Гавра с народа в Страстната седмица


Гавра с народа в Страстната седмица
13 Април 2012, Петък


В нагло телевизионно откровение премиерът ни заплаши със 7 лева за литър бензин, унизи лекарите и амнистира циганската престъпност

Автор: Велизар Енчев

Невежеството Му е безгранично, но и заразяващо околните. Комплексиран от порока си, той се обгражда с ласкатели и ухажва себеподобните, отвръщащи му със същото. Понеже последните са мнозинство, глупостта винаги е на власт.

Нищо ново под слънцето, ще кажат мъдрите и препатилите от прехода. Което е тъжно, защото от волята на този човек зависи съдбата на седем милиона. Още по-тъжно е, че България никога не е имала толкова неук лидер, с толкова голяма власт и с толкова слаба опозиция.

За да разбереш мисловния му процес трябва да си на неговото интелектуално ниво. Логиката му е чужда, неудобните за него факти са носни кърпички, подменяни според нуждите му, лъжата е втората му природа.

За да потвърди максимата, че най-трудно се крият многото пари и глупостта, Бойко Борисов се обърна към металурзите в Кърджали с разтърсващо откровение: „Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме“.
В този миг осъзнахме, че за да разбереш Борисов, трябва да си поне малко прост. А за да му влезеш под кожата, трябва да си доказано крадлив и прилично богат.

Говорим ли за богатство, стигаме до класацията на сп. „Форбс“ за най-влиятелните българи. За първи път икономическото издание прави  такова сравнение на личности в страната ни.
Подреждането е по същите критерии, по които „Форбс“ прави класациите по света – върху колко души съответната личност има власт, какви финансови ресурси контролира, в кои сфери са тези ресурси и колко активно използва своята власт, за да промени България.

В българската версия попаднаха деветима мъже и една жена и

 класацията изглежда така:
Бойко Борисов - премиер, Цветан Василев – Корпоративна търговска банка, Иво Каменов - "Химимпорт", Симеон Дянков - министър на финансите, Росен Плевнелиев – президент, Огнян Донев - "Софарма", Валентин Златев - "Лукойл България", Цветан Цветанов - министър на вътрешните работи, Красимир Гергов - КРЕС, "Пиеро 97", Цветелина Бориславова - Българо-американска кредитна банка.

Последната в елитната десятка е последна по скромност, но първа по самочувствие. И как иначе, след като е неофициална премиерша и като такава е първа дама в държавата на Борисов. Затова се обърна към медиите със самочувствието на Мария Антоанета и отсече: „Влиянието означава огромна отговорност към хората“.

Само забрави да поясни, че заради тази отговорност, на третия месец от управлението на ГЕРБ, спечели конкурса за разпространение на винетните стикери, богатството й се увеличи с шест милиона лева, а след продажбата на акциите си в Си Банк е най-богатата българка със състояние от 300 млн. евро.

Дали от завист за милионите й, дали от подсъзнателно влечение към чара й, но пиша ли за премиершата в сянка, чувам ропота на парижкия плебс, когато качва на гилотината ослепителната Мария Антоанета – съпругата на Луи XVI.

Приписват й фразата „Като няма хляб, яжте пасти“, но историци твърдят обратното – кралицата била красива, състрадателна и мила жена, почти като нашата Цветелина. А кралят бил мъченик за отечеството си, почти като нашия Борисов.
Макар че при разточителното му царуване, изгребало и последното зърно от хамбарите, върлува глад, уморил милион поданици на Бурбоните.

 
Че и нашият крал е екзекутор,
отдавна не е тайна. Но последното премиерско гостуване в bTV разби илюзиите за благородните му намерения. Какво благородство има в отказа му да стовари мощта на държавата върху металургичния фараон Валентин Захариев? Ето диалогът, показващ колко зависим от дарителя си е министър-председателят:
       
„Водеща: Знаете ли, че Валентин Захариев е спонсорирал ГЕРБ по време на предизборната кампания?
Борисов: Не. Това са измишльотини.

Водеща: Кое? Той си го призна.
Борисов: Той си го е признал. Какво си е признал, че е дал 5000 лв. – дали ги е дал или не и на кой ги е дал?

Водеща: Има усещане сред хората, че Захариев е покровителстван.
Борисов: Покровителстван от Костов и компании, които му дадоха тези предприятия...“

Удивително е с каква лекота лъже Борисов. ОЦК „Кърджали“ е продаден на Захариев не от Костов, а от Цветелина Бориславова. А парите за покупката на металургичния комбинат са от СИ Банк, подарена на Цветелина от Славчо Христов – сервитьорът на Иван Костов.

 А сега вижте как се брани премиерша:
„Водещ: Намесихте името и на г-жа Бориславова в един от моментите на затъване на дружеството.
Борисов: Аз от пет години не живея с нея, така че ако искат да я намесват, да я питат. Тя ще им обясни за какво става въпрос. Да си отговарят, всеки за това, което е направил.

Водещ: Включително и тя.
Борисов: Включително и тя, ако има нещо нередно, което е направила. Но съм убеден, че тя не е...“

След като пожали своя фараон и спаси честта на конкубинката, премиерът ни заплаши с шокови цени на бензина:
„Борисов: Ако има война в Иран...Никой в света не може да каже какво ще стане ...
Водещ: А това 7 лева за литър, допускате ли го? Имате ли разчети и анализи, че е възможно?
Борисов: Цената на бензина идва от цената на петрола. Ако има война в света и стане 150 долара – колко да е в България?

Водещ: Колко? 7 лева възможно ли е...
Борисов: Ами, колкото струва...“

Тъй като половината от цената на бензина се формира от данъци и акцизи, играта на Борисов е прозрачна – така ще налее милиони в празната хазна, а и „Лукойл“ на приятеля му Валентин Златев ще си вземе своето. Отказът му от държавна намеса показва, че не е чувал за фундаментално правило - стратегическите ресурси на държавата винаги са под неин контрол, освен ако държавата не е разграден двор.

Освен че ни заплаши с бензинова тояга, премиерът великодушно подаде газов морков на поданиците си. Само остава да повярваме, че

 имаме газово Елдорадо, изглеждащо така:
„Борисов:...В проучванията, които правим, има 100-процентен оптимизъм. Просто искаме да сме достатъчно сигурни, че България има добри залежи на това, което ни трябва. И то не е шистов газ.
Водеща: Какво е?
Борисов: Толкова, обещал съм на Делян Добрев да си мълча по темата...

Водещ: Нещо потайно.
Борисов: Да. И затова в парламента трябва да махнат мораториума, да остане за шистовия газ, а да разрешат за конвенционалния газ.

Водещ: За него ли имаме залежи големи?
Борисов: Да...“
Не зная дали разполагаме със залежи на газ, но със сигурност имаме залежи от неизчерпаема простотия. Предстои да повярваме, че газът в Добруджа не е шистов, а екологично чист и скоро ставаме Кувейт на Балканите.

Герберът винаги е имал безпардонно поведение и циничен изказ. Но лъжите му за българските лекари откриха грозното лице на самозабравил се

сикаджия в премиерски фрак:

„Водещ: Знаете ли колко лекари всеки ден излизат от страната ни...
Борисов: Това означава, че много добре подготвяме лекари.

Водеща: Това означава, че те не желаят да работят в България.
Борисов: Не, това означава, че даваме много добро образование.

Водеща: Това означава, че те не искат да работят в България, където получават мизерни заплати и в нереформирано здравеопазване.
Борисов: Напротив, има лекари, които получават по 15, 20, 70 хиляди лева.

Водеща: Знаем за тях, но те са единици.
Борисов: Някои, които не могат да вземат такива заплати, си намират работа навънка, благодарение на много доброто образование, повтарям, което даваме в България.
Водещ: Недейте такъв прочит да правите, не е верен...“

 Финалът на телевизионния диалог ни зашемети.
На въпроса защо Цветановото МВР не обуздае циганската престъпност, убиваща безпомощни стари хора и ликвидираща препитанието на хиляди, Борисов сухо отговори: „Толкова можем“.  
Колко добре го е казал Гьоте: “Ако смешник забавлява народа – това е комедия, но ако такъв води народа – това е трагедия“.

Анализирай това
За да разбереш Борисов, трябва да си поне малко прост. А за да му влезеш под кожата, трябва да си доказано крадлив и прилично богат.


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки