И милионите от еврофондовете потекоха към Златеви


И милионите от еврофондовете потекоха към Златеви
17 милиона за един трап – такива луди пари на бивши комунистически сатрапи могат да се раздават само в бюрократизирания Европейски съюз
06 Април 2012, Петък


Най-богатата фамилия у нас, от чиито прищевки зависят съдбините на България, намери начин да печели и от боклука

Автор: Пролетина Николова nikolova@desant.net


Известната фамилия Златеви, обединяваща някогашния ортак на Тодор Живков и несменяем кмет на Правец в годините на социализма Васил Златев, и неговия син – съветския възпитаник Валентин Златев, който вече е милиардер, не спира да прибира милиони от бедна България по най-разнообразен начин.

Някога Златев-баща градеше комунизма, а днес по капиталистически трупа пачка след пачка. Последната му придобивка са едни 17,5 милиона лева, които държавата ни има ангажимента да му преведе в рамките на три години за изкопаването на един трап.

Чрез фирмата си “Обществено строителство Агробилд” Златев успя да се вреди за този свеж финансов поток като правилно се ориентира, че напоследък големите пари падат не от разни грандомански хотели, петрол или хазарт, а от боклук.

Споменатите милиони са предназначени за изграждане на депо за отпадъци недалеч от Ботевградското село Трудовец. То трябва да обслужва и общините Правец и Етрополе. Обществената поръчка за строежа му, обявена от община Ботевград, е спечелена в началото на 2009 година от обединение “Инфрастрой”.

Проектът включва три фирми: “Енергоремонтстрой”, “Пътища и съоръжения” и “Обществено строителство Агробилд”. Според в. “Дневник” зад “Пътища и съоръжения” стои Васил Божков, въпреки че името му официално не присъства никъде в регистрацията на фирмата.

Според Търговския регистър “Агробилд” пък е на Васил Златев. Макар и да е само една от фирмите, образуващи “Инфрастрой”, самият факт, че адресът, на който е регистрирано това обединение, съвпада напълно с адреса на “Агробилд” – ул. “Постоянство” 67 в София, говори кой е водещата фигура в него. И, естествено, кой ще разпределя парите.

Очевидно, ако Васил Божков наистина участва под някаква форма в сметището на Ботевград, то той изцяло разчита на дебелите връзки на адаша си Златев, за да може проектът да бъде прокаран.

Все пак регионът на трите общини, за които е предназначено сметището, е царството на Златеви. И ако някой изобщо успее да се вреди със свой бизнес там, това няма как да стане без санкцията на милиардерската фамилия.

17 508 571.09 лева – това е точната сума, на която е оценено издълбаването на един трап. Защото изграждането на сметище не е особена философия. Тук не говорим за завод за обработка на отпадъци, а за място, където те просто ще се депонират.

Златев има ангажимент чисто и просто да издълбае една дупка – котлован, дъното, на която да застеле с непромокаемо покритие и около всичко това да се устроят две автомивки за камионите с боклуците. Не е ясно как точно се определя цената на подобно “сложно” занимание в днешните кризисни времена, но парите вече текат по сметките на “Инфрастрой”.

Любопитна подробност е, че 12 000 000 лева от тези пари идват от Европейския фонд за регионално развитие, 2 милиона - от държавния бюджет и 800 000 лева от бюджета на Ботевград, Правец и Етрополе. А в изграждането на сметището под някаква форма участва и Столичната община.

Тя притежава дял от фирмата на Златев “Агробилд”, който съотнесен към “Инфрастрой” е 3,36% от общия капитал. Служител на “Агробилд” разказа, че преди общината да се включи с дялов капитал, във фирмата работели около десетина човека. След това общият състав набъбнал на над 100.

Просто изведнъж фирмата на Златев се сдобива с много поръчки от управляваната от ГЕРБ столица, което се отразява благотворно на джоба на някогашния комунист. Но и без помощта на кмета Йорданка Фандъкова и нейните приятелски жестове към Златев, приятелят на Тодор Живков има достатъчно контакти в ГЕРБ, за да получава всичко, което си е поискал.

Само не е ясно дали европейските фондове, които финансират проекта, са наясно, че дават луди пари за нещо, което и на око изглежда да струва много по-малко. Както и дали изобщо някой им е съобщил, че финансират приятелите на бившия диктатор Тодор Живков.

В Трудовец са особено притеснени от бъдещата си придобивка. Местното население с основание се тревожи за екологията на региона, след като там започнат да се стоварват тонове боклук.
А и присъствието на столичната община в проекта навява съмнения, че в един прекрасен момент към депото може да бъде засилен и боклукът на София. Няколкото протеста на обществеността от региона обаче така и останаха незабелязани от медиите.

Разбираемо е – когато става въпрос за сделка на фамилия Златеви, средствата за масова информация в България са безмълвни.
Все пак общинското ръководство на Ботевград откликна под своеобразна форма на притеснението на поданиците си. В началото на тази година властите на градчето обявиха нова обществена поръчка – за отводняване на бъдещото сметище.

Поръчката бе обоснована уж с грижа за екологията – подпочвените води, които неминуемо ще се замърсяват от боклуците, да бъдат извеждани и зауствани на безопасно място, но на практика – цялата операция е с особена грижа за джоба на Васил Златев.

Община Ботевград се възползва от Закона за обществените поръчки, който допуска в случая да не се обявява конкурс, а да се прати покана до фирмата, изграждаща депото. Така “Инфрастрой” се сдобива с още една поточна линия за пари.



Милион след милион – Васил Златев трябва да живее поне още сто години, за да успее да похарчи огромното си богатство Дупката трябва да е окончателно издълбана през юни 2013 година Тази мила жена Йорданка така и не може да се справи с озверелите улични псета в София. Но да обгрижва Златеви го умее перфектно

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки