Българската връзка в операция „Цунами“


Българската връзка в операция „Цунами“
Руините от концлагера в Гонда вода край Асеновград
12 Септември 2018, Сряда


По сведения на инж. Георги Вълков съюзническата армия унищожава главния нефтен доставчик за хитлеристката армия

Автор: Борис Цветанов

Признанието на разузнавача е отвъд живота – тези думи на Никола Гешев са много красноречиви. Те са подкрепени и от познавача Вилхелм фон Шрам, който пише: „Истинските асове на шпионажа почти без изключение остават неизвестни“.

За инж. Георги Вълков (1897-1942) признанието все още не е дошло и той остава един от тези неизвестни асове на тайната война.

Започнахме с думи на Гешев, защото днес във времето на свободното съчинителство, най-вече на клевети, Георги Христозов – син на небезизвестния дългогодишен висш функционер в българските тайни служби Руси Христозов, твърди, че случаят с инж. Вълков е доста срамен в биографията на топченгето на България и дори, че тъкмо той е нахлузил въжето на врата на разузнавача.

Парадоксът е в това, че точно Никола Гешев спасява от арест и съд за шпионаж инж. Вълков. За съжаление, само временно.

В няколко публикации на „Десант“ вече сме споменавали за разгрома на английската пета колона у нас през 1941 г. Инж. Вълков не фигурира сред арестуваните стотици българи, работещи за Сикрет сървиз.

Това е твърде загадъчно, след като е известно, че полицейският разузнавач от отделение Б Спас Манолов е документирал връзката на Вълков с англичаните. Но цялата документация за работата му с тях изчезва яко дим.

Като един от многото заподозрени в нелоялност към държавата инж. Георги Вълков е интерниран в Гонда вода – концентрационен лагер край Асеновград.

За да свали докрай дори най-малките съмнения към Велков, Никола Гешев чрез своя агент в БЗНС Р-10, останал неразкрит и досега, внушава на ръководството на Земеделския съюз да се излезе с официално становище за разграничаване от разкрития т. нар. „заговор на Геме Димитров“. Разпространени са два позива-декларации, в които се осъждат „заговорническите планове на нестабилни и продажни водачи“ (Архив на МВР, с. д. 101392).

Целта е да се заблудят агентите на Гестапо у нас. И намесата на Гешев не е самоцелна, тъй като гестаповските агенти са първите, които попадат на следа към него. Ние можем само да гадаем какви са целите на суперполицая в случая. Още повече, че английската агентура не е в ресора му.  Но налице е фактът, че Гешев оставя свободни и съветски разузнавачи, при все, че разполага с изобилни данни за дейността им – такива като Гено Цончев, писателя Кръстю Белев (провален поради случайност), Стефан Богданов, когото проваля съветският консул във Варна, и др.

Инж. Вълков се отървава от Гестапо, но не и от тайната военна организация в България. За нейната дейност се знае още по-малко и от тази на РСХА – Главната имперска служба за сигурност, на която Гестапо се явява подразделение. Рождената дата на тази служба е 22 февруари 1941 г. Това е денят на триумфа на българското контраразузнаване в тайната война с Англия.

Докато камионетките на Дирекцията обикалят София и прибират един подир друг стотици английски шпиони, в кабинета на директора на полицията Христо Драголов се явява началникът на отдела по дактилоскопия Клайхампел. Женен за нашенка, той живее в България от 1928 г. и като специалист дактилоскоп започва работа в криминалната полиция.

Скромен, трудолюбив, изключително почтен и отлично владеещ български език, до този момент той е само един уважаван тих чиновник. Но в този ден пред Драголов стои в есесовска униформа зандерфюрер Клайхампел, който му заявява, че е началник на „Тайната военна организация в България“ и че от днес нататък ще бъде връзката на Дирекцията с Абвера на Ото Делиус и с представителя на Гестапо фон Фабер. Като начало той е натоварен да осигури преговори в София на най-високо ниво за преминаването на войските на Райха през България за Гърция и Югославия.

Тринадесетте години в полицията Клайхампел е използвал за създаване на собствен архив, в който има данни за най-големите тайни на българския контрашпионаж. В него е и донесението на Спас Манолов за незасегнатия от масовите арести инж. Георги Вълков. Известно време  Клайхампел се бави. Той има друга работа – за три месеца изгражда клонове на тайната организация в Бургас, Варна, Пловдив, Свиленград и Кавала. Чак тогава се заема с инженера.

В Гонда вода той има свои агенти и един от тях успява да спечели доверието на Вълков. След скъсването на дипломатическите отношения с Англия, разузнавателните функции на Сикрет сървиз са поети от американците. И Вълков, останал с впечатление, че срещу себе си има американски агент, му се доверява и иска среща с резидента. Тя се осъществява изненадващо бързо. През юни всички, въдворени в концлагера Гонда вода, са освободени и след броени дни Вълков се среща с човек, представящ се за резидента Браун.

В действителност това е майсторът на провокациите Херман Клаус, пристигнал от Берлин. Вълков му сваля звезди от небето, дори се хвали, че е най-добрият английски агент. Като доказателство за това сочи, че не е арестуван. Освен това му заявява, че именно той е агентът, добрал се до безценни сведения за нефтените рафинерии в Плоещ, които вече своевременно е изпратил в Лондон. Съобщава още, че за него работи инж. Емил Стратев от Дирекция на въздухоплаването, където е фрашкано със секретни материали.

Браун проявява жив интерес и Вълков организира среща  в Лясковец, откъдето Стратев е родом. Браун изиграва сцена на доверие и дава 35 000 лева, а при връщането им в София брои още 150 хиляди. Клайхампел предоставя получените от агента си доказателства на бюрото на Абвера в българската столица. От този момент двойката Вълков – Стратев е поета от Ото Делиус.

За да накара американците да действат по-активно, Вълков заявява на Браун (Херман Клаус), че освен предадения вече международен шифър за метеосводките, инж. Стратев има още секретни материали. Но ако не види активизиране у американците, ще се обърне към съветското разузнаване. В допълнение той съобщава още, че има свой човек – инженер в ямболското летище, комунист по убеждение.

Ото Делиус се среща с началника на военното разузнаване полковник Никола Костов, който издава заповед за ареста на инж. Вълков и инж. Стратев. Те са осъдени на смърт и екзекутирани на 10 април 1942 г.

В годините на социализма сътрудничеството на инж. Георги Вълков за Сикрет сървиз беше забранена тема. Чак в последната година на перестройката дъщеря му – журналистката Ивайла Вълкова, зададе въпрос, на който така и не получи отговор: „Защо за съветските разузнавачи се написаха книги и се снимаха филми, а за работилите срещу хитлеризма за Сикрет сървиз българи не се каза и дума?“.

Всъщност така и досега няма дадена оценка за дейността на разузнавача. Все още за героизъм се смята извършването на саботаж, изразяващ се в подпалването на склад за кожухчета. А с пълно мълчание е обвита операция Tidal wave („Приливна вълна“), известна още като операция „Цунами“, при която са сринати рафинериите в Плоещ – основният извор на нефт за Германия, предоставящ два милиона тона годишно на Хитлер.

Разследващият журналист Ален Герен обобщава: „170 въздушни крепости извършиха едно от най-паметните нападения в историята на войната“. Всъщност унищожаването на рафинериите се дължи основно на данните, получени в Сикрет сървиз от инж. Георги Вълков. Това е най-гигантският саботаж и според биографа на американското разузнаване Джеймс Дуган, имащ огромно психологическо въздействие.

Наблюдавайки в небето летящите крепости, прелитащи към Плоещ, цар Борис ІІІ коментира: „Това е началото на края“. За мащабността на тази операция говори и още един красноречив, макар и скръбен факт – в нея загиват 310 американски летци.



Никола Гешев Въздушна снимка на рафинериите в Плоещ след бомбардировката им на 1 август 1943 Бомбардировачи Б-24 над Плоещ под обстрела на зенитната артилерия

В категории: Новини , История , Коментари , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки