Как България чества героите


Как България чества героите
В Батак основно ще честват с литургии мъченическата смърт на предците си в църквата „Св. Неделя“
22 Април 2012, Неделя


Отбелязването на светлата годишнина в градовете, в които през 1876 г. се разгръща бунтът на априлци,  ще продължи почти цял месец – от 20 април докъм 20 май



Автор: Веселина Николова

Общинските администрации в страната отново показаха нежелание за работа и липса на каквито и да е патриотизъм и родолюбие. След нашата публикация в навечерието на 3 март за досадилите вече и изпразнени от съдържание програми за честванията на националния ни празник, отново се натъкнахме на липсата на ентусиазъм и привлекателна атрактивност на предвидените мероприятия, с които ще се отбележи предстоящата годишнина от избухването на героичното Априлско въстание.

Докъм редакционното приключване на броя в сайтовете на основните населени места, които стават сцена на бойните действия през 1876 г., не можеше да се открие нито една програма, която да даде яснота за това кога и как ще бъде почетена светлата дата. Което ни наведе на мисълта, че може би нетърпеливо чакащите почивните дни покрай Великден държавни служители не се бяха сетили, че предстои да отбележим такова паметно събитие. За сметка на това Международният ден на ромите 9 април стабилно присъства в празничния календар на всички градове, за които можете да се сетите.

За да получим информация, зазвъняхме по телефоните на общините. И се започна едно препращане от човек на човек, от отдел на отдел, докато напълно му изгубихме края...
За наша радост открихме, че все пак се намират родолюбци – познаващи, обичащи и горди с българската история. При това предимно млади хора.

Старателно подготвена и подробно описана програма за факелно шествие под наслов: „136 години от Априлското въстание. Ние помним героите!“ открихме в специална страница във Фейсбук. Сборният пункт за провеждането му е в събота (21 април) на колелото в кв. Слатина в София.

От столичната младежка организация на ВМРО пък са се постарали да оформят цял портал в социалната мрежа, който да популяризира подвига на българските герои и да напомня на Турция, че трябва да се извини за кланетата и зверствата, извършени по време на Априлската епопея. 

В Панагюрище светлата за българската история годишнина ще бъде отбелязана по традиция на1 май. На тази дата се чества и празникът на града, уточниха пред „Десант“ организаторите. На следващия ден пък ще се проведе и традиционното поклонение в местността Оборище.

Една от най-впечатляващите и патриотични инициативи е на група младежи от Казанлък. В деня на избухването на въстанието – 20 април, ще бъдат изложени близо 30 портрета на български възрожденци и революционери. Творбите са дело на трима автори – абитуриента от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн Тодор Андреев, възпитаника на Великотърновския университет Хосе Фука и интериорния дизайнер Христо Атанасов.

Общото между тримата даровити художници е членството им в казанлъшката неправителствена организация „МЦР - Взаимопомощ“, която е съорганизатор на проявата.

Обществеността в Батак ще почете с дълбок поклон жертвите на баташкото клане. За целта на 16 и 17 май в градчето ще се проведат празнична литургия на пл. „Освобождение“ и поднасяне на венци и цветя в старинния храм „Св. Неделя“, в който преди 136 години се разиграват драматичните събития. С това обаче се изчерпват проявите по отбелязването на Априлското въстание.

В „гнездото на героите“ Перущица, пред което „пепелище прашно“ Дядо Вазов коленичи в своята знаменита „Епопея на забравените“, изтъквайки че със свойта смърт страшна и храбри моми „Картаген надмина, Спарта засрами“, тържествените прояви ще са неизвестно защо на 10 и 11 май. С възстановка и заря.
Годишнината от избухването на въстанието ще отбележат в деня на св. св. Кирил и Методий – 11 май, и в община Брацигово. „С общоградско веселие и концерти“, както лаконично ни обясни пресаташето.

При цялото разнообразие от тържествени дати, разхвърляни в широкия диапазон от 20 април, та чак докъм 20 май, човек губи всякаква представа кога точно е редно да се почита Априлската епопея. Нищо чудно, след някоя и друга година, изобщо някой да може да посочи в кой точно ден от календара е пукнала първата пушка на априлци.



Паметникът на Райна Княгиня в Панагюрище

В категории: Горещи новини

8
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
8
gmwcolkmswe
15.05.2012 22:29:22
0
0
kkD47f , [url=http://kcgasmusbres.com/]kcgasmusbres[/url], [link=http://ydkhcsgpyllk.com/]ydkhcsgpyllk[/link], http://cunzwxlvmlja.com/
7
nimiwo
15.05.2012 16:52:44
0
0
uYhnJM <a href="http://expmgqmloqif.com/">expmgqmloqif</a>
6
udappafnsy
14.05.2012 17:13:10
0
0
CyfX7H , [url=http://egcvemhrodht.com/]egcvemhrodht[/url], [link=http://nijlwyrkxvvs.com/]nijlwyrkxvvs[/link], http://gluojefabefx.com/
5
jgjmzhfctx
14.05.2012 13:27:09
0
0
1pQoOX , [url=http://heslnhfiirlv.com/]heslnhfiirlv[/url], [link=http://mioclasicybt.com/]mioclasicybt[/link], http://pxlzagjctqzm.com/
4
ofgtnadkc
14.05.2012 10:55:44
0
0
hzxOI9 , [url=http://yaqnrprhwjmp.com/]yaqnrprhwjmp[/url], [link=http://dmtsoruoicwm.com/]dmtsoruoicwm[/link], http://uxcbfbrchktf.com/
3
erpxlpqxluv
14.05.2012 06:11:31
0
0
zl9OJG , [url=http://riqyforixbyc.com/]riqyforixbyc[/url], [link=http://shqgijwvnzff.com/]shqgijwvnzff[/link], http://vasxhenoowmg.com/
2
asaqmjvmvx
13.05.2012 02:07:56
0
0
LjkaD2 <a href="http://eggdprvsbfip.com/">eggdprvsbfip</a>
1
Imron
12.05.2012 20:51:32
0
0
Great cmomon sense here. Wish I'd thought of that.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки