Депесар взе 1 милион от общината без конкурс


Депесар взе 1 милион от общината без конкурс
Ромски деца се обучават да четат и пишат в училището на Антон Карагьозов
08 Април 2012, Неделя


С парите фондацията му ще интегрира ромските малцинства от Столипиново

Автор: Камен Христов

Над един милион лева гласува общинският съвет в Пловдив за общинаря от ДПС Антон Карагьозов, който е и член на комисията за конфликт на интереси. Парите му се дадоха без конкурс за отваряне на център за обществена подкрепа и за включването на фондацията му „Рома" в програмата „Образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства".

Съветниците от опозицията настръхнаха срещу ГЕРБ заради скандалното решение. Гиньо Матев от ВМРО-БНД окачестви случващото се като „безобразие”, а Дани Каназирева от Съюз за Пловдив изкоментира, че това е цинизъм и такова обгрижване на коалиционен партньор досега не е виждала. Залата се наежи срещу ГЕРБ още при гласуването на предложението за включване на фондацията „Рома” в програмата „Образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства”.

През декември м. г. местният парламент одобри в този проект да участват три училища - „Панайот Волов”, „Йордан Йовков” и „Пенчо Славейков”. От името на зам.-кмета Стефан Стоянов, в деня преди сесията, бе поискано изключването от проекта на училище „Панайот Волов” в Шекер махала и присъединяването към него на СОУ „Братя Миладинови”, Техникума по дървообработване и фондация „Рома”. Заедно с останалите две учебни заведения те ще трябва да усвоят 390 000 лева.

Любопитна подробност в случая е, че директор на „Братя Миладинови” е съпругата на Петър Петров – кмет на район „Източен”, в границите на който попада циганският квартал Столипиново.

При гласуване на предложението за разкриването на Център за обществена подкрепа в това ромско гето, съветниците от опозицията настръхнаха още повече. Финансирането на тази социална структура идва от държавата, а изпълнител е фондация „Рома”. Проектът е за 3 г. и ще обхваща 100 нуждаещи се, за всеки от които годишно ще се дават 2566 лева. За целия период сумата възлиза на близо 800 000 лева.

Възмущението на съветниците от опозицията бе провокирано от факта, че парите се дават на Антон Карагьозов с директно договоряне. Липсата на конкурс на практика нарушава принципа на конкуренцията, лишавайки другите неправителствени организации в града от възможност да кандидатстват по проекта. Кметът Иван Тотев контрира, че в Пловдив „Рома” е единствената лицензирана фондация с подобна дейност. И размаха пръст, че с етносите било опасно да се прави политика.

„Трябва да интегрираме малцинствата, а не да ги противопоставяме”, изтъкна той. Антон Карагьозов е сред най-активните играчи по проекти и програми, засягащи малцинствените групи в града под тепетата. Неотдавна общинският съвет му гласува безвъзмездна помощ за фондацията му от 40 000 лв.

Парите му били нужни, за да продължи проект за десегрегация на ромските ученици от 1-и и 2-ри клас. Идеята е те да бъдат извозвани до училища извън Столипиново. Тази програма, както той твърди, обхващала ежегодно около 150-200 ученици. За превоза им през петте месеца щели да отидат 5500 лева.

За работни заплати от по 490 лв. на петима помощник-учители за девет месеца били нужни 22 050 лева. Освен тях, 2500 лв. ще вземат още двама възпитатели, а на тримата шофьори, които ще карат децата, ще се броят общо 9360 лв.

За учебни помагала ще отидат 590 лв. В края на миналия мандат, когато Карагьозов още не беше съветник, искането за 40 000 лева внесе на сесия бившият кмет Славчо Атанасов. Опозицията тогава обвини Атанасов, че по този начин купува ромски електорат.
Предложението не мина, но веднага след изборите Антон Карагьозов, вече като общински съветник от ДПС, поиска още на първата сесия безвъзмездна финансова помощ от бюджета за фондацията си.



Антон Карагьозов Дани Каназирева смята, че парите е трябвало да се дадат с конкурс. Кметът Тотев (вляво) пък призова да не се прави политика с малцинствата

В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
emin
18.05.2012 08:49:29
0
0
tur4e sım oba4e neharesvam ku4ek i ne pı6kam i ne pluya na zemyata BİLGARİYA iskam da si ostane vinagi BİLGARİYA do kraya na sveta
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки