Ефекти на катастрофата


Ефекти на катастрофата
27 Април 2012, Петък


Паднали в тресавището, южните ни съседи демонстрират максимата: „Сиромах човек – жив дявол“


Гърция спря редица помощи, в това число и пенсии, на повече от 200 хиляди души, които са мамили държавата, за да получават допълнителни средства или всъщност са били мъртви от години, съобщи министерството на труда.

Броят на измамниците е грубо 2% от населението на страната.
Затъналата в дългове атинска администрация откри измамите, след като започна обстойни проверки под натиска на международните кредитори, за да съкрати дефицита си. Кабинетът спря парите и на семействата, които продължаваха да получават пенсиите на мъртвите си родители. Той също така спря кранчето на богатите граждани, записани в регистрите като бедни.

"Те бяха хванати по време на разследване. Държавата ще поиска обратно парите, които са получили нелегално", обясни източник от министерството, пожелал анонимност.
През последните месеци Гърция съкрати пенсиите със средно 25%, за да облекчи социалната си система, но това доведе до силно недоволство сред възрастните и създаде напрежение в цялата държава.

Почти 1/3 от 11-милионното население на страната е пенсионирано.

Рекордно скъпо гориво в Гърция
Цените на горивата в Гърция стигнаха до рекордни нива. Безоловният бензин вече струва над 2 евро за литър, а дизелът в някои райони - над 1,60 евро за литър, съобщава в електронното си издание в. "Нафтемборики". Средната цена на безоловния бензин варира от 1,849 евро до 2,05 евро за литър. Най-скъпи области са Ласити, Кефалония, Хания, Ретимно, Евритания и Ираклион, където средната цена на бензина скача до 1,955 евро. Малко по-евтино гориво може да се намери в Солун, Иматия, в източната част на областта Атика, в Серес и Атина, където средната цена започва от 1,822 евро за литър.

Подобна е и картината за дизеловото гориво. Най-скъп е дизелът на о-в Крит и о-в Кефалония - .
средната цена е до 1,68 евро, а най-евтин е в Солун и Атина - по 1,559 евро.

Цената на бензина в Гърция през последните близо три години се е увеличила почти двойно заради повишаването на световните цени на петрола, но преди всичко заради увеличаването на акцизите, наложено от правителството.
По данни на Европейската комисия Гърция е втората държава след Италия в Европейския съюз с най-високи цени на безоловния бензин.

Схема за измама с горива
Гръцки цистерни, деклариращи, че правят износ за съседни държави като България, Македония, Турция и Албания, участват в нелегална търговия с горива, от която Гърция губи милиарди евро данъци, разкрива репортаж на гръцкото издание "Зугла".
Товарът на цистерните, който не се облага с данъци, изобщо не напуска пределите на страната, връща се на вътрешния пазар и се продава. Годишно от нелегалната търговия печалбите са над 2 млрд. евро. Неин център е Северна Гърция и по-специално Солун, отбелязва изданието.

Данни на ООН показват, че през 2009 г. е декларирано, че Гърция е изнесла за Скопие 222,9 хил. тона бензин и дизел на стойност около 134,5 млн. долара. В същото време Македония е декларирала едва 12,3 хил. тона внос от Гърция на стойност 10,3 млн. долара.

Подобно е разминаването и при данните за търговията с България. През 2005 г. например износът на гръцки горива за България е на стойност 64,6 млн. долара, а според данни на българските власти той възлиза на 39,7 млн. долара.

Наблюдава се и друго явление, посочва изданието. Напускайки Гърция, цистерни декларират завишени количества горива, а реалните им количества се заявяват в страната, за която е насочен износът. Така според “Зугла” се обслужват интересите на търговци в съседни държави като Турция и България, където заради ръст на нелегалната търговия има търсене на фактури.

Репортажът представя таблици с данни на ООН за периода 2001 г.-2010 г., които показват, че през 2006 г. и 2010 г. в България са декларирани по-големи количества горива, отколкото гръцки компании са заявили, че изнасят. В останалите години количествата са по-малки.



В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки