Да оцветим яйцата с натурални бои


Да оцветим  яйцата с натурални бои
15 Април 2019, Понеделник


Вместо с вездесъщата химия, да използваме даровете на природата

Автор: Дина Харизанова

Преди химията дълбоко да навлезе в нашия бит, нашите баби са боядисвали великденските яйца с най-различни багрещи природни материали.

Най-популярни са били външните сухи люспи на лука. Колкото повече – толкова по-наситен е цветът, който се получава. За целта са подходящи както обелките от класическия жълт кромид, така и от модерния напоследък червен лук. Събраните люспи се слагат в тенджера, при тях се нареждат и суровите яйца.

Може предварително към някои от тях да поставите листо от здравец, магданоз или някое друго растение и да се обвият в стар дамски чорапогащник или парче марля, за да се притисне то добре към яйцето. Всичко това се вари на слаб огън десетина-петнадесет минути и се оставя да изстине.

Популярно е също боядисването с брезови или орехови листа. Така яйцата добиват много приятен жълт цвят. Той може да се получи и с използването на куркума, като в гореща вода се сипят 2-3 с. л. от подправката и яйцата се кипнат в нея, за да стане баграта по-интензивна. По-светложълти пък ще станат, ако се сварят с моркови, портокали или лимони.

Специално отварата от млади или сухи листа от бреза придава на яйцата златистожълт оттенък. За да се получи той, брезовата отвара престоява с листата около половин час, след което в нея се слагат яйцата и се загрява на котлона. След като отварата кипне, още 10 минути се варят яйцата.

Сварени вече яйца може да се оцветят в розово, ако бъдат потопени в сок от червено цвекло. Виолетови пък ще станат, ако в гореща вода се добавят цветове от теменужка и така престоят една нощ. А ако в течността се добави малко лимонов сок, ще се получи приятен лавандулов цвят.

От наситен червен до тъмносин оттенък те ще добият, ако се накиснат в сварен чай от каркаде. В зависимост от наситеността на разтвора, и цветът ще бъде различен.

Друг, макар и по-труден вариант за получаване на багра в синкавата гама, е чрез използването на червено зеле. За целта в половин литър вода се намачкват две ситно нарязани червени зелки. Добавя се 1 с. л. бял оцет и разтворът се оставя да престои в продължение на една нощ, за да се получи по-наситен цвят. На сутринта в него се потапят предварително сварените вече яйца.
Зелен цвят се получава от сваряването на разтвор от коприва или спанак.

От бежови до кафяви ще станат яйцата, варени в 250 мл силно кафе. За да стане окраската им по-ярка, е нужно да бъдат оставени в разтвора за една нощ в хладилник.
Както и при боядисаните с химически бои яйца, така и тези, оцветени с природни продукти, след като са обагрени, трябва да се натрият с памук, потопен в растителна мазнина, за да добият изискан блясък.

И макар предложените идеи да изискват повече време за прилагането си, резултатът от тях е достатъчно изкушаващо оригинален, така че си заслужава да опитате и да се похвалите с една по-различна колекция от великденски яйца на празничната трапеза.



В категории: Новини , Традиции , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки