Защо спортистите не стават за художници


Защо спортистите не стават за художници
Към връх Пирин през 1968 г. Снимка от в. „Ехо“
02 Май 2012, Сряда


Преди 44 години
Вече дълги години месец април се свързва с честването на Седмицата на гората.



За това как е отбелязвана тя през 1968 г. разбираме от печатния орган на Българския туристически съюз вестник „Ехо“, който излиза по това време.

От неговия брой 14 става ясно, че тъкмо в онези времена преди 44 години е създаден Национален съвет за защита на природата към Министерския съвет. Негов шеф става Лъчезар Аврамов, който тогава е и зам.-председател на МС.
Естествено има и много публикации, посветени на зеленото богатство на гората. В дописка, озаглавена „Лек за всички“, се изтъква:

„Гората успокоява нервната система. Умът се избистря, паметта е остра и будна. Ако човек прекара известно време в гората, като диша дълбоко, бавно и ритмично, той става спокоен, подмладява се и укрепва здравословно“.
По-нататък в статията се дават съвети как точно да се извършва дишането:

„Чистият горски въздух трябва да се диша през носа и никога през устата. След вдишването той трябва да се издишва след известно време, като задържането му да става винаги с пълни гърди. Само чрез дълбоко и ритмично дишане на горски въздух вътрешният психически живот на човека става интензивен и хармоничен. Всеки, който иска да има добро здраве, трябва да стане турист, да обикне природата и да люби гората“ – обобщава авторът д-р инж. Златю Златев.

Преди 39 години
По това време на годината, само че преди близо 40 лета, комсомолският вестник „Народна младеж“ препечатва от италианския вестник „Унита“ кореспонденция, озаглавена “Издигане жизненото равнище на българския народ“. Ето какво пише в нея:

„След повишението на заплатите от миналата седмица, дойде ред и на намалената работна седмица“.
По-нататък се уточнява, че петдневната работна седмица ще бъде въведена „без промяна в производствените планове на предприятията“.

В един от априлските броеве на младежкия ежедневник от 1973 г. е обнародвана Наредбата за приемане на студенти във вузовете за предстоящата учебна година. Със сигурност е любопитно за днешните кандидат-студенти да научат, че тогава са съществували редица изисквания към тези, които са решили да стават висшисти, като това да не са по-възрастни от 35 години.

По изключение кандидатите за физкултурници не е трябвало да надхвърлят 27-годишна възраст, а тези, които са се борили за специалностите „Актьорско майсторство“ и „Куклено актьорско майсторство“ – не по-възрастни от 25 години. Уточнено е също, че въпросната възраст се определя към 15 септември с. г. Както може да се очаква за ония времена, изрично е уточнено, че:
„Активните борци против фашизма и капитализма се приемат за студенти, независимо от възрастта им“!

Дето се вика днес: „За прасета може, за хора – не“.
Съгласно Наредбата, също така се е разрешавало да се кандидатства „само в едно висше учебно заведение“. А не както съвременните мераклии обикалят страната от вуз на вуз, за да си пробват късмета, докато някъде ги приемат. От клаузите в нормативния акт става ясно, че кандидатите във Висшия институт за физкултура“ - т. нар. ВИФ, все пак са имали възможност да подадат документи и в друг университет, но само при условие че не се кандидатират за специалността... „Изобразително изкуство“.

Ето така пътят на спортистите да станат художници е бил отрязан безсърдечно от тогавашната комунистическа номенклатура.
От същия брой на газетата научаваме, че:„В Пампорово и в Боровец след оспорвана борба по белите писти бяха излъчени нови шампиони в 27-то републиканско ски първенство. Трета титла, този път в слалома, спечели Антоанета Златарева (Сл.). А Сашо Диков (ВИФ) защити реномето си като най-добър, като зае първото място в специалния слалом“.



През годините

27 април 1963 г. — Открита е първата у нас електрифицирана жп линия София-Пловдив

27 април 1866 г. — Роден е Пенчо Славейков

28 април 1867 г. — Панайот Хитов преминава от Румъния в България с четата си, на която знаменосец е Васил Левски

29 април 1872 г. — Започва първото общо събрание на БРЦК в Букурещ, което е инициирано от Васил Левски  

29 април 1877 г. — Създадено е Българското опълчение

30 април 1981 г. — Христо Проданов изкачва връх Лхотце и става първият българин, изкачил осемхилядник

1 май 1969 г. — Апостолът на свободата започва втората си обиколка из страната, по време на която създава революционни комитети

2 май 907 г. — Умира българският цар Борис І. Българската православна църква чества на този ден Празник на свети цар Борис – Михаил Покръстител

3 май — Световен ден за свобода на пресата



В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки