Парадокси с празна зала и безработни


Парадокси с празна зала и безработни
Безработните с надежда правиха чупки в кръста пред великотърновски работодатели, без да знаят, че свободни работни места на практика няма
30 Април 2012, Понеделник


На трудовата борса във Велико Търново фирма, произвеждаща касови апарати, търсеше готвачка, а от болницата набираха... чистачи за двора й

Автор: Здравка Христова

В пълен фарс се превърна трудовата борса във Велико Търново, организирана от местното бюро по труда под патронажа на кмета Даниел Панов. Над 200 безработни чакаха в сряда над половин час навън, докато през това време в празната зала хвалебствено се приветстваха политици и над 30 работодатели, спонсори на ГЕРБ.

Когато най-после все пак безработните бяха допуснати на срещата с работодателите, се оказа, че от тридесетината фирми реални свободни работни места предлагат не повече от четири-пет. Парадоксите не се изчерпваха с това. Оказа се, че фирма за производство на касови апарати бе обявила едно единствено свободно работно място, но за... готвачка във ведомствения си стол.

Въпреки недостига на лекари и глада за медицински сестри и патолози, който хронично изпитва  областната болница, нейни представители бяха дошли на форума, не за да търсят медици, а защото трябвало да наемат 8 човека по програма от Бюрото по труда за... общи работници, които чистят двора на лечебницата.

Трудовата борса се превърна в безполезна събирачница на автобиографии, които най-вероятно ще отидат в кошчето за боклук, защото работодателите, които ги трупаха като колекционери, на практика нямат в щата си дори едно свободно място. Тук съм, защото чакам да ми подпишат договор за изпълнение. Иначе нямам свободни позиции. Дори след няколко дена уволнявам 15 строители – разказа собственик на строителна фирма от старопрестолния град, дошъл на борсата по партийна принуда.

Свободни места има за шивачки, но условията са по-подходящи за роботи. Докато обучим желаещите, минават три-четири години и през това време жените успяват да заработят едва минималната работна заплата. Това пък ги отблъсква от тази професия и ги кара масово да  напускат, оплака се пък управителка на голяма шивашка фирма. Освен липсата на реални работни места, безработните минаха и през още едно унижение.

Те стояха прави и буквално се кланяха на предприемачите, които удобно се ширеха на креслата си. Пред нито една „фирмена“ маса нямаше сложен стол, на който да седне човек, за да проведе нормален разговор. Десетина минути след откриването на трудовата борса, която се проведе в най-голямата художествена галерия във Велико Търново, управниците на града се отегчиха и побързаха да се изнижат през задния вход, криейки се от хората.



В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки