Григор Лилов: Хората трябва да знаят истината


Григор Лилов: Хората трябва да знаят истината
28 Април 2012, Събота


В цялата история около АЕЦ „Белене“ няма невинни, категоричен е водещият на най-новото предаване по СКАТ



Автор: Интервю на Георги Ваташки

Григор Лилов  е един от най-известните разследващи журналисти в България. Завършил е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ и „Организация и икономика на труда“ в УНСС. Работил е в БНТ и в редакциите на „Работническо дело", „168 часа" и „Труд".

Пише статии за „Економист" и „Файнейшъл таймс". Автор на  редица книги, сред които: „Най-богатите българи", „Сага за най-големите финансови афери", „Либийска връзка", „Тайният проект „Бойко Борисов" и „Операция „Президент“. Неговите творби са преведени на няколко езика.

От 22 март 2012 г. Григор Лилов води предаването „Директно за икономиката“ по национална телевизия СКАТ.



- Какво искате хората да научат от предаването „Директно за икономиката“, което водите по телевизия СКАТ?

- Преди всичко искам да благодаря на телевизия СКАТ. Работил съм за големи медийни групи, но се оказваше, че съм твърде неудобен и съответно бивах прогонван от тях. А иначе идеята на предаването е точно такава, каквато е идеята и на СКАТ. А тя е много простичка – хората трябва да знаят истината. Както се казва – да научават фактите такива, каквито са. Защото с много малки изключения, заради мощната медийна обработка, народът масово не знае какво става зад кулисите.

Българите биват заблуждавани с митове от всякакъв тип и характер. И затова с лекота гласуват за политици, вече омазали се във властта. Това обаче не е избор. За да направиш такъв, трябва да знаеш фактите. А те трябва да бъдат събирани и показвани от нас, журналистите. За съжаление ситуацията е такава, че малко медии си позволяват да покажат цялата истина.


- Вече цял месец сте в ефир. За това време разбрахте ли дали на обикновените хора им е ясно какво е реалното положение в страната? Какво най-много вълнува вашите зрители?

- Като съдя по обажданията в студиото, зрителите най-много се вълнуват от това, че държавата и икономиката не вървят на добре, а следователно те не виждат и перспективата за себе. Вълнуват ги естествено доходите, цените на тока, дали големите инфраструктурни проекти ще се осъществят... Общо взето, цялата българска действителност.

Включително и тази, която се предвижда да се случи през 5-10 години. Като цяло хората са крайно недоволни, че не виждат шанс за себе си, за децата си, за внуците си, което определено много ги тревожи. Те вече започват да долавят, че сегашното управление е безкрайно  некомпетентно и само се плъзга по повърхността на проблемите, без да може да направи нищо реално, за да се промени ситуацията в страната.


- Според вас вижда ли се изход от положението, в което сме изпаднали? Кризата се задълбочава, а правителството очевидно не прави нищо...

- Това, което ми прави впечатление, е, че доверието в правителството рязко е спаднало и е почти на нула. Другото, което се набива на очи, е голямото недоверие към цялата политическа класа. Става въпрос за тази част от нея, която е представена в парламента – няма значение дали се води управляваща, или опозиция.

Хората търсят алтернатива и такава трябва да се намери, защото, ако продължаваме по сегашния път с тази политическа класа и с такъв тип корупционно и откровено мафиотско управление, ние ще си затрием и самата държава.

Все пак в последните години станахме свидетели на разпадането на доста европейски държави – бившия Съветски съюз, бивша Югославия и бивша Чехословакия. И това спокойно може да се случи и у нас, ако продължава това управление.


- Наскоро вие огласихте, че Делян Добрев е с фалшива диплома като Калина Илиева. Според вас защо Бойко Борисов нищо не предприема?

- Добрев си е чиста „Калинка“. Дипломата му от американския ВУЗ е напълно измислена и изцяло фалшива. Фактът, че настъпи такава гробна тишина след разкритията на телевизия СКАТ означава, че сме на прав път. Логично е да се запитаме защо изобщо Бойко Борисов го е взел?

В България има достатъчно служби за сигурност и, колкото да са некомпетентни, пак могат да стигнат до това, до което стигнах аз. Отговорът е прост – такива хора като Дилян Добрев са безкрайно удобни на Борисов по простата причина, че са зависими. Не само заради това, че дипломата му е фалшива, но и по причина, че част от декларациите му, подадени пред Сметната палата, са неверни.

Така или иначе той е участвал в съдружие с хора, които не са чисти. Някои от тях са най-големите контрабандисти в България. И тъкмо такива хора стават зависими и лесно биват здраво стиснати в ръцете на премиера. Самият Бойко Борисов е от същия тип, той също не е чист и в далечното си минало, и в настоящето. Но е нормално човек да се събира с хора, които са като него самия.


- На 24 април отново ръководителят на „Росатом“ Сергей Кириенко потвърди, че България дължи повече от милиард неустойка за АЕЦ „Белене“. ГЕРБ и Борисов продължават обаче да отричат този факт...

- Руснаците наистина ще си получат парите, най-малкото защото ще има арбитраж и аз не виждам проблем да ни осъдят. Много е удобно за правителството на ГЕРБ да си измиват ръцете с Тройната коалиция. Тя наистина е безкрайно виновна. Ако имахме нормално правосъдие, много хора от нейния състав трябваше отдавна да са в затвора.

Само че от всички пари, похарчени досега за Белене – само 42 процента са платени от Тройната коалиция, а останалите 58 процента са дадени от ГЕРБ. Така че е любопитно да разберем защо, ако са смятали, че АЕЦ е неподходящ и скъп проект, „противниците” му, героично предвождани от Бойко Борисов, три години го мотаха и плащаха. Сега разискват анексите, подписани от Станишев и Овчаров, а защо не се разглеждат анексите, подписани по времето на Бойко Борисов.

Например в анекс 12 пише, че НЕК е възложител и носи юридическата отговорност, ако се откаже от договорите. Даже са правени поръчки, свързани с втория реактор. Тоест, вършени са същите престъпления, каквито е творила и Тройната коалиция. В тази история просто няма невинни, какъвто се опитва да се изкара Бойко Борисов.


- Вие по принцип как оценявате решението за спиране на строежа на новата ядрена централа у нас?

- Преди да се даде оценка на този акт, трябва да знаем детайлите, защото дяволът е в тях, както казва поговорката. На първи прочит сагата с АЕЦ „Белене” сякаш приключи. Казвам сякаш, понеже шумотевицата в медиите сполучливо изпълни ролята си – наложи няколко мита в обществото и то безпрекословно им повярва.

Действителното развитие и ситуация около проекта за нова АЕЦ обаче и досега са напълно неизвестни, далеч по-интересни и дори ужасяващи – особено за ролята на българския елит и правителствата, потрошили милиарди и милиарди народна пара за този, дето духа.


- Кое е неизвестното, което така и не стигна до нас?

- Неизвестното например е, че сега жителите на Бургаски окръг можеха да се гордеят с атомна АЕЦ. Когато започва търсенето на площадка за нови реактори, са подбрани няколко. От тях най-сполучлива за строителство се оказва тази до с. Варвара (между Царево и Ахтопол). Обаче поради близостта до турската граница геополитически и военни интереси „бракуват терена“. В крайна сметка се спират на Белене и от потенциалните три площадки избират една.


- А защо не са разширили „Козлодуй”?

- Проектът е бил за четири големи реактора по 1000 мегавата, за които там мястото не достига. След комунизма всички правителства на прехода правят грешката да запазват старата площадка, но при редуцирани в значителен вид мощности. Това я оскъпява безумно – местността е низина, с торфени и песъчливи почви.

Наливат се няколкостотин милиона да се насипва баластра, за да се повдигне котата на строежа – с височина на близо седеметажна сграда (от 6 на 28 метра). Поради неустойчивостта се предвижда всички реактори да бъдат монтирани върху пилони, а всички сгради, освен фундаментите за машините, да легнат върху  монолитни железобетонни плочи. Но едно е да разхвърляш необходимите суми върху 4 000 мегавата с перспектива за 6 000, а друго – само върху два реактора.


- Затова ли протестират геолозите?

- Да, и заради близостта на сеизмичните разломи. Друг мит е, че строителството е спряно след падането на комунизма. Нищо подобно – в края на 1988 г. се решава то да се замрази и в народостопанския план на страната са отрязани капиталовложенията за него. Причината от една страна е в липсата на финансови средства, от втора – в съмненията около площадката, подплатени с доклади от БАН. Има и трета – след Чернобил Москва решава да преразгледа изцяло концепциите си за атомните реактори и това също задържа градежа.


- Каква е алтернативата сега?

- Дори не е и онази, която имахме през 1999-а, 2004-а, 2006-а и 2010-а. Тогава анализи посочиха, че заради готовата инфраструктура на Козлодуй, която не се използва заради спрените блокове 1-4, можем да спестим по 900 милиона евро на реактор. А днес ще ни осъдят за милиард, понеже са поръчани и доставки по втория реактор.

На практика заменихме един руски проект с 2 реактора с други два руски проекта – с един нов реактор в „Козлодуй” и газова ТЕЦ – евентуално някога. Някога, понеже истинската причина да пропадне „Белене” е липсата на пари в бюджета и в НЕК, която разруши далаверата. Защото и от една французойка не можеш да вземеш повече, отколкото тя може да даде, казват руснаците. Най-вероятно поради финансов дефицит няма да построим и 7-и блок на „Козлодуй”.

След една-две години ще продадем като старо желязо обратно реактора на руснаците, както стана и с онзи – първия. Няма кой друг да го купи – сега го взимаме без пълната окомплектовка, с която може да работи. Срещу вложени близо 2 милиарда ще получим  50-60 милиона и те ще си го монтират на Калининградската АЕЦ, както направиха и с първия. Това е поредната нова огромна далавера покрай Белене, този път изпипана с мотив не чрез наливането на средства, а от липсата им. А тя, вярвайте ми, не минава без тлъсти-тлъсти комисиони.      



В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки