Цялата щедрост на природата в стрък коприва


Цялата щедрост на природата в стрък коприва
19 Април 2012, Четвъртък


С изключителните си качества растението може да се ползва не само като храна, но и като билка

Автор: Десант

Копривата е едно от уникалните растения, с които ни е дарила майката Природа. Заради хранителните и лечебните й качества тя има място не само на трапезата, но в домашната аптека.

Всеизвестен факт е, че копривата
усилва имунната система при тумори и инфекции и елиминира пикочната киселина. В Русия например, я използват против различни видове рак, тумор на далака, малокръвие, язви, гнойни рани. Цялото растение притежава кръвосъсирващи лечебни качества от корените до стеблата и листата. Пие се като отвара или пресен сок.

Тя е още един дар от природата, който понижава съдържанието на захарта в кръвта, увеличава хемоглобина и количеството на еритроцитите. Освен това регулира обмяната на веществата и действа противоревматично.
Лечебното й действие се дължи главно на витамините, които притежава, както и на богатото й съдържание на железни соли  и други съединения.

Народната медицина употребява билката при младежки пъпки, сърбежи, хемороиди. Използва се и при лечение на продължителна и силна менструация. Копривата лекува още захарна болест, главоболие, задух, хроничен бронхит.
Прилага се и за увеличаване на млякото у кърмачките, при чернодробни и жлъчни заболявания. 

Успешно лекува ентерит и диария. Препоръчва се и при болни от туберкулоза, белодробни и стомашни кръвотечения.

Отвара от корените на растението
се употребява за засилване дейността на сърдечния мускул, а при пърхот и за фрикции на косата се прави „лосион“ по следния начин: корените се попарват в подходящ съд, водата се оставя на котлона, докато изври наполовина, след което съдът се държи плътно затворен, докато течността изстине. Към прецедената отвара се добавя оцет в съотношение 1:10, пресипва се в стъклени бутилки и се държи на тъмно място.

Интересно приложение имат и семената - смесени с кисело мляко ( в съотношение 2 с. л. от билката в 500 г кисело мляко за ден), се консумират против захарна болест.
Прилага се и външно – при ревматизъм.

При внимателно прочитане на данните за копривата не може да не направят впечатление няколко неща.  Едното от тях е високото съдържание на всички жизнено важни витамини в растението, както и изключително важни за нормалното функциониране на човешкия организъм минерални соли, киселини, фитонциди, пектинови вещества, целулоза и др.

Копривата има две важни и рядко срещащи се в природата качества – тя е отлична храна и също толкова добро лекарство, което предотвратява появата на заболявания, а ако са се появили – ги лекува. Затова всеки от нас, който иска да бъде и да се чувства здрав, трябва да я има във всекидневната си диета.
Високата степен на универсалност на лечебните свойства копривата дължи на богатия си химичен състав.

Тя съдържа белтъчини, биогенни амини, разнообразие на соли, витамини А, Ц, К, В2, фловоноиди, фитоестрогени, гликозиди, дъбилни вещества. Богата е и на органични киселини, каротиноиди, хлорофил и др., а може би и на други, неоткрити още съставки.

Копривата е полезна за всички кръвни групи
Това откритие принадлежи на д-р Диадамо. Още един знак на природата, който следва да ни насочи към редовния пример на този природен дар именно като храна, а не само епизодично под формата на билков чай.


Как да се лекуваме с коприва?
● Против астма Маргарита Стойкова от Благоевград гарантира, че ако приложите следната диета, ще се излекувате: Нарязвате и смесвате 25 г агримония и 15 г гръцка коприва. Изсипвате ги в един литър вода и ги кипвате, след което сместа престоява захлупена 3 часа. Приема се половин чаша преди ядене 3 пъти дневно.

● При лечение на тумори: Болното място се налага с дребно нарязана коприва.

● При косопад: 100 г листа от коприва врят в 500 г вода 20 мин. Киснат похлупени около 8 часа и се смесват с 250 г винен оцет. Втрива се всяка вечер в корените на косата.



В категории: Здравословно хранене , Рецепти за здраве , Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки