Евтини яйца и картофи по 35 лева килото


Евтини яйца и картофи по 35 лева килото
Надпис от времето на соца на фирмен магазин на СД „Яйца и птици” в София
11 Април 2012, Сряда


Преди 65 години
Очевидно е неизбежно покрай Великден



да не се говори основно за цената на яйцата.И ако си мислим, че това е „патент” на днешните времена, когато заради „насаждането” ни на щастливи кокошки, яйцата станаха буквално златни, много се лъжем. Разлиствайки страниците на националния ежедневник „Труд” от 7 април 1947 г., откриваме важно съобщение: „Цената на яйцата се нормира”. От него разбираме, че:

„Министърът на търговията др. Йордан Божилов подписа заповед, с която се намалява цената на яйцата за Великденски празници: на едро 13.70 лв. броя, на дребно – 14 лв. броя. Заповедта влиза в сила от днес”.
Но това не е всичко. На следващия ден газетата излиза с нова дописка: „Ново намаление на яйцата”. И така става ясно, че:
„Министерството на търговията коригира вчера заповедта за намаляване цената на яйцата: на едро – 13.20 лв., на дребно – 13.50 лв.”

Сега остава трепетно да чакаме тази случка отпреди 65 години да се повтори и с днешна дата. Но пък не си пожелаваме да ни споходи един друг продоволствен аспект от онези първи години на пролетарската диктатура. За него научаваме от рубриката „Купони, цени и снабдяване”. По повод печенето на козунаците в нея е обявено, че:

„Столичното комисарство по снабдяването съобщава, че за печене на козунаците и сладкишите ще се плаща за 1 кг. тесто – 15 лв.; за 1 голяма тепсия сладки – 20 лв., за малка тепсия – 15 лв.”
Освен това се изяснява, че:
„От днес (8 април 1947 г., б. а.) до второ нареждане, ще се раздава мляко и за деца до 6 години срещу снабдителна бележка серия Д. Срещу всеки отрязък се получава 500 гр. мляко”.

Също така, вестникът информира, че:
„Раздаването на великденската дажба месо по 500 гр. на човек ще започне утре сутрин”.
А освен това е обявено, че:
„Картофите, доставени от Чехословашко, ще се продават франко склада на търговеца в София по 35 лв. килото”.

И докато сме на вълна осигуряване на прехраната преди 65 лета, ще цитираме още една дописка оттогава, озаглавена „Наказан висш чиновник за престъпно снабдяване”, която звучи твърде смайващо в днешната действителност от ХХІ век:

 „Дирекцията на разпределението е наложила 100 000 лв. глоба на Иван Боров – началник на материалното отделение при главна дирекция на ПТТ заради това, че е пренесъл от Добруджа до София свинска мас и месни произведения в по-голямо количество от позволеното”.

Покрай тези събития, не можем да пропуснем нещо също толкова позабравено в сегашната ни съвременност и звучащо твърде ретро като това, че:
„По случай изпращането на първия републикански набор в казармите, софийският областен и градски инициативен комитет урежда на 10 т. м., четвъртък, в 19 ч. в салона на военния клуб тържествено събрание на новобранците”.

С дата 7 април 1947 г. е и публикацията, информираща читателите, че: „Вчера в Трън тържествено се откри тазгодишния строителен сезон”. Това става с поредица приветствия от министри и различни официални лица, всички от които изтъкват „значението  на строителите в днешния строителен кипеж в страната”. След това битовата тракийска група при радио „София” изнася кратък концерт от трънски народни песни. А тържеството завършва с „освещаване на основния камък на музей на безсмъртното българско строителство”.


През годините

6 април 1909 г. — С подписването на  Цариградския българо-турски протокол Турция признава Независимостта на България

6 април 1941 г. — В отговор на германската инвазия в Югославия, югославски самолети бомбардират индустриалния квартал на София и град Кюстендил по време на Втората световна война

6 април 1970 г. — Започва строежът на АЕЦ „Козлодуй”

6 април 885 г. — Умира славянският просветител Методий, създал заедно с брат си Кирил българската азбука

7 април 1957 г. — В София е открит Държавният сатиричен театър

7 април — Световен ден на здравето и Ден на здравния работник в България

10 април 1866 г. — Основано е българско читалище в Цариград

10 април 1979 г. — В 20:34 ч. московско време в Космоса е изстрелян космическият кораб „Съюз 33”, на борда на който е първият български космонавт Георги Иванов

11 април 1879 г. — Руският императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков слага начало на организираните пощенски съобщения в страната

12 април — Международен ден на авиацията и космонавтиката



В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки