За гроба на Паисий и мастилото от шикалки


За гроба на Паисий и мастилото от шикалки
В полетата край Черковна още се намират останки от зидовете на старото село Патука (Потока), в което е роден Паисий
11 Април 2012, Сряда


Днес малцина изпълняват завета на хилендарския монах да четат и преписват неговата история, а лобното му място тъне в забвение

Автор: Христина Митева краевед

Тази година се навършват 250 години от написването на „История славянобългарска” от Паисий, монах Хилендарски, и 290 години от неговото рождение.

От сведенията, които ни е оставил Г. С. Раковски в своите томове, черпим познания, в които се говори за родното място на Паисий. Той е от Патука (Потока) – местност в Герловото, близо до с. Преселец и Черковна в Търговищка област. Днес на това място има ниви, от които при пороен дъжд от земята се изравят черепи, дребни монети, копчета, както и останки и камъни от зидове на къщи.

Наблизо се намира Котел, където е роден и живял Софроний Врачански (известен още като поп Стойко Владиславов) и откъдето започва дългогодишната дружба между тези двама видни наши възрожденски дейци. Тяхното приятелство е толкова крепко и чисто, че когато Паисий дава на Софроний своята малка „Историйка”, в която имало и собственоръчно написана автобиография на монаха, Софроний му отговаря:

„Този предговор няма да го препиша, за какво ми е? Аз те познавам до толкова добре и доста отдавна. Защо да губя време в писане, както и материали (в случая пергамент, б. а.)?” В това време мастилото (по-скоро чернилото, б. а.) се правило от варени шикалки от черен дъб.

И така Софроний не преписва първата част от „Историята” и това става причината да се загубят много ценни сведения както за самия Паисий, така и за родното му място и епохата, в която той живее и която го навежда на мисълта да пристъпи към създаването на този свой скромен труд.

Много части от „Историята” – по няколко листа от нея, били намерени в Стеврек, при руините на Омуртаговия мост. А също и в старата църква на с. Гагово, Поповско, при събарянето на която, за да се построи новата, под плочите на покрива се открива едно синьо стъкло, в което е имало част от Паисиевата история, заедно с имената на членовете на Революционния комитет, основан в дълбоките снегове на една люта зима. Селяни от Гагово са връзвали сено около копитата на конете, за да не трополят.

Пътували са нощем, в сняг до пояс дълбок, за да идат в Опака, където Левски се заклел над Евангелието, с револвер и сабя на кръст върху него. Работниците на строежа дават стъклото на даскала и попа, а те го пращат в Националния исторически музей в София. Село Отец Паисиево, община Калояново в Пловдивска област, е получило името си от това, че в него също е намерен препис от Паисиевата история.

Г. С. Раковски родом е от Котел и е доста добре запознат с живота и дейността на Софроний Врачански, както и с приятелите му, с които често контактувал. Не е чудно, че Котел е един буден възрожденски край. Та тук, по билото на Балкана, от Върбица до Преслав, е била Търновската книжовна школа на цар Борис покръстител. В околностите има останки от много църкви, манастири, както и помещения за преписване на жития на светии, евангелия и пр.

Когато турците идват, върху готовите църкви и училище построяват свои, като едновременно с това ги преустройват съобразно своя стил и потребности. Този облик те придобиват, след като е унищожена българщината и е заместена с турски учения и религия.

По данни на поп Петър Бонев, назначен по разпределение да служи в църквата на с. Горско Абланово, на границата между Търговищки и Русенски окръг, от местните хора дочул, че Паисий често минавал из тези места, като събирал помощи за манастира в Хилендар, а на връщане гостувал при стоя приятел в Котел Софроний Врачански, който бил най-добрият подвързвач на книги
за времето си.

Тук, край с. Каменна църква, го срещнали двама турци на коне. Спрели Пайсий и започнали да го мъчат, защото бил поп. Най-накрая го убиват до завоя на реката, като оставят трупа му на полските зверове и птици, на дъжда и вятъра...
Но още същата вечер българи християни тайно го отнасят и погребват в олтара на църквата в селото.

Днес все още личат руините от Каменната църква, където е гробът на Паисий Хилендарски. Но го няма старият вече поп Петър Бонев, комуто местните хора споделили своята свята и страшна тайна. Тя се предава години наред от поколение на поколение, от баща на син, от дядо на внуче, за да достигне най-накрая до ушите на поп Петър.

Вярно е, че с. Каменна църква е наследено от с. Горско Абланово. Вярно е, че селото се е местило заради чумата, както и заради блатата, които се получавали при разливите на река Лом. Вярно е, че доста от старите жители на това населено място са вече покойници и днес в него има много нови заселници – пришълци от другаде.

Но сигурно има и такива, които още пазят тайната на предците си за гроба на Паисий. В тези времена на беднотия обаче, явно всеки мисли повече за осигуряването на хляба си. А и като гледат как редица други български светини се омаловажават, премълчават и унищожават, очевидно съвсем се обезкуражават.

А колкото до Паисий... такъв е краят на Христовите мъченици. Нищо, че в Светото писание Исус казва: „То аз и да млъкна, то камъните ще проговорят”!
Но кога тези камъни ще проговорят за един свят гроб в нашата българска земя, където да се поклоним в знак на благодарност и запалим свещ за делото и мъченичеството на първия наш възрожденец. Нима делото му „История славянобългарска” е толкова маловажно, че не заслужава да отдадем тази чест на създателя му.

Никой не отрича, че са писани и други истории на българите. Като тази на поп Симеон. Но той започва от „Создание мира”, описвайки как Бог сътворил Небето и Земята. А после и появата на българите, появата на християнството, както и старите богове на българите. Той стига до турското робство, като посочва много грехове на властниците, както и мъченията над нашия народ. „На всяко кьоше имаше цар, затова падна България под турско” – пише поп Симеон. В края на книгата му има пророчества за това какви времена ще дойдат за българите:

„Къщите ще се строят една над друга, ще има големи познания и бърза новина по всяка наука. Любовта между хората ще намалее, даже между родители и деца”... В края ще се явят коне, дето ще имат жила по главите си, телата си и опашките си... Те ще настигат хората по земята, дори да се укриват в земята. И там ще ги намерят и жилят смъртоносно... И няма да има спасение от тях”.

Част от тази история на поп Симеон достигна до мен. Чела съм я като дете. Но книгата нямаше начало и край, бе разкъсана, буквално се разпадаше... В нея обаче не се говореше за изход,
не се дрънкаше оръжие, не се чуваше зов за борба
с османския поробител. Затова и тази „История на Симеон” потъна в забвение и се пренебрегва, докато Паисиевата история представляваше бунт и призив за свобода. Бе зов за спасяване на българщината. И затова оцелява безсмъртна вече четвърт хилядолетие.

Макар да е тъжно, че все по-малко стават българите, които я разгръщат или пък се задоволяват само с това, което им се поднася в училище за нея. Колко са тези, които изпълняват завета на Паисий да я четат и преписват?! Дано не оставим народната памет да бъде унищожена, както гризачите изгризват пергамента или както мастилото от шикалки разяжда страниците така, че оставя дупки в тях...


Село Каменна църква, както донякъде може да се предположи, се е намирало близо до скалния манастир край с. Крепча. Действително на около един километър в посока юг от скалния манастир е разкрит средновековен некропол, на възвишенията, северозападно от които на половин километър има останки от средновековно селище. Вероятно това е въпросната Каменна черква.

На два и половина километра югозападно от Горско Абланово в местността Кушувата се намират монети от ХII - ХIII в., както и фрагменти от керамика, типична за същия период. Според местните предания, през тази местност е минавал път от Червен на юг. Според друга легенда на това място е имало „църква”.


Ще търсят последната обител на монаха в Асеновград

Тези дни стана ясно, че по повод честванията за 250-годишнината от написването на „История славянобългарска“ във вторник към президентството е сформиран комитет. Двама от неговите членове – проф. Кирил Топалов и проф. Надежда Драгова, са се заели с мисията да търсят гроба на Паисий.

Те също предполагат, че като монах и проигумен Хилендарски вероятно той е бил погребан в двора на църква или манастир. Само че според тях най-вероятните места за последната обител на монаха е село Амбелино, което сега е квартал на Асеновград. Тъй като се знаело, че тъкмо там е завършил житейския си път.
„Десант“ обаче представя в този брой една друга хипотеза за гроба на Паисий. Вестникът е готов да публикува и други мнения по този въпрос.  



Откритите в Крепченския скален манастир надписи на кирилица са от 921 г. Предполага се, че Каменната черква, където е погребан Паисий, се е намирала близо до скалния манастир край с. Крепча И в пловдивското село Отец Паисиево е открит препис от историята на хилендарския монах

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки