Едно екстремно изживяване в „Лепеница“


Едно екстремно изживяване в „Лепеница“
Залите с подземните езера са особено живописни
29 Януари 2019, Вторник


Триетажната пещера край Ракитово предлага гледки, които няма къде другаде да се видят

Автор: Николай Проданов

Една невероятна пещера, само на десетина км от Велинград, в подножието на връх Сюткя,  все още крие хилядолетни тайни, създадени от природата още в далечни древни времена. Това е „Лепеница“ – най-значимата и красива пещера в района на Ракитово.

Сухата статистика скучно изрежда данните за нея – дължина 1525 метра, надморска височина 975 м, температура около 10 градуса... Уникалното природно създание е на цели три етажа, образувани в протерозойски мрамори. Долният е с дължина 273 м и през него тече подземна река. Водата в нея развива 1 600 м в час.

На втория етаж пък може да се открият две езера, които в по-дъждовно време вече стават четири. Третият етаж е сух, но е недостъпен. И както може да се очаква, пещерата щедро предлага богато разнообразие от сталагмити, сталактити и сталактони. Нейната емблема е сталактонът Цепката.

За да изследват „Лепеница” и пещерите около нея, ракитовци създават през 1930 год. първия клон на първото българско пещерно дружество. Но още преди това, през 1925 и 1927 год., биоспелеологични изследвания при своето посещение в нея пряви акад. Буреш, който е ръководител на Царските природонаучни музеи.

Пещерната фауна също е изключително богата и интересна. В „Лепеница“ досега са установени 24 вида сухоземни и водни безгръбначни животни. Шест от тях са категоризирани като троглобионти, т. е. живещи единствено в пещера. За вида Duvalius bureschi (който носи името на откривателя си акад. Буреш), „Лепеница“ е единственото известно находище в света. 

Други два уникални вида –  Troglohyphantes drenskii (открита от изследователя Дренски) и Anamastigona lepenicae (открита от председателя на Българската федерация по спелеология проф. Петър Берон и носеща името на „Лепеница“) може да се открият само в 2 пещери във Велинградския район. Петър Берон дори твърди, че цели четири са животинките, които не може да се срещнат никъде другаде по света.

Тук има и 6 вида прилепи, като те предимно зимуват в „Лепеница“. Според изследванията тяхната численост по това време достига до около 100 екземпляра.

Първите спелеолози, изследвали пещерата, остават смаяни от невижданата красота, която се разкрива пред очите им. Те попадат в няколко зали.

В първата  подът е покрит с едри люспи, които приличат на мидени черупки. При осветяването си те пречупват светлината в най-различни цветове. Следват залата на кратерите (такива се срещат единствено в тази пещера в България), залата на бисерите, големият и малък храм, „Концертната зала”, „Арманите”, „Срутището” и т .н.  Спелеолозите намират седем пещерни бисера – едни от най-редките природни образувания, които днес са изложени в столичния Природонаучен музей.

След като разглеждат всичко, те зазиждат отвора, за да не се похаби неоценимото богатство. Пещерата по принцип има два входа. По-ниско разположеният, от който извира реката, във връзка с каптирането и използването на водата за питейните и битови нужди на Велинград, сега е затворен напълно. Другият и всъщност единствен, по който може да се проникне в нея, е висок само един метър, като профилът му е силно наклонен. Той е прокопан от самите ракитовци, начело с местния учител Димитър Иванов. 

Известният български учен и основоположник на организираното пещерно движение в България – проф. Петър Трантеев с изумление пише за „Лепеница“: „Пещерата почти няма разклонения и затова пред погледа на посетителя като на филмова лента се редят великолепни цветни образувания, преплетени в невъобразимо разнообразие. Човешкият речник е беден, за да се измислят имена на чудните купчини от образувания, които се оглеждат във водата”.

С протокол  от 6 юни 1939 г. Уравителният съвет на Ракитовското пещерно дружество определя таксите за вход на пещерата: за неракитовци той е 5 лв. на лице; за неракитовските ученици – 2 лв. Ракитовци влизат в „Лепеница“ срещу два лева, а учащите от града минават обиколката напълно безплатно. Без пари се провеждат и груповите излети, устроени от дружеството и други организации, които за целта събират над 1000 лева, с които да покрият тези привилегии.

През лятото се е назначавал пазач, който да събира таксите, да осигурява лампи за посетителите и да предотвратява евентуално чупене на сталактитите от туристите.
Но през 1960 г. пещерата е затворена за посещения. Цял половин век това чудо на природата  остава скрито от хората.

През есента на 2010 г. пещерняците у нас обаче имат повод да празнуват – „Лепеница“ отново посреща в лоното си туристи. За тържественото й откриване преди две години дупките по стария път са запълнени с чакъл, но последните два километра все пак се минават по горски път. В интерес на истината – добре разчистен от обраслите го храсталаци и по него спокойно се минава и пешком, и с колело, и с автомобил.

Посетителите днес могат да разгледат само първите 600 м от картотекираните 1300. В пещерата се влиза само с водач – опитен пещерняк и със специална екипировка. А групите, които се допускат в нея, може да са най-много до 10 човека. 

Въпреки че не е благоустроена и разглеждането й граничи с едни от най-екстремните преживявания, обиколката из „Лепеница“ предлага на ентусиастите нещо съвсем различно от това, което може да се види в другите пещери. При това в напълно естествения си вид, така, както природата го е създала, без никаква човешка намеса.

Дори залите не са осветени, а може да се разгледат само на светлината на фенерчетата или на запалена свещ. Но пък връщането назад във времето към зората на цивилизацията е напълно автентично.



Входът към пещерата С тежката си екипировка човек, попаднал в „Лепеница“, изглежда сякаш е на друга планета На долния етаж Стотици прилепи зимуват тук Стар трафопост в околностите е използван като указателна табела

В категории: Новини , Пътеводител , Туристически обекти , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки