Посегнаха на мощите на Св. Йоан Кръстител


Посегнаха на мощите на Св. Йоан Кръстител
Ковчежето с мощите все още в пълен състав
12 Април 2012, Четвъртък


Голяма суетня настана в разгара на Страстната седмица в центъра на Сливенската епархия.

Автор: Веселина Николова

 Извършването на тежък грях потресе християнската общност не само в Града на стоте войводи, но и в цялата страна.
Във Велика сряда – деня, в който Юда предава Исус за 30 сребърника, се установи, че е открадната частица от мощите на Св. Йоан Кръстител, които в настоящия момент са изложени в храм „Св. Димитър” в Сливен. Лично Сливенският митрополит Йоаникий оповести кражбата, признавайки, че е в пълно неведение кога точно е извършена тя.

Според известния в региона свещеник – отец Силвестър, това се е случило още около 2 април – само два дни преди мощите да се върнат в Созопол, където бяха открити през лятото на 2010 г. Тогава – в началото на април – той получил информация от свой колега, че печатът на мощехранителницата е скъсан. Но никой не обърнал нужното внимание на този факт. 

Светите мощи на Йоан Кръстител бяха посрещнати в Сливен на 29 март.с с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. В ковчежето, което бе внесено от владиката в храма до известната „Попска градина“, се намираха зъб, частица от челюст и частица от ръката на Предтечата. Те бяха изложени на специално място в църквата „Св. Димитър“ и оставени за поклонение до 2 април.

Вече повече от седмица ковчежето със светите мощи е изложено в созополския храм „Св. Георги“, без никой да разбере, че костиците са по-малко на брой. Броени часове, след като владиката се затюхка покрай злодеянието, жителите на Созопол настояха светинята повече никога да не се изнася от града им. Те се опасяват, че ако реликвариумът с мощите на св. Йоан Кръстител продължи да кръстосва страната нашир и надлъж, в най-скоро време може да се завърне край морето напълно изпразнен.

Полицията уж незабавно се зае да разследва случая, но до редакционното приключване на броя ни, така и не се появи официална информация. В изблик на отчаяние, Негово Високопреосвещенство Йоаникий призова този, който е посегнал на светинята, да я върне обратно в църквата чрез свещеник. Митрополитът призова извършилият непростимия грях, да възстанови справедливостта, защото Господ вижда всичко.  
Но засега сливенските свещеници дълбоко се съмняват, че потресаващата кражба ще бъде разкрита.



В категории: Вяра , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
ivhgjktv
16.05.2012 18:44:37
0
0
lSGEbo , [url=http://kqrgzjnsoyaw.com/]kqrgzjnsoyaw[/url], [link=http://dlxmtbytwipm.com/]dlxmtbytwipm[/link], http://kikdbbxlqmqv.com/
4
hqydxkh
16.05.2012 16:02:54
0
0
ij2Aj2 <a href="http://guwtqbzmyhzv.com/">guwtqbzmyhzv</a>
3
omvwtk
15.05.2012 10:42:33
0
0
uEjUVn , [url=http://txdieuzayysz.com/]txdieuzayysz[/url], [link=http://cogrrfhdhjsm.com/]cogrrfhdhjsm[/link], http://ivlbofrhauni.com/
2
vidpooyekk
15.05.2012 06:13:30
0
0
MHXwkI <a href="http://ipyjrxjlocdd.com/">ipyjrxjlocdd</a>
1
Corinne
14.05.2012 01:08:57
0
0
Inetllgience and simplicity - easy to understand how you think.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки