Университет за семейна употреба


Университет за семейна употреба
Родата на Петков е „окупирала“ университета. „Предстоят още роднински назначения“, похвали се той
14 Април 2012, Събота


В последните няколко месеца депутатката Вяра Петрова и ректорът на бургаския държавен университет

Автор: Веселина Николова

„Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Петко Петков си разменят взаимно обвинения за нисък морал и системни престъпления. Народната представителка от управляващата партия дори стана причина за двуседмична министерска проверка на бургаския ВУЗ.

Според професора, неуспялата карнобатска кандидат-кметица е настръхнала срещу него, защото не се е подал на натиска на местни гербаджии да преназначи техни поддръжници на ръководни длъжности в подопечния му университет. Зад зачестилите сигнали срещу него, Петков вини и конкурентите от Бургаския свободен университет, които искат да привлекат студенти за сметка на държавното и доскоро авторитетно висше училище.

Писма с данни за куп нередности в държавния вуз получихме и в „Десант“. В тях подробно описано как през май 2011 г. проф. Петко Петков е избран за ректор втори мандат, като малко след това, на 1 юни, той се пенсионира, а на 7-ми същия месец е назначен отново на длъжността – вече като пенсионер.

Нашите читатели споделят притесненията си, че от 1 юни 2011 г. до момента ръководството на университета, приемът на студенти, издаването на дипломи и всички други решения от този период може да се окажат нелегитимни и че е много вероятно по тази причина вузът да не бъде акредитиран следващата година.

Обърнахме се към Министерството на образованието и науката, за да разберем основателни ли са тези съмнения на студентите, които подозират също, и че единственият държавен университет в Бургаска област може да бъде закрит? След двудневно протакане на отговора от тази висша инстанция, стана ясно, че от МОН така и няма да получим официално становище по отношение на университетските неразбории в морския град.

Но пък началникът на държавния бургаски ВУЗ ни обясни как никой не желаел да седне на „горещия“ му стол поради крехкото финансово положение на университета и подчерта саможертвената си готовност да подаде оставка. Само че, по думите му, в момента това е практически невъзможно, тъй като предстои Общо събрание и трябва да се посрещне комисията от Националната агенция за оценяване и акредитация. Та по тази причина неговите колеги – заместници и помощници, не му дават да напусне поста.

Що се отнася до пенсионирането му, причината била, че имал натрупани неизползвани отпуски още от 1990 г., което се равнявало на близо още 10 г. работа. За да вземе парите, които ги компенсират, той се пенсионирал. Но вратичка в закона му позволявала да се върне на работа в двуседмичен срок. И той направил точно това. Дори от образователното министерство установили, че всичко е наред.

Оттам мълчат и за един друг любопитен факт – в най-голямото, най-старото и авторитетното висше училище в Югоизточна България работи цялата фамилия на неговия ректор – съпруга, дъщеря и зет. По повод на обвиненията в шуробаджанащина проф. Петков обясни, че благоверната му съпруга и родната му щерка са назначени на работа още преди негово избиране на ръководната длъжност и че за местата им са били обявени конкурси, които двете дами са си спечелили съвсем честно.

За поста на помощник-ректор, заеман понастоящем от зет му, също бил проведен конкурс. На него обаче така и не са се явили други кандидати. И тъй като вузът нямало как да работи без помощник-ректор, единственият вариант бил зетят да бъде назначен. Иначе университетът трябвало да хлопне врати.

Оказва се, че тази длъжност наистина е възлова и решаваща за съществуването (или по-скоро благоденствието) на учебното заведение. Защото този, който я заема, отговаря за всички актуални и най-вече свързани с пари дейности.

И виж ти, какво благородство от страна на тъста, който уточнява: „В този случай конфликт на интереси няма, защото съм отнел на помощник-ректора всички икономически права. Разделил съм длъжността му между главния секретар и мен“. Пита се в задачата, какво тогава точно върши ректорският зет.

„Ако се докаже конфликт на интереси, тогава ще накарам дъщеря ми да се разведе. И зет ми пак ще се яви на конкурс и пак ще го спечели, защото е научено да работи момчето – бил е 10 години в Америка“ – вече с арогантен тон защити своя „колега“ Петков.
Излиза, че ако не е фамилията на професора, която неведнъж е „спасявала“ университета, вузът отдавна да беше останал само спомен за бургазлии. Нещо повече – ректорът с чиста съвест е готов да внедри още хора от многолюдната си рода на работа в повереното му учебно заведение, тъй като всички те били хора от научните среди.

Дали има конфликт на интереси, или не, едва ли някога ще стане ясно. Защото проф. Петко Петков отдавна си е осигурил подкрепа в почти всички политически кръгове и се смята за недосегаем. Нека припомним, че той дори стана почетен гражданин на Бургас.

Макар и със скандал, тъй като вносител на предложението за окичването му с това звание бе общински съветник от БСП, чиято дъщеря е асистент в университета. Друг тогавашен член на местния парламент пък бе една от подчиненити на професора. А подписката в подкрепа на номинацията му за  почетен бургазлия, бе организирана и осъществена също от негови служители.



Проф. Петко Петков Депутатката Вяра Петрова от ГЕРБ

В категории: Образование , Горещи новини

10
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
10
Камората
15.07.2012 08:45:42
2
0
Кучетата си лайкат,кервана си върви! Само ще гледаме до къде ще го докара гова корумпирано ръководство? Ректоре,чакаме те в трети отряд на централния,където ти е мястото!
9
темида
11.07.2012 07:37:02
2
0
Случва ли се нещо в тази идиотска държава? Има комисея за незаконно придобито имущество,има специализирана прокоратура,има ДАНС, а ние резчитаме на някъкъв смешен инспекторат! Докога ще ни разиграват тези бескруполни престъпници,за който най правилното място е килията!Всички институций чакат ножа да опре на кокала и тогава хукват да спасяват ситуацията! Е за това хората са снели доверие от всички институций,и е време да вземат нещата в свой ръце!
8
ДАНАКОПЛАТЕЦ
10.07.2012 07:54:04
2
0
И каква излезе истината, че наще деца са учили в незаконен университет! Ако това се укаже истина,тежко му на този ненаял се комунистически престъпник!Аз не мога да си преставя този клептоман скаква съвест си ляга ,и как поглежда хората в очите!
7
смях в залата
10.07.2012 07:38:54
2
0
Този с големите лупи,е известен като ректора бизнесмен!В нармална държава възможно ли е такива капути да блуждает в публичното пространство? Този бескруполен престъпнек е превърнал университета в ЕООД, и безнаказано дерибейства и върти далавери! Аз мисля че вече ще му приседне,та може и да се задави! Някокво хамено,което го е назначил за пом. рестор става само за обущар или пом.камариер! ИДВА ВИДОВ ДЕН ЗА МРЪСНИЦИТЕ!!!
6
смях в залата
10.07.2012 07:38:50
2
0
Този с големите лупи,е известен като ректора бизнесмен!В нармална държава възможно ли е такива капути да блуждает в публичното пространство? Този бескруполен престъпнек е превърнал университета в ЕООД, и безнаказано дерибейства и върти далавери! Аз мисля че вече ще му приседне,та може и да се задави! Някокво хамено,което го е назначил за пом. рестор става само за обущар или пом.камариер! ИДВА ВИДОВ ДЕН ЗА МРЪСНИЦИТЕ!!!
5
българка
14.06.2012 09:31:28
2
0
Българийо събуди се! Министри и депутати разследваха незаконните управници, но те си останаха на власт! Заплашиха ли ги или им платиха за да млъкнат? прокуратурата спи ли?
4
Баба Гицка
27.04.2012 13:36:42
1
1
"достойните почтени мъже БоБо и ЛюЛю" - голЕм смЕх. Точно те ли почтени? БобО, който използва всеки, до когото се докопа, или ЛюЛю, който се чуди как да уреди жена си, бившата евродепутатка МаЛю? Бо Бо, който направи правилник за себе си и стана професор, и той не знае как? А сега се опитва да пробута и протежето си ЖеСте, пак по същия начин. Вие луди ли сте или и вие чакате да станете професори или може би доценти по тънката лайсна? Писна ми от лицемери и нагаждачи в тази държава.
3
Дедо Либен
27.04.2012 10:31:08
0
2
Ще се позова на една епиграма на руски/съветския поет-сатирик Емил КРОТКИ, която гласи: "ВСЕКИ ЗАВЕЖДАЩ ИМА И ЗАВИЖДАЩ". Тя обяснява всичко!
Винаги ще има хора, които са способни на какво ли не, само и само да се сдобият с по-хубав стол, власт и естествено, пари!Техният девиз е: "Стани да седна", така че нека обществото не се връзва на техните инсинуации!!!
2
дядо Коко
19.04.2012 10:10:24
2
0
Браво на Десант

Най-сетне някой да обърне внимание на проядения от кражбите на семейство Петкови университет.

Бързо да си подаваш оставката бе крадлив мискинино, че като грабнем сопите цялата ти рода ще я наврем в затвора.

Ало министъра, ало Дянков, кво прави комисията Кушлев, не му ли преброихте апартаментите на тоя и родата му бе, и как ги изкара с тая пуста професорска заплата.

Имал крехко финансово състояние, че кой го докара до там бе крадливецо?

Щял саможертвено да подаде оставка, но не му давали заместниците. Че как ще ти дадат бе, нали и те смучат заедно с тебе. Остави двете наивни доцентки дето не знаят че от хитиито по-високо нема, та да си мълчат, махна достойните почтени мъже БоБо и ЛюЛю и кой сложи, професора дето знае само себе си и зависимият лесно направляван и известен сред бургаския ляв тротоар Биби Копринката, за който още се носят легенди как му е навивана лявата резба от яки момчета в курортния офис. А пък кой тури за главен секретар за да осигуриш алиби на зетя и себе си, съденият за кражби и известен в региона Кире-лъжецо.

Пенсионирал се, за да си вземе неплатените отпуски, а нас що ни караш като искаме да се пенсионираме да си чистим отпуските, а бе наглецо, само ти да се облажваш от държавната софра, така ли?

Жената спечелила честно конкурса, как това стана без да има норматив, а и как взима заплата без да кара часове толкова години.

Как тъй в цялата държава няма ни един способен, сал зетят дето миел чинии и търкал кенефи у щатите се оказа най-годен, че му и отнели правата, че за кво са му, то нали тъстът е майстор на кражбите, няма синко да лежи в затвора я, ей тва е саможертва.

Обезкости университета ей, ама на нас кво ни пука, ние си отиваме, да му мислят тези дето остават.


1
юрисконсулт
17.04.2012 20:13:53
2
0
Кодекс на труда
Раздел III Избор
Постъпване на работа въз основа на избор
Възникване на трудовото правоотношение
Чл. 86. (1) Трудовото правоотношение възниква от обявяване на кандидата за избран.
(2) Избраното лице е длъжно да постъпи на работа в 2-седмичен срок от получаването на съобщението за резултата от избора. При уважителни причини този срок е до 3 месеца.
(3) Изпълнението на задълженията по трудовото правоотношение започва с постъпването на избраното лице на работа.

Според чл. 86, ал. 1 КТ трудовото правоотношение възниква от обявяване на кандидата за избран.
Поради факта, че трудовото правоотношение възниква с обявяването на кандидата за избран, с него не се сключва трудов договор, а споразумение по чл. 107 КТ.
Изпълнението на задълженията по ВЕЧЕ възникналото трудово правоотношение започва с постъпването на работа на избраното лице в двуседмичния срок.
За упражняване на вече придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст трябва да се прекрати осигуряването на лицето.
Изхождайки от формалния характер на трудовите правоотношения и трудовото правоотношение, възникнало от избор, се прекратява писмено.
След като трудовото правоотношение е прекратено, лицето следва да представи трудовата си книжка, за да бъде оформена по реда на чл. 350, ал. 1 КТ и Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж.
Съгласно чл. 94, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, пенсиите се отпускат от датата на придобиване на правото, а за пенсиите за осигурителен стаж и възраст - от датата на прекратяване на осигуряването.
От посочените разпоредби следва, че за упражняване на вече придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст трябва да се прекрати осигуряването на лицето.
Прекратяването на осигуряването изисква прекратяване на трудовото правоотношение.
Необходимостта от прекратяването на осигуряването означава, че когато лицето иска да упражни вече придобитото си право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, то следва да прекрати изборното си правоотношение.

ИЗВОДИ: Неизпълнението на задълженията по вече възникнало трудово правоотношение в рамките на две седмици не означава липсата на такова.
Фактът на пенсиониране предполага преустановяване на възникналото в деня на избора трудово правоотношение.
Единственият начин за възникване на ново трудово правоотношение при изборни длъжности е чрез провеждане на нови избори.
Никой не може да бъде назначен на изборна длъжност след като си е прекратил доброволно изборното трудово правоотношение, за да се пенсионира.
Няма никаква вратичка в закона, има пълно беззаконие във ВХТИ!

Уважаеми дами и господа от ВХТИ,
Да ви е честит незаконният ректор!
Да ви са честити незаконните дипломи на вашите студенти!
Да ви е честито скорошното пристигане на акредитационната комисия!
Жалко за бургаската общественост, че ще се лиши от полезен за репутацията на града държавен университет.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки