Ново начало за кв. „Дъбрава”


Ново начало за кв. „Дъбрава”
Скоро кварталната чешма, която често пресъхва през лятото, няма да е нужна. След повече от половин век дъбравчани ще имат питейна вода и в домовете си
27 Април 2012, Петък


Политик да спази предизборно обещание! Това изглежда по-скоро като прецедент и съвсем не пасва на суровата нашенска реалност.


Автор: Мина Борисова

Чудото обаче се случи тези дни в Стара Загора.
След като десетилетия наред жителите на старозагорския квартал „Дъбрава” бяха забравени от властта, благодарение на настояването на  НФСБ и телевизия СКАТ те вече имат питейна вода. Десетките сигнали и активната позиция на хората, които настояваха да им бъде изградена адекватна инфраструктура, дадоха резултат.

Старозагорското дружество на ВиК за собствена сметка извърши два сондажа в кв.„Дъбрава” на стойност 50 хил. лв. Дейностите по проучването, сондирането и изследването се увенчаваха с успех и от предвидените места бликна чиста питейна вода с голям дебит, предостатъчен да захрани домовете в целия квартал.

Всъщност това е само първата крачка към заветната цел – питейната вода да потече от чешмите на хората. Тепърва общинското ръководство ще трябва да изготви проект за водоснабдяване и канализация, както и да гарантира от бюджета си средства за реализацията му. По първоначални данни разноските ще възлизат на близо милион лева, които засега са непосилна сума за общинската хазна. Към момента тя не може да бъде отпусната, но поетапно ще се предвиждат средства и за тази цел, гласи позицията на кмета Живко Тодоров.

Въпреки това жителите на кв. „Дъбрава” са доволни, че най-после и техният бит ще придобие европейски чар. След като вече имат вода за пиене, ще се преустанови неудобната практика да ангажират роднините си или да пътуват километри до най-близкия магазин, за да напазаруват. Досега това бе невъзможно, тъй като, за да се отвори бакалия, едно от задължителните условия е да има течаща вода.

Освен правото да имат магазин, здравен пункт и всякакви други обществени сгради, очаква се водата като цяло да възроди населеното място и да върне младите хора в него.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки