяло с турската пропаганда.
Там дори се правят по цели седмици тържества, посветени на... Турската република, чества се „великият Ататюрк” и неговата прогресивна и хуманна младотурска „република” (изклала наведнъж само 1,5 арменци- християни и прогонила, ограбила или избила зверски стотици хиляди тракийски българи!), пропагандират се средновековните турски обичаи и този азиатски език, а в същото време това население, в това число и младите, не може да говори български и системно, целенасочено и упорито се обезбългарява и турцизира пред равнодушния поглед на правителството.
Дори невръстни деца пеят на турски език химна „Турция е в сърцето ми!”... А доскорошната ресорна зам. министърка на културата от Тройната коалиция, чалга поетесата Надежда Захариева, иначе вдовица на поета – патриот Дамян Дамянов, след като се продаде на Агент Сава -Доган, стигна дотам, че дори предложи... прекрояване на Закона за българските народните читалища в угода на ДПС и Анкара.
Пък после се чудим защо тези райони вече не приличат на райони от България и са готови всеки миг да се отцепят като Косово от Сърбия. Но нали това е заветната мечта на Ахмед Доган, когото някои наши продажни журналистки и журналисти като Мадам В. са склонни да величаят като „мъдър политик”. А и не само тя...Самият той каза: „Вижте картата на България!” По тази карта сега работи, уж, отцепилият се „сив вълк” Касим Дал, един от основателите на турската терористична организация у нас, известна с атентатите във Врана, Пловдив, гара Буново и др.
В смисъл какво българско е останало от Югоизточна и Североизточна България?... Впрочем в Анкара вече печатат карти за училищата, в които близо една трета от България (засега!) попада в територията на Република Турция! А в турската карта за Америка българските градове са обозначени като: Фелибе, Русчук, Ески Заара, Долна Джумая...
А в град Джебел преименуваха главната улица от „Жельо Войвода” с името на поробителя на Балканите „Баязид Илдъръм”. / Все едно в Тел Авив да назоват улица на името на Адолф Хитлер!/.
Да не говорим за последствията от тази упорита и системна асимилаторска „културна” политика – част от „доктрината Йозал”, за масираната турската политическа, религиозна и културна инвазия в Родопите и Пиринска Македония, за поголовното турцизиране на българите – помаци, които доскоро изобщо не знаеха турски! Но Агент Сава се закле пред Анкара, че ще ги турцизира и това веча се случи. Там турските медресета и джамии – вече стотици! - никнат направо като гъби след дъжд... А правителството не ги вижда.
Странно е как още са оцелели българските имена на някои от читалищата в кърджалийско, като тези на „Христо Ботев”, „Иван Вазов”, „Гео Милев” и „ Никола Вапцаров”, докато читалището в центъра на областта Кърджали направо се кичи гордо... с турското „Юмер Лютфи”.
Не е за вярване, но сайтът на тази културна институция има и версия на турски език, в която изявите на читалището се афишират като новини от... Булгаристан! Като прибавим и Турския държавен „професионален” театър за кючеци и маанета „Кадрие Лятифова”, който уж, се обедини с българския драматичен театър „Димитър Димов”, струващ стотици хиляди на държавата ни, картината става наистина срамна и тъжна! А в същото време се закри Родопският драматичен театър в Смолян, застрашен е и прочутият Ансамбъл „Родопа”, докато стотици турски и арабски емисари-фундаменталисти шетат из този край и го обезбългаряват!
Докато в същото време български театри, като например „Сълза и смях” или „Йордан Йовков” в Добрич, или унищожения театър в Силистра / единственият културен институт в този древен български град!/ са превърнати в „открити сцени” или по-точно съставите им са ликвидирани! И докато българската култура едва крета, без пари и без подкрепата на държавата, турцизацията върви мащабно и с ускорени темпове!
А имаме и...национален читалищен съюз? Интересно, защо?
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
От Фрог Нюз

Кметицата на българския град Крумовград... Себихан Мехмед забрани със заповед експонирането на фотоизложбата „Златните съкровища на България". Фотографиите са подредени от Академията за европейска култура „Орфеева лира".

С откриването на изложбата днес в Крумовград трябваше да започне семинар под надслов „Култура на златото". Скандалната забрана обаче може да помрачи изявата, в която участват гости от 7 европейски страни. Това съобщиха организаторите на мероприятието гражданско сдружение „Заедно" и АЕК „Орфеева лира".
Мотивите за забраната били, че фотоизложбата можела да предизвика негативни реакции сред жителите на града, което от своя страна било пряка заплаха за обществения ред в Крумовград.

Всъшност се оказа, че турските кметове на три съседни родопски селища, са депозирали декларации в общината в Крумовград, че ако се открие такава изложба, ще организират масови протести. За да избегне ситуацията кметицата Себихан Мехмед решила да... забрани международния пленер.

Междувременно чуждестранни участници в културния празник, съпроводени от Иван Есенски, изпълнителен секретар на „Орфеева лира", се срещнаха с областния управител на Кърджали Ангел Коджаманов. Те му обяснили абсурдната ситуация. Получили разбиране, но не и реална подкрепа.

”Така или иначе ние ще проведем пленера, а изложбата ще разположим на закрито, за да не дразним турските кметове. Те явно нещо са се объркали и намесват спорове за добив на злато и някакви политико-верски подбуди в чисто културно мероприятие, коментираха за Frognews.bg хора от Крумовград.

Междувременно се оказа, че кметицата Мехмед се е разболяла и е излязла в отпуск.

За сведение на „разтревожената" местна власт ще отбележим, че фотосите са общо 20 и показват Вълчитрънското съкровище, Панагюрското съкровище, експонати от разкопки на археолозите Георги Китов и Николай Овчаров.

Скандалът е срам за града и за България и управляващите. Такива решения обаче не са инцидентни, а системна практика. Всяко нещо, организирано от българи, среща яростна съпротива от страна на представителите на протурската партия ДПС в местната власт, коментираха запознати със скандала, които не пожелаха да цитираме имената им. Frognews.bg



Реплика: Можеш ли да повярваш, читателю, че снимки като тази на Панагюрското съкровище, която публикуваме, е предизвикала гневна реакция у няколко кмета от ДПС в община Крумовград. Невероятно, нали? Но факт! Първоначално помислихме, че е станала някаква глупава грешка от типа на "развален телефон". Нищо подобно. Кметове и активисти от ДПС заплашили с безредици, ако се открие изложбата в центъра на града. Вярно, че в Крумовград от доста време тече някакъв измислен скандал за добив на злато от чужди фирми, но какво общо има културата на траките с това... Абсурд. Лошото е, че се натъкнахме на нещо друго: не снимките са ядосали местните големци, а фактът, че някакви хора провеждат дни на културата, без да са питали който трябва и не са целували ръка... Да не би? Не ни се помисля подобно нещо... Защото, ако вече е коригирана границата все щяхме да сме чули. Макар че, кой знае...

Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки