За мечките и хората 


За мечките и хората 
„Мечият тунел“, който позволява на дивите мечки да пресичат пътя, съединяващ КПП Илинден с КПП Екзохи
25 Април 2012, Сряда


Хвърляме луди пари за комфорта на дивите животни, оставяме бездомните кучета да ни хапят на воля, но пък строим „европейски” магистрали

Автор: Диана Славчева

Надлези за мечки, подлези за змии и вълци, специални тунели, по които костенурките да пресичат българските аутобани, щедро майсторени от Бойко Борисов... Това не е някаква нова виртуална стратегическа игра. А новото забавление за родните властимащи.

Докато страната се тресе от скандали покрай необузданите поразии на глутниците безстопанствени кучета, хапещи необезпокоявано мирните граждани, правителството се скъсва да полага неимоверни грижи за комфорта на обитателите на дивата природа у нас.

И дори не само за тях. Докато бе министър на регионалното развитие, настоящият президент обеща да се вземат „специални мерки“ за всички защитени животински и... растителни видове, които „обитават трасето на Лот 4 на магистрала „Струма“. Дори ще бъдат предвидени и специални места за снасяне на яйцата на костенурките – уточни той миналата година при отварянето на офертите  на тръжната процедура за избор на строител на участъка от Сандански до Кулата, който е с дължина 15 км.

„Имаме и специален вид жаба, специален вид гущер, смоци, безгръбначни, пъстър пор и т.н. Имаме местообитание на птици. Строителите ще се съобразят в хода на работата. На „Тракия" вече го правим това упражнение", каза още тогавашният благоустройствен министър.

В рамките на Лот 1 пък, само в 17-километровата отсечка Долна диканя – Дупница, се изграждат 6 надлеза, 4 подлеза, 4 моста и 1 виадукт за безопасното преминаване на горски обитатели, влечуги и дребни бозайници. Че и шумоизолация щяло да има – да не се смущават бабите меци. Всичко това – в унисон с безумните европейски директиви.

Да кажем, че това е едно добро дело. Само дето местните не си спомнят тъдява някога да са виждали да се навъртат мечки. За безсмислеността от подобно съоръжение говори и горчивият опит, който вече е натрупан покрай граничния пункт Илинден-Екзохи, открит в края на 2005 г. между България и Гърция. Там бяха похарчени 57 милиона грешни български лева за мечи тунел (всъщност надлез над него), по който мецаните да си правят необезпокоявано трансгранични екскурзии.

Е, до ден днешен нито една дива твар не е пожелала да го използва. Пък и едва ли някога ще се случи това. Което обаче не пречи отново да се похарчат едни 12 милиона и при строежа на магистрала „Струма“ за надлези в полето, предназначени за преминаването на евентуални диви животни. Според коалиция „Природата за хората и регионите“, които са направили справка в КАТ Перник и КАТ Дупница, никога по този път, който е най-натовареният в цяла България, не е имало инцидент с представители на дивата фауна.

Но пък инциденти с безмилостното безразсъдно харчене на пари – ей така, за Бог да прости, в нашата родина колкото щеш.
Кой знае колко средства са изхарчени и за изработването на внушителния План за действие за кафявата мечка в България, който Министерството на околната среда и водите прие през 2008 г. Именно негови са препоръките на магистрала „Струма” да се вдигат скъпите мечи съоръжения.

В неговото изготвяне са включени цяла армия наши и международни координатори и консултанти, като само в работната група по съставянето му влизат... 81 човека, които едва ли са обикаляли горите благотворително. В интерес на истината, освен от нашето Екоминистерство, пари в този проект са се наливали от две програми на холандското правителство за Централна и Източна Европа, от немската Федерална агенция по околна среда и Франкфуртското зоологическо дружество!

В крайна сметка многобройният екип на въпросния План за действие стига до потресаващия извод, че „една и съща мечка би донесла повече печалба жива, тъй като може да бъде наблюдавана многократно (самата тя или средите от жизнената й дейност, както допълнително е уточнено). И затова трябва да се намери начин за... включване на мечките в туризма.

Та що се отнася до това тяхно „приложение“ на ползу роду, препоръчителните начини за включването им в този отрасъл изобилстват от твърде смехотворни идеи. Като това да се предлагат „различни сувенири с образа на мечката в местните сувенирни магазинчета”. То няма сувенири с лъвчета – дето лъвът е уж символ на България, пък ний ще майсторим да кажем ключодържатели с мечета за спомен на чужденците от родината ни! Руснаците като бяха заляли света през 1980 г. със своя Миша Олимпиец, поне имаха основанието, че той е символ на олимпиадата в Москва!

Доста по-аргументирано е предложението да се включат пакети „мечи туризъм” в програмите на туристическите агенции с цел рекламиране и увеличение на потока от туристи. В подкрепа на тази иновация се дава примери как Международният център за вълка в щата Минесота носи на местната икономика 3 милиона долара годишно, а в съседна Румъния в рамките на програмата за развитието на туризъм „едри хищници”, в района на Югоизточните Карпати оборотът от практикуването му от 80 000 евро през 1997 г. е достигнал над половин милион евро през 2002 г.

Все си мисля, че у нас много по-атрактивно от зяпането към тунелите по магистралите в очакване да се появи баба Меца, е да поставим в „решетки” малоумните си политици и да ги показваме на туристите като в зоопарк. Защото едва ли има други като тях по света, които така с лека ръка да пилеят парите на европейските данъкоплатци (в това число и нашего брата) за глупости, простотии и обречени каузи.

Защото много по-важно от просперитета на кафявата мечка у нас е да се подсигури оцеляването на обикновения български народ. Който, както е тръгнало, ще влезе в Червената книга като изчезващ вид много преди мецаните изобщо да предяват претенции за това.



Обикновено мечките живеят в горите, а не се разхождат край оживените шосета

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Знаещ,
21.09.2012 13:34:40
1
0
Надлезите за мечки, подлези за змии и вълци, специални тунели, по които костенурките да пресичат българските аутобани не са измислица на Бойко Борисов, а изискване на ръкводствата на неправителствени организации, като Зелени Балкани, БДЗП, Грийн планет и други, които и при най-малкото съмнение, че не се опазват обитанията на тези видове, за което получават щедра помощ от вън са готови да осъдят страната ни в Страсбург и вместо да се повишат пенсиите на нашите родители, баби и дядовци да плащаме солидни санкции.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки