Кой защо инвестира в България?


Кой защо инвестира в България?
Китайският посланик в България Гуо Йеджоу
27 Април 2012, Петък


Сред „отличниците“ са китайците и саудитците. Какво точно ги привлича у нас?


Китай
Китайците настъпват. Вече не с ресторанти, а с пари в брой, които предпочитат да ги инвестират на Балканите. България не прави изключение - китайските вложения в страната са се увеличили с цели 320%.

Следната статистика не говори особено добре за интереса на германските инвеститори към България: През 2011 г. от България към Германия са изтекли повече парични средства, отколкото в обратната посока. От българска гледна точка дефицитът възлиза на 56 млн. евро. Така по отношение на инвестициите германските фирми остават далеч зад тези от Холандия, Русия и Австрия.
Сред "отличниците" е и Китай - само за една година китайските инвестиции в България са скочили близо 4 пъти. Защо китайците идват тъкмо сега?

До 2010 г. китайските инвестиции в България са включвали една фабрика за стъкло, един соларно-енергиен парк и заводи за производство на телевизори и климатици. Като цяло китайските капитали за периода 1996-2010 г. възлизат на едва 17,5 млн. евро. През 2011 г. вложенията на азиатската страна в България вече надхвърлят 70 млн. долара, след като китайци стъпват и в автомобилостроенето и земеделието.

Ръстът възлиза на цели 320%, похвали се наскоро посланикът на Китай в София Гуо Йеджоу. Това е забележително увеличение, като се има предвид факта, че в същото време китайските инвестиции са нараснали средно с 53% за Европа и с 94% в страните от Европейския съюз. Сред най-големите "ловци" на китайски инвеститори са Гърция, Румъния и България.

Но защо китайците идват тъкмо сега? Едно от обясненията е, че Китай е единствената страна, която продължава да постига сравнително висок икономически ръст. Друга възможна причина е глобалната криза - докато Еврозоната боледува, Пекин използва възможността да стигне до европейските пазари. А това е добре дошло за балканските икономики, загърбени от Стара Европа заради кризата. През задния двор.

По този повод много специализирани издания вече пишат за китайски инвестиционен десант в Югоизточна Европа. Гърция, която сключи стратегическо партньорство с Китай, е само един от примерите в това отношение. Интересите на Пекин са свързани с контейнерните пристанища в Пирея и Солун и строежа на офшорен комплекс от вятърни електроцентрали с мощност между 200 и 300 мегавата.

В Румъния китайците финансират с 1 млрд. евро строежа на нова голяма топлоелектрическа централа и влагат средства в изграждането на ветрогенераторни паркове, в инфраструктурата, селското стопанство и минното дело.
На Сърбия китайската Ексим Банк отпуска кредит от 1 милиард евро за модернизиране на две електроцентрали и за построяването на мост над Дунав.

Китайски консорциум участва и в проекта за нова топлоелектрическа централа на стойност 2 милиарда евро. Македония пък внася китайски автобуси, а по протежението на р. Вардар Китайската банка за развитие ще инвестира 1,5 милиарда евро в 12 водни електроцентрали.
Китайският юан стигна и до Словения, а в Хърватия китайци ще разширяват транспортната мрежа с нови пътища, жп линии, летища и пристанища.

През Бойница и Ловеч Китай върви към Европа.
И България има принос за китайското настъпление към Европа. В края на миналата година беше прерязана лентата на първата държавна китайска инвестиция в размер на 10 млн. евро за отглеждане на царевица, люцерна и слънчоглед в един от най-бедните селски райони на ЕС - край видинското село Бойница.
Бойница обаче е в Европа, а земеделските площи в региона са сред най-евтините в целия ЕС - 1500 евро на хектар срещу 12 000 евро в Гърция и 41 000 евро в Холандия, да речем.

От тази година България е врата и за китайските автомобили в Европа. Статистиката отчете, че 300 българи карат вече автомобили от марката "Грейт уол", сглобявани в завода край Ловеч.

При пълно натоварване след време производството може да достигне 50 000 автомобила годишно. В бъдеще китайците възнамеряват да изнасят ловешките си автомобили - най-напред в Румъния и Турция, а по-късно и в Швеция, Норвегия, Великобритания и Германия.

С други думи - докато Брюксел следи как върви напредъкът в новите страни-членки и страните-кандидатки за членство в ЕС, Пекин инвестира в икономиките им.

Запитан за какво му е на Китай България, китайският посланик в София Гуо Йеджоу признава, че "Китай се нуждае от всички, които могат да му помогнат да завоюва нови пазари".


Саудитска Арабия
В кралството е създадена държавна инвестиционна компания в областта на земеделието с бюджет от 800 милиона долара. България ще бъде включена в голямата инициатива на краля на Саудитска Арабия Абдула ибн Абдул Азиз Ал Сауд за инвестиции в земеделието извън кралството.

Това обяви министърът на земеделието на кралството Фахд ибн Абдул Рахман Балганейм на среща с българския министър на земеделието Мирослав Найденов и наша бизнес делегация в Риад.
Саудитският министър обяви, че само преди три месеца в страната му е създадена държавна инвестиционна компания в областта на земеделието и хранителната сигурност с бюджет от 800 милиона долара и увери, че част от тях ще бъдат вложени в България.

По-специално интересът на Саудитска Арабия е за вложения в областта на зърнените култури и фуражите, животновъдството и производството на храни и рибните ресурси.
Инициативата на крал Абдула е за влагане на инвестиции в чужбина с цел постигане на сигурност на храните на национално и международно ниво чрез изграждане на интегрирани партньорства със страни, които имат потенциал да развиват и управляват селскостопански инвестиции.

Целта е да се осигурят достатъчни количества и стабилни цени за стратегическите земеделски култури.
Част от критериите за избор на държава са плодородни почви, благоприятен климат и вода, както и спазване на законовия ред, прозрачност в бизнес отношенията и липса на корупционна среда.

Саудитският министър на земеделието посочи, че в момента Саудитска Арабия внася 5 млн. агнета от далечна Австралия и 700 хил. тона замразени пилета от Бразилия. Найденов подчерта, че българските агнета и пилета са в пъти по-качествени. Той дори препоръча на домакините от Саудитска Арабия да изпробват в лаборатория качествата на нашите агнета и пилета, за да се видят черно на бяло разликите.

Фахд ибн Абдул Рахман Балганейм заяви, че количествата са твърде малки спрямо тяхното потребление, на което министър Найденов отговори, че България е отворена за инвестиции.
Борислав Петков от Асоциацията на собствениците на земеделски земи посочи, че фондовете за земя у нас вече притежават 2,5 млн. декара, които се предлагали и за чужденци.

Саудитският министър попита дали чужденците могат да придобиват земя в България, на което министър Найденов отговори, че ангажиментите към ЕС директно не позволяват това, но е възможно, ако инвеститорът регистрира фирма у нас.
Земеделският министър Мирослав Найденов посочи още, че страната ни е произвела три пъти повече жито, отколкото е вътрешното й потребление. Всяка година изнасяме около 3 млн. тона. Приблизително толкова е и потреблението на Саудитска Арабия.

Този разговор между българския и саудитския министър е повече от поучителен и отваря горчивите спомени за преживяното през последните двайсет години. България ги имаше тези обширни арабски пазари с развитото си и модерно земеделие и животновъдство. Сега трябва да се умилква на саудитските шейхове и да проси инвестиции, вместо да си засее земите и да напълни фермите с животни. Забележете немислимия абсурд – български министър консултира чужденец, как да заобиколи законите на страната, за да изкупи земята й, оправдавайки се, че българският закон не разрешава българската земя да се разпродава на чужденци!Саудитският министър на земеделието Фахд Балганейм

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки