Демокрация и общински жилища са несъвместими у нас


Демокрация и общински жилища са несъвместими у нас
Карагьозов най-добре се справя с електронната си лула, изказванията му стряскат дори и неговите хора
27 Април 2012, Петък


Представителната демокрация и зачитането на мнението на другомислещите скоро ще се превърнат в далечен

Автор: Георги Ваташки

и избледняващ спомен. Управляващите от ГЕРБ недолюбват всякаква опозиция и особено тази, която ги критикува. За да се заглуши гласът й, се използват всички методи на админстративния произвол.

След замразяването на проекта на прословутия „цигански“ блок, гербаджиите в морския град сън не ги хваща,  че не могат да приберат някоя хилядарка отгоре чрез субсидирани от общината строежи.

Новата им идея  се прояви чрез докладна записка на техните съветници Антонио Душепеев и Иванка Гъбева. Те предлагат да се продадат общински жилища по пазарни цени на наематели, които отговарят на условията, и парите да бъдат инвестирани в строителството на нови апартаменти.

Бургаската управа разполага с немалкия фонд от близо 1100 жилища. От тях 800 са дадени под наем, 100 са ведомствени, а 34 са така наречения авариен резерв. Управляващите желаят това съотношение да се промени като процентът за ведомствените апартаменти да бъде завишен от 5 на 30 процента. Това предложение предизвиква съмнение за прикрита корупция.

Очевидно завишеният брой служебни домове е с цел да задоволи  служителите на  кмета Димитър Николов.
Администрацията на Община Бургас е близо 1000 души. Според новото разпределение, почти всеки трети  от нея ще се сдобие с евтино ново жилище, напълно оборудвано с парите на данъкоплатците.

С какво чиновниците са нещо повече от хората с жилищно-спестовни влогове, които от десетки години стоят на улицата. Почти от началото на така наречен демократичен преход те са лъгани от общинската администрация, че няма средства за нови жилищни строежи.

Сега обаче ги очаква още по-голяма изненада. Вместо да остави съществуващия сграден фонд, приближените на кмета се канят да го подарят на свои хора, мургави „социално слаби“ и други съмнителни елементи  на уж пазарни цени. Само че в бушуващата икономическа криза стойностите на имотите са силно занижени. Явно никой в бургаската управа не е съобразил, че с получените средства от продажбите ще закупят по-малко жилища от сегашният им брой.

Мотивите на герберите изглежда са от по-специално естество. Може би целта не е да се осигурят нови домове на нуждаещите се бургазлии, а да се захранят избрани фирми от  печално известния приятелски кръг на заместник-кмета Костадин Марков. Същите, които се облажиха от некачествените турски плочки за Ларгото на Бургас, коментираха съветници от НФСБ.

Припомнянето на скандалните факти дойде в повече на нежните герберски души и играта на демокрация приключи внезапно. Подобно на червен хунвейбин Руслан Карагьозов от ГЕРБ  се хвърли на трибуната и приложи любимото оръжие на хората на Бойко Борисов – светкавично прекратяване на дебатите и още по-бързо гласуване. Карагьозов, известен само с това, че парадира с електронната си лула, този път толкова прекали, че дори колегите му от управляващата партия се стреснаха от безцеремонната му постъпка.



В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки