Няма ребро, няма престъпление, а имало ли е мощи?


Няма ребро, няма престъпление, а имало ли е мощи?
Созополската църква „Св. Георги“, в която засега се съхраняват мощите на светеца
27 Април 2012, Петък


Слухове, че мощите, на които сливналии се кланяха няколко дни и частица, от които бе открадната от църквата „Св. Димитър“,

Автор: Веселина Николова

 разбуни духовете на вярващите християни в града под Сините камъни.

Според информация, разпространена тези дни от местен информационен сайт, който цитира свещеници от града, мощите са били подменени с техни подобия, а истинската светиня никога не е донасяна в Сливен. Поклонилите се пред предполагаемите ментета миряни останаха ужасени от мисълта, че някой може да се е подиграл с тяхната вяра.

Наша проверка установи, че скандалната мълва най-вероятно е дело на сектанти и противници на църквата, които целят да настроят вярващите против православното християнство.
„Гарантирам, че автентичните мощи на Йоан Кръстител бяха в Сливен. Нямаше как да откажем тяхното преместване там, тъй като това е градът, който е столицата на епархията“, съобщи за „Десант“ отец Иван от църквата „Св. Георги“ в Созопол, където е изложена мощехранилницата след завръщането й в курортния град.

Свещеникът обясни и че липсата на ценната частица от мощите на светеца е забелязана веднага. Забавянето на информацията за кражбата й станало по инициатива на сливенския митрополит Йоаникий, който до последно се надявал грабителят на тленната останка да се разкае и да я върне. По думите на отец Иван преди години имало случай с изчезнала плащеница, но посегателят й след няколко дни съжалил за стореното и я върнал обратно.

Известният археолог от Великотърновския университет проф. Казимир Попконстантинов, който през 2010 г. откри мощите на св. Йоан Кръстител, е на мнение, че кражбата е дело на вътрешен човек. Предположението на Божидар Димитров пък е, че крадците са от македонските спецслужби, които са се заели да докажат, че светият Предтеча е с македонски произход. Друга версия е, че частицата е задигната от отчаяна жена, страдаща от рак. Съществува и хипотеза, че крадецът е търговец, който ще търси евентуален пазар на ценната вещ.

По българското законодателство обаче кражбата на мощи не е престъпление, тъй като реликвата няма пазарна цена. Затова и разследването беше спряно. Оказа се, че ценните тленни останки на светеца не са нито оценени, нито застраховани.

„Крадецът няма оправдание, тъй като това богатство е неизмеримо с пари, неговата стойност е културна и най-вече духовна“, казват сливенските свещеници и обясняват случилото се с все по-оскотяващата духовна култура на българина.
Това не е първия случай в историята с откраднати мощи. Преди няколко години изчезнали и тези на св. Георги от Кремиковския манастир, които по-късно са били намерени.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки