Папата изми краката на 12 римски свещеници


Папата изми краката на 12 римски свещеници
14 Април 2012, Събота


Католическият Великден тази година бе на 8 април – една седмица преди източноправославния.


 В техния Велик четвъртък папа Бенедикт ХVІ изми краката на 12 свещеници от Римската епархия по време на месата за Тайната вечеря, която се извърши в базиликата „Св. Йоан” на Латеранския хълм.

Този обряд, известен като Mandatum, е бил широко разпространен в Ранното средновековие в монашеските западни общества, а по-късно е включен в литургиите като възпоменание за това как преди Тайната вечеря Христос е измил краката на своите ученици.

По-рано в същия ден, по време на сутрешната меса в базиликата „Св. Петър” в своята проповед светият отец обърна внимание на религиозната неграмотност, която „се шири в нашето толкова интелигентно общество” и добави, че постулатите на вярата, които по-рано са се знаели от всяко дете, днес стават все по-малко известни.

По време на тържествената церемония папата направи и безпрецедентно признание за съществуването на вътрешни разпри в лоното на католическата църква. Визирайки петицията, разпространена на 19 юли м. г. от 330 католически свещеници от Австрия, той заяви: „Неотдавна група свещенослужители на една европейска страна публикуваха призив, с който поощряват игнорирането на висшестоящо решение, отнасящо се до служенето в църквата и ръкополагането на жени за свещеници”. Без да споменава имена, Бенедикт ХVІ твърдо подчерта, че не е склонен да подмине с лека ръка този проблем.



В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки